Банките трябва напълно да покриват експозицията си в Биткойн с резерви – Комитета Базел

Банките трябва напълно да покриват експозицията си в Биткойн с резерви - Комитета Базел
Купи и продай криптовалути

Комитетът Базел, който отговаря за регулации на банковия сектор, съобщи, че банките, които инвестират в Биткойн, трябва да имат достатъчно капитал, за да покрият напълно евентуалните загубите.

Банките трябва да притежават достатъчно капитал, за да покрият евентуалните загуби при спад в цената на криптовалутите, които притежават, според регулатора на банковия сектор – Комитета Базел. 

Ходът е по-скоро консервативен и е свързан с текущата голяма адаптация на институциите към крипто света, както и спада в цената от предходния месец. Новината последва вчерашното приемане на Биткойн като законово разплащателно средство в El Salvador.

Купи и продай криптовалути

📅Прочете ли CRYPTO Седмичник ? – най-важните новини!

Правилата на Базел споделят, че макар и някои банки да имат малка експозиция в крипто, нарастващата адаптация може да ги постави в риск от финансова нестабилност, ако не се изпълняват конкретни регламенти и цената спадне значително.

Комитетът характеризира активите по т.н “степен на риск”, като Биткойн и другите крипто активи, Базел разделя на две групи.

Първата репрезентира токензираните трационни активи (токенизирани акции) и стейбълкойните като USDT. Комитетът разрешава на банките да ги класифицират както облигациите, акциите и заемите.

По отношение на Биткойн и другите крипто активи, Комитетът определи риск от 1,250%. Това означава, че банките с експозиция в Биткойн, трябва да държат капитал поне равен на стойността на експозицията. Т.е трябва да държат един долар за всеки долар, сложен в Биткойн.

“Капиталът ще бъде достатъчен, за да поеме пълно отписване на експозициите на крипто активи, без да излага вложителите и другите старши кредитори на банките на загуба“ – казва документът. 

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група