Какво е алткойн – разликата между Биткойн и алткойните

какво е алткойн
Купи и продай криптовалути

Какво е алткойн

Понятоето алткойн идва от “алтернативен”, или още алтернативна монета. Тъй като Биткойн е първата криптовалута, той има множество последователи. Всеки нов проект има различен екип зад гърба си с различни цели и идеи.

Altcoins и техните функции

След като се появиха биткойните и хората започнаха да ги възприемат и да ги използват, няколко проблема започнаха да се появяват в системата, която се нуждаеше от подобрение. Това доведе до създааването на алтернативи на Биткойн наречени алткойни (altcoins), които работят за подобряване на недостатъците на bitcoin.

Купи и продай криптовалути

През 2018г. имаше бум в създаването на стотици алткойни ,но повечето от тях останаха там, където и се създадоха. Въпреки това, много от тях са запазили мястото си в пазара на криптовалутите, като дават на бизнеса нови иновации и разнообразни услуги, базирани в блокчейн. Например някои от най-известните са Етереум (ETH), Лайткойн (LTC), Биткойн кеш (BCH), DASH, MONERO, EOS, STELLAR и др.

Алткойните по същество функционират като Биткойн, но с подобрения в скоростта на транзакциите, подобрени алгоритми за хеширане и по-добри методи за разпространение. Етереум например е цяла система, върху която всеки може да създаде свой собствен проект (криптовалута), докато тови при Блокчейна на Биткойн е невъзмоцжно.

Разликите между Altcoins и Bitcoins

Съществуват съществени минимални разлики между търговията с altcoin и търговията с биткойн. И двете предлагат уникални и високо доходоносни инвестиционни възможности, но със значителни нива на риск, които идват с всеки друг вид търговия.

Биткойните все още поддържат значителен пазарен дял, когато става дума за криптовалути, но някои алтернативи също намериха своите места начелните позиции до “кралят”.

Като се има предвид, че алткойните идват с подобрения, Bitcoin разработчиците също са длъжни да поддържат високо ниво на иновативност, за да се гарантира, че Биткойн ще остане на върха на крипто пазара.

Винаги има шанс техническите и икономически недостатъци да свалят интереса на хората от Биткойн. В това време разработчиците на някои от алткойните непрекъснато работят за справяне с тези идентифицирани недостатъци за да създадат малко по-силни цифрови валути. Също така, консенсусните недостатъци (начина, по който работи блокчейн системата) биха могли да доведат до естествената смърт на биткойн.