Какво е Блокчейн и как функционира той

blockchain
Купи и продай криптовалути

Блокчейн

Технологията Блокчейн е в основата на Bitcoin и други криптовалути до ден днешен. Напоследък интересът е много сериозен от различни индустрии в разработването на разпределената книга на блокчейн. Тук са обяснени основните елементи на това как функционира и какво представлява тази технология.

Какво представлява блок веригата

Блокчейн е структура на данните, която представлява запис от всички транзакции на Биткойн. Всяка транзакция е подписана дигитално за да се гарантира нейната автентичност. Самата счетоводна книга и съществуващите транзакции в нея се приемат за висока степен на сигурност.

Купи и продай криптовалути

Истинската магия обаче идва от това вписване в цифровата книга, което се разпределя между всички участници в нея. Тези допълнителни възли и слоеве в инфраструктурата и служат за постигане на консенсус за състоянието на дадена транзакция в дадена секунда. Всеки има копие от съществуващата автентична книга.

Как функционира

Блокчейн функционира и е толкова сигурен благодарение на всички, копачи (хора, които добиват/копаят криптовалутата). Те реално осъществяват транзакциите на потребителите, които използват криптовалутата. За разлика от стандартната централизирана банкова система тук няма централна организция, която да върши тази работа. За да изпратите например 100 долара Биткойн на свой приятел, транзакцията ви влиза в блок с други транзакции, който от своя страна трябва да бъде валидиран от машините, работещи за блокчейн веригата.

Копачите получават своите награди от таксите за транзакции, които плащат потребителите. Получават средства също така от създаването на нови единици от криптовалутата, която се копае. Блокчейна на биткойн например е устроен така, че краният брой на Биткойни, които могат да бъдат създадени и да съществуват е строго определен. Докато машината работи за сигурността на Блокчейна, самият блокчейн и генерира част от Биткойните, които остава да бъдат “напечатани”. С течение на времето и намаляващото количество на биткойните, които могат да бъдат създадени се увеличава и трудността на копане. Ако в момента с определена техника изкарваме да кажем 0.01 Биткойн месечно към наш собствен биткойн портфейл  то след 1 година с тази техника ще изкарваме драстично по-малко количество.