Биткойн протестите в Ел Салвадор достигат своя пик

Ел Салвадор използва печалбите от Биткойн, за да построи ветеринарна клиника
Купи и продай криптовалути

Протестите в Ел Салвадор ескалираха в сряда, в Деня на независимостта на страната, като местната преса съобщи за яростта на гражданите от новия Биткойн закон. 

Протестиращите подпалиха Биткойн банкомати в столицата Сан Салвадор. Някои излязоха по улиците с плакати с надписи „Не искаме биткойн“ и „Не на диктатурата“. На 7 септември Ел Салвадор направи  криптовалутата законно платежно средство в страната. Това е първата страна, която направи това.

Протести имаше и през предходните месеци, но сега те бяха далеч па-яростни, като хиляди граждани са излезли на улицата.

Купи и продай криптовалути

Салвадорците не само протестират срещу Биткойн дакона, но и срещу президента Bukele, който според някои консолидира твърде много власт в малката страна. Въпреки че преди това Bukele се представяше добре в проучванията на общественото мнение за подобряване на сигурността в малката централноамериканска държава, напоследък той се натъкна на критика заради възприетия авторитаризъм.

Биткойн законът, обявен от Bukele през юни и приет от законодателната власт малко след това, означава, че бизнесите трябва да приемат плащания в Биткойн, ако разполагат с технологията. От гражданите не се изисква да използват актива, но се насърчават да го направят: тези, които се регистрират, за да използват официалния държавен крипто портфейл Chivo, получават награда от $30 в Биткойн. 

Инвестиционни банки като JP Morgan и дори Световната банка критикуват Bukele за крипто хода му.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група