Какво е Bitcoin Cash

what is bitcoin cash
Купи и продай криптовалути

Това ръководство ще ви помогне да разберете разликата между двете най-популярни версии на Bitcoin: Bitcoin Cash ($ BCH) и Bitcoin Core ($ BTC).

 

Bitcoin е основан с мисия да се разпространява между всички потребители в света. Поради неотдавнашното неуспешно мащабиране на мрежата Bitcoin Core, тя вече не е толкова оптимална и полезна , тъй като таксите продължават да се изкачват и времето за транзакциите бавно се увеличава.

Купи и продай криптовалути

ВСН-BTC-сравнение

Кратък преглед на двете версии на Bitcoin: Core and Cash

Bitcoin Cash е версията на Bitcoin, в която все още съществуват оригиналните свойства на цифровите пари.

Какво представлява Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash (BCH) е подобрена версия на софтуера Bitcoin Core. Издаден е на 1 август 2017 г.

Bitcoin-бяла книга-ком

Заглавната страница на оригиналния Bitcoin Whitepaper от Сатоши Накамото, 2008

Главният ъпгрейд ,който предлага Bitcoin Cash е да направи (лимитирано) размерът на един блок до 8мб . Това ефективно позволява на миньорите на BitcoinCash веригата да изпълняват повече транзакции за секунда . Това прави процедурата по бърза и доста по-евтина !

Защо е създаден Bitcoin Cash ?

Bitcoin Cash е създаден, за да възстанови основните качества на парите, присъщи на оригиналния софтуер Bitcoin. С течение на годините тези качества бяха филтрирани от Bitcoin Core и напредъкът беше задушен от различни хора, организации и компании, участващи в разработването на протокола Bitcoin. Резултатът е, че Bitcoin Core понастоящем е неизползваем като пари поради все по-високите такси за транзакциите и времето за прехвърляне, което отнема часове до дни. Това е всичко, защото проблемите, създадени от блокчейн на Bitcoin Core, са много.

Разработчикът на Bitcoin Core и главният оперативен директор на “Блоустрийм” е един от многото “експерти”, които смятат бавната и скъпа мрежа за идеална

По принцип “блокове” са групи от нови транзакции, които се добавят към блокчейн мрежата , в Bitcoin транзакциите се обработват блокирано по блок. Bitcoin е предназначен за насочване по 6 блока на час или на всеки десет минути. Преди години към кода на Bitcoin Core бе добавен изкуствен лимит за размера на блоковете, за да се предотврати възможният атакуващ вектор, при който масовият брой транзакции би могъл да отслаби мрежата. По това време транзакциите били свободни, така че нападателят можел да изпрати огромен брой транзакции между собствените си портфейли, принуждавайки всички останали в мрежата да изтеглят и съхраняват големи количества данни. Ограничението на размера на блока е произволно зададено на 1MB (т.е. размерът на хранилището, предлагано от дискета от средата на 80-те години). По това време това беше още хиляди пъти по-високо от действителното използване на мрежата. Ясно е, че ограничението за размера на блока никога не е имало за цел да задуши растежа на мрежата.

Приемането на Bitcoin от потребителите започна бавно и до края на 2012 г. блокчейн и  миньорите обработваха 250 транзакции на блок или около 1 500 транзакции на час. Отне още две години, за да се удвои този брой и до 2014 г. мрежата Bitcoin обработваше 500 транзакции на блок.

Днес мрежата Bitcoin Core е с максимален капацитет и обработва приблизително 2500 транзакции на блок.

Графика, показваща ръст на транзакциите / извънреден блок

Естествено това  доведе до претоварване на мрежата, тъй като употребата на биткойн транзакции продължи да расте. Ако блоковете са пълни, транзакцията ви трябва да чака да бъде включена в следващия блок, но следващият блок вече е пълен, защото други са платили по-висока такса от вас и т.н. Това задръстване доведе до все по-голяма “такса пазар”, в който потребителите плащат допълнително за “взимане на ред” и преместване на транзакциите им в челната част на списъка с текущи транзакции, известни като mempool . Към момента на публикуването има повече от 280 000 непотвърдени транзакции Bitcoin Core .

За да направят нещата по-лоши, разработчиците на Bitcoin Core бяха или не желаят, или не успяват да увеличат блоковете, за да мащабират Bitcoin . Според собствените си думи разработчиците на Bitcoin Core разглеждат този “таксуващ пазар” и натрупаните транзакции като положителна черта на мрежата Bitcoin Core.

Това е причинило много хора в общността да създават алтернативни крипто валути, тъй като разочарованието от Bitcoin Core се е увеличило поради нарастващите такси и продължителността на транзакциите, които отнемат повече и повече време. В резултат Bitcoin Core е излязъл от почти 100% пазарен дял в крипто пространството до под 50% по време на публикуването.

Заповядайте в Bitcoin Cash: Актуализиран от общността ! (иначе познато като Hard Fork ) на Bitcoinс.

Лошото разбиране на икономиката доведе до провала на Bitcoin Core и раждането на Bitcoin Cash.

Размер на блока?

За да опишем как ограничаването на размера на блока оказва влияние върху скоростта и цената на транзакциите в блока, използвайте следния пример:

Събота вечер е и вие сте на път да посетите най-горещия клуб в града. Преди този клуб да се превърне в голямо и посещавано място за забава, това беше малко местно заведение  с малко посетители, добра музика и напитки на разумни цени в тясно пространство.

Внезапно хората започнаха да говорят за това място и да разкажат на приятелите си, а сега всеки иска да влезе. Проблемът е, че клубът е в сграда, която може да задържа само 2500 души. В тази аналогия помислете за клуба като “блок”, с ограничен капацитет за съхранение или размер и мислете за всеки посетител като сделка с биткойн.

Когато клубът (блок) е пълен на 2500 души (транзакции), охраната е инструктирана да започне да налага все по-висока такса за посещаване на клуба (транзакционни такси) за влизане. Все повече и повече хора продължават да идват в най-горещия клуб в града и от днес ситуацията е станала толкова лоша, че линията на хората, чакащи навън, е приблизително 270 000 души, а средната такса за покриване достига 140 щ.д. Чакахте търпеливо часове, за да влезете, но хората, които са готови да платят повече от вас могат да го направят и да ви прередят (да платят по-голяма такса за да се извършат техните транзакции първо ). Още по-лошото е, че всяко лице (транзакция) има право единствено да внесе оферта за покриване на таксата. Когато за първи път се озовахте в ред, си помислихте, че плащането на $ 20 ще бъде достатъчно, за да влезете бързо, но сега няколко хиляди души се присъединиха към линията и казват, че ще плащат повече от вас. Няма начин да промените таксата си. Можете само да почакате.

Въпреки това положение и много оплаквания от страна на клуба, ръководството на клуба упорито отказва да се премести или да построи по-голяма сграда ….

При средна цена, по-висока от 140 щ.д. на транзакция, и набор от над 270 000 непотвърдени транзакции, Bitcoin Core през миналия Декември 2017г. стана неизползваем за търговците.

По-евтино ли е да се използва Bitcoin Cash вместо Bitcoin Core?

Да. Тъй като таксите за транзакции в двете версии на Bitcoin се измерват в satoshis-by-byte(единица Bitcoin се дели на 8 десетични знака, а най-малката единица се нарича “satoshi”), начинът, по който трябва точно да измервате таксите е не в Bitcoin долари, а в сатошита ( от Сатоши Накамото).

Тъй като блоковете на Bitcoin Core са винаги пълни и има голяма група от хора, в момента bouncer зарежда повече от 900 satoshis на байт за включване в блок. По време на писането струва повече от $ 30 да се направи една транзакция с Bitcoin.

За сравнение, средната такса на Bitcoin Cash е 19 satoshis за байт. С Bitcoin Cash можете също да зададете ръчно таксите си по-ниски от 2 satoshis на байт и да бъдете включени в следващия блок, защото има много място за всеки, който иска да изпрати транзакция.

Ср-БТК такси-извънреден труд

Въпреки драстичното увеличение на таксите и бързата загуба на пазарния дял разработчиците на Bitcoin Core отказаха да увеличат размера на блоковете

Bitcoin Core таксите надхвърлят 30 долара към 21 декември 2017 г. Това означава, че адресът с по-малко от 30 щ.д. ще бъде неизползваем, тъй като човек трябва да плати такси от поне $ 30, за да излъчи дори една транзакция. Представете си, че сте се опитали да си купите сандвич за 7 долара и отидете на касата: ” $ 37, моля.” Дори адрес с $ 100 ще загуби огромните тридесет процента от парите си, веднага щом се опитат да го използват. Представете си, че давате на ваша приятелка сметка от $ 100, но след като размени парите за Биткойн, парите и вече са  $ 70. Веднага щом ги използва за да пазари с тях биткойните вече ще струват 40$ поради плащането на повторна такса. Това е текущото състояние на Bitcoin Core, напълно счупено.

Bitcoin Core все още ли е полезен?

Поддръжниците на Bitcoin Core често казват, че Bitcoin Core никога не е трябвало да бъде валута и че истинската му класификация е като ценна книга или “цифрово злато”.

вер-икономическо-Bitcoin-паричните page25

Разработчиците на Bitcoin Core са осакатили мрежата, отчасти поради погрешно икономическо разбиране

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За тази цел те прегръщат и дори насърчават високите такси и забавянето на времето за извършване на сделки. Освен факта, че това е в пряко противоречие с духа на Bitcoin whitepaper – Bitcoin: Електронна касова система “Peer-to-Peer” – такова твърдение е безсмислено, тъй като нещо може да бъде само ценна стока във връзка с способността му да съхранение и изземване , полезност . Ако загубите повече от $ 30 стойност всеки път, когато искате да го използвате, съхранявате стойност или губите стойност? Bitcoin Core, към края на 2017 г., е по-точно разбиран като нестабилен спекулативен актив, който не е надеждно полезен като ценна стока, много по-малко като форма на пари.

Bitcoin Core вече не функционира като валута поради огромните си такси и бавните времена за потвърждение. Въпреки това, докато търсенето на монетата продължава, Bitcoin Core ще продължи да продава със смислена стойност на отворените борси.

ВСН-BTC-диаграма

Някои ключови показатели на BCH и БТК бяха сравнени към декември 2017 г.

Дали Bitcoin Cash е Altcoin?

Не. Bitcoin Cash е Bitcoin . Важно е да се отбележи, че Bitcoin Cash не е алтернатива на Bitcoin Core. Bitcoin Cash е hard fork на Bitcoin Core, което означава, че споделя една и съща транзакция и история на Bitcoin Core и е вярна на кодовата база на Bitcoin Core, докато не се отклони на 1 август 2017 година.

Реалността е, че Bitcoin Cash е Bitcoin – както трябваше да бъде. Eлектронна система от типа “peer-to-peer”. Очевидно тези две версии на Bitcoin са различни мрежи, имат различни символи за обозначение и търговия на различни цени. Но Bitcoin Cash в много по-голяма степен функционира като Bitcoin , цифровата касова система, в която хората в целия свят вярваха и инвестираха през първите години на осиновяване, които доведоха до световния феномен Bitcoin, както е известно днес. Този дух недвусмислено живее в Bitcoin Cash и напълно липсва в Bitcoin Core последно време .

Ниските такси за транзакции и бързите времена за потвърждение означават, че както търговците, така и потребителите от цял ​​свят могат да използват и прегърнат технологията Bitcoin Cash, като се възползват от себе си и местната си икономика, докато правят това.

Тежестта вече пада на Bitcoin Core,  да оправдае ценовата база , когато е изправена пред достъпната, подобрена версия на Bitcoin, а именно Bitcoin Cash.

Какви са предимствата на Bitcoin Cash?

Средните транзакции в Bitcoin Cash струват много по-малко и се потвърждават средно за 10 минути, тъй като mempool на текущите транзакции се изчиства с всеки нов блок. Това означава, че Bitcoin Cash може да се използва по същия начин, както … добре, в брой.

Къде мога да купя Bitcoin Cash?

Coinbase и обмяната на данни GDAX наскоро обяви пълна поддръжка и купуване на Bitcoin Cash. Създайте си профил и направете първата си покупка в BCH. Можете също така да намерите списък на местните купувачи и продавачи чрез платформата LocalBitcoinCash . Незабавните обмен на крипто-крипто като Shapeshift и Changelly също така поддържат превръщането на БТК в BCH. Също така портфейлът Bitcoin.com  има ShapeShift интеграция от началото на 2018 година. За канадците nTrust също е опция.

За пълен списък с уебсайтове за закупуване и продажба на Bitcoin Cash вижте обменните списъци на BitcoinCash.org

Какво правят хората с Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash се използва за електронна търговия, игри, публикуване, микро-транзакции и други онлайн плащания в момента. Ето кратък списък с популярни сайтове и услуги, където можете да използвате Bitcoin Cash:

  • Accept Bitcoin Cash Initiative – Общностно проектиран списък със сайтове / търговци, които приемат Bitcoin Cash
  • Yours.org – популярна платформа за публикуване на съдържание, в която можете да получите заплащане и да плащате на други за качествено съдържание
  • Tippr – А tipbot за Reddit и Twitter
  • Bitpay – водещо решение за плащане, което предлага Visa дебитна карта, която може да бъде заредена с Bitcoin Cash
  • Awesome Bitcoin Cash – страница с търговци, информация и други проекти Bitcoin Cash

Защо някои хора наричат ​​Bitcoin Cash “bcash”?

Има някои, които се противопоставят на съществуването на Bitcoin Cash поради лични причини и искат да го подкопаят като жизнеспособна алтернатива на Bitcoin. Вместо да предлагат техническа или икономическа критика на Bitcoin Cash тези хора се отнасят към Bitcoin Cash като “bcash” в социалните медии, с надеждата, че този прякор ще доведе до объркване и ще намали процента на осиновяването му от хората.

Ако портфейлът или ексчейнджа ви използват термина “bcash”, то вероятно се говори за Bitcoin Cash; но трябва да се отбележи, че “bcash” не е правилното име, нито често използваното съкращение на Bitcoin Cash и е враждебен опит да обърка потребителите. Най-добре е да предприемете предпазливост, когато се занимавате с всеки, който би използвал термина “bcash” вместо истинското име на валутата, Bitcoin Cash.

Как мога да се включа?

Присъединете се към дискусията: Хората по целия свят говорят за Bitcoin Cash. Включете се в Twitter, Reddit , форума Bitcoin.com или започнете дискусията в общността, в която сте част!  Оставете коментар ,какво е вашето мнение за Bitcoin Cash.