Какво е Биткойн

новини криптовалути
3D Illustrated metal Bitcoin
Купи и продай криптовалути

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БИТКОЙН

 

Често можем да погледнем на Биткойн от две различни страни. Едната е в самият него, като децентрализирано платежно средство за съхранение на активи, а другата е като прозрачна мрежа, в която можем да изпращаме и получаваме средства и това лесно да се вижда и проверява от всички.

Купи и продай криптовалути

Ще започнем от вторият вариант:

Мрежата, по която се разпространява Биткойн, наречена Блокчейн.

Платежната мрежа на Bitcoin (наричана още “блокчейн“) е това, което всъщност ни дава възможност да сключваме сделки помежду си. Мрежата използва милиони компютри по света за потвърждаване на транзакциите и постигането на консенсус (наричани “миньори”). Да, точно така това са хората, които всъщност копаят/добиват Биткойн. Тук няма да се спускаме в допълнителни разяснения за това как се копае Биткойн, или друга криптовалута.

Всеки път, когато някой изпраща транзакция, тя се предава незабавно в мрежата и се потвърждава от миньорите. Миньорите постоянно работят, за да потвърдят отделните транзакции и да ги включат в следващия блок от транзакции във веригата. След като се потвърди нов блок, всички транзакции в него се записват за постоянно в блока. Наградите се изплащат в биткойни на миньорите, които потвърждават транзакциите и проверяват следващия блок като начин за стимулиране на производителността в мрежата.

Всяка страна, която участва в минния процес, има идентично актуално копие на блок-веригата или публичния регистър, което е запис на всички транзакции в историята на биткойните. Копието се актуализира всеки път, когато се намери нов блок.

 

Валутата Биткойн

Единицата на стойност, която изпращаме и получаваме в мрежата БЛОКЧЕЙН, се нарича Биткойн. Биткойн е напълно цифров, което означава, че не можем физически да го държим в ръката си. Той също е преносим, ​​делим, заменяем и необратим. Той се счита и е най-голямата криптовалута към момента. Представен е за пръв път през 2009 г. като създателя му е анонимен за масата хора към момента. 

Биткойните се съхраняват в специални портфейли, представляващи в най-общия случай тип софтуер, който можете да си държите на настолния компютър,лаптопа, или път мобилния телефон. Разбира се това не е най-сигурният начин и на пазара се предлагат много по-добри алтернативи. Например такива за хардуерните портфейли (тип флашки), до които никой друг няма достъп, не са свързани с интернет и реално е НЕвъзможно някой да ви открадне спестяванията ако няма директен достъп до портфейла.

Всеки собственик на какъвто и да е тип портфейл се сдобива с индивидуален портфейл адрес от типа на: 1F1tAaz5x1HUXrCNLbtMDqcw6o*******

За да изпратите, или получите Биткойни са нужни само няколко клика и няколко минутки търпение. Таксите са нищожни дори и ако изпращате огромни суми пари на другият край на света !