Биткойн Фондът на Grayscale танкира, след като акциите се търгуват на загуба от 20%

Биткойн Фондът на Grayscale танкира, след като акциите се търгуват на загуба от 20%
Купи и продай криптовалути

Биткойн Фондът на Grayscale (GBTC) се търгува на отбив от 20.48% по данни на  YCharts. Това е най-ниската точка, до която Фондът е достигал и означава, че тези инвеститори, които са купили акции на Фонда преди, страдат от огромни загуби.

От 2013 и досега Фондът винаги се е търгувал на премиум (печалба). Но през последните няколко месеца нещата загрубяха и от Февруари акциите се търгуват на загуба.

След причините за това е появата на нови конкурентни продукти, като Биткойн ETF-ът в Канада. Той предлага по-лесна и по-евтина възможност за инвеститорите. 

Купи и продай криптовалути

GBTC в момента менижира $36.54В активи (assets under management), също събира такса от 2% за своите услуги, които нейните високопоставени инвеститори плащат, за да получат експозиция към Биткойн. В допълнение инвеститорите имат срок на заключване и не могат да продават акциите в период от 6 месеца.

Компаниите срещат загуби

Голям брой от инвеститорите във Фонда, сред които са BlockFi и 3 Arrows (Singaporean crypto asset hedge) срещат загуби. Всички те имат основателна причина за притеснение, взели са големи заеми, надявайки се че Фондът ще продължи да се търгува на печалба и ще реализират печалби.

Миналият месец един от големите инвеститори – Marlton- написа отворено писмо до борда на директорите на Grayscale, в което определи отстъпката като „бездна“.

„За новите инвеститори в GBTC е добре, тъй като те получават отстъпка, но за дългосрочни акционери като Marlton не е правилно, а затворените фондове като GBTC имат много механизми, които могат и използват, за да запълнят тази разлика“ – каза Marlton.

Споре компанията това е точно причината, поради която се заплащат големите такси, за да не се позволява GBTC да изпада в затруднения. 

Digital Currency Group, която е компанията-майка на Grayscale, наскоро съобщи, че ще закупи допълнителни $557М от акциите на фонда.

Въпреки това, цената продължава да е надолу.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържаниепасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група