Търгува ли се Биткойн на $24,000 в Иран?

иран биткойн
Купи и продай криптовалути

Базираните в Иран продавачи в peer-to-peer платформата LocalBitcoins в момента искат около 1 милиард ирански риали или над $24,000 за Биткойн (BTC), въз основа на официалния курс на централната банка на страната.

Но дали това е действителната цена, която иранците плащат за Биткойн ?

Купи и продай криптовалути

“Официален” валутен курс изкривява цената на Биткойн в Иран

Въпреки това, очевидната потресаваща премия в Иран спрямо текущата глобална пазарна цена може да съществува само на повърхността.

В действителност не е рядкост за страните със слаби национални валути – като Венецуела – да имат двойни валутни курсове: един „официален“ курс, определен от централната банка на страната, а другият, действителният пазарен курс или реалната сума в долари, която обикновен човек би получил за своите риали.

„Възможно е само няколко фирми и правителства със специална процедура да получат този курс“, обясни крипто експертът Али Бейкверди.

„Официалният курс е такъв, какъвто централната банка го определи. Но буквално никой, освен някои правителствени организации, не може да получи този процент. Това е шега.”

“Така че, ако искате да купите USD днес в Техеран, цената е около 140 000 IRR”, казва той.

С други думи, докато „официалният курс“ е около 42 000 IRR за 1 USD – което би довело до цената от $24,000 долара за Биткойн – действителният курс на улицата би дал нещо по-близо до реалната цена на BTC на глобалния пазар, която в момента е около $7,300.

Напрежението между САЩ и Иран повишава цените на петрола и Биткойн

Както наскоро бе съобщено, въздушен удар на летището в Багдад, поръчан от президента на Съединените щати Доналд Тръмп, уби генерал от Иранската революционна гвардия – Касем Сюлеймани. Това доведе до скок на световните цени на петрола, както и до възстановяване на Биткойн от седмичните ниски нива от около $6,850.

Междувременно, гледайки цените на BTC за LocalBitcoin в Иран, основателят на крипто аналитичнaта фирма Messari, Райън Селкис, погрешно отбеляза, че в резултат на това вече има огромна премия. Той написа:

„Биткойн днес търгува на близо $24,000 в еквивалента на иранските риали на LocalBitcoins. Малко вероятно е тези покупки да са плащания за отговора на иранските военни. Вместо това, може да са невинни (и отчаяни) иранци, които търсят изход от идващия хаос. ”

Но като се има предвид действителността на двойния валутен курс в Иран, вероятно никой всъщност не плаща толкова за Биткойн.

Иран ограничава достъпа до интернет и търговията с Биткойн

В същото време, отчетените обеми на търговията с LocalBitcoins достигнаха дъното през последните месеци. Това вероятно се дължи на това, че правителството на Иран ограничава достъпа до интернет в цялата страна от ноември на фона на протестите в цялата страна в отговор на повишаващите се цени на горивата.

Междувременно, Иран обеща да потърси отмъщение на САЩ в петък след убийството на Солеймани, съобщи NBC News.

Миналия месец бе съобщено, че Иран предлага мюсюлманска криптовалута като едно от редица средства за противопоставяне на икономическото господство на САЩ.

„Мюсюлманският свят трябва да разработва мерки, за да се спаси от господството на щатския долар и американския финансов режим“, заяви иранският президент Хасан Рухани.

Независимо от това, Иран заема неблагоприятна позиция по отношение на Биткойн и криптовалути като цяло, тъй като властите предлагат награда на всеки, който изложи нерегламентирани операции за добив на криптовалута в страната.

 

 

 

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия Instagram канал, за да не пропуснете нищо интересно от cryptomaniabg.com