CRYPTO Месечник #4

CRYPTO Месечник #4
Купи и продай криптовалути

Бърз breakdown на най-важните крипто новини от месец Април 2021.

Макар и мразовита, тази пролет не беше чак толкова студена. Може би поради Bull пазара в крипто? На крачка от следващия месец, нека разгледаме най-важните новини от изминалите 30 дни:

💵Биткойн падна под $50К

През Април отбелязваме както нов ATH с цена от над $64К, така и спад под $50К. Как се случи това?

Купи и продай криптовалути

В един от уикендите цената на Биткойн падна под $60,000 и стигна до $52,148 в рамките на половин час. Причината за бързия спад се дължи на ликвидирани $7.6B в позиции на деривативи. Това обаче не бе най-ниската цена на криптовалутата за този месец.

В следващата седмица цената продължи стремглаво надолу и премина границата от $50К. Пазарът “дръпна спирачката” в $48К за Биткойн. Голяма част от останалите криптовалути също светеха в червено.

Различни слухове опитаха да обяснят корекцията на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация. От рестрикциите в Турция, до плановете на Байдън да повиши gains tax-a с близо 100%. А може би главната причина е използването на левъридж? Малка корекция в цените предизвиква големи ликвидации.

В края на месеца цената на Биткойн все още не се е възстановила в нивата над $60К, като в момента на писане е малко повече от 57К. Великденска разпродажба или края на Bull пазара? Времето ще покаже.

 

💵Турция – инфлация, регулации и мистериозни крипто борси

Криптовалутите бяха в своя разгар през последните седмици в Турция, поради огромната инфлация на лирата. По-рано през март валутата претърпя загуба на стойността си от 15% само за едно денонощие, което накара съседите ни да потърсят убежище в нов вид пазител на стойност и избягат от собствената си валута.

Разгорещеният пазар и бягството от лирата разгневи властите и през месеца Централната банка на Турция съобщи, че забранява разплащанията с криптовалути в страната. Основанието е, че криптовалутите те не са “neither subject to any regulation and supervision mechanisms nor a central regulatory authority”.

Забраната обаче не влияе на покупката, продажбата или съхранението на криптовалути!

 

Въпреки, че новината шокира пазара и в този ден Биткойн спадна с 2%, още по-шокиращото за турците тепърва предстоеше.

Седмица след заповедта две крипто борси изчезнаха, давайки минимална информация за причините и оставяйки хиляди души без грам крипто активи – пълен ужас.

Едната от тях – Thodex затвори внезапно врати, заключвайки средствата на 391,000 активни клиенти. Компанията публикува съобщение, в което казва, че са необходими пет дни, за да се справи с неуточнена външна инвестиция.

След това търговията спря, а customer support-a не отговарял на съобщения. Бонус към суматохата – CEO-то Faruk Fatih Özer е напуснал страната вечерта преди затварянето, изтривайки всички свои акаунти от социалните мрежи.

Държавата веднага предприема мерки срещу компанията, като затваря банковите акаунти, изземва компютри и друга информация от централния офис, арестува 62 лица, свързани с компанията, а CEO-то е обявен за международно издирване.

Същата седмица още една крипто борса – Vebitcoin –  дръпна шалтера. Компанията е далеч по-малка от Thodex, но все пак влияе на потребители доверили се на информацията в сайта, която явно не е била достоверна.

В сайта си Vebitcoin твърдят, че „всички продукти на нашата борса, която е партньор на BitGo, са покрити от застраховка“. От друга страна обаче според BitGo турската крипто борса е съхранявала активите само в hot wallet, вместо в cold wallet.

В крайна сметка, кой е крив и кой прав, не е ясно, както и не е ясно дали и кога борсите ще възстановят работата си.

След всичкия този негативизъм може да минем към по-свежата част от този брой!

 

🚨🚨🚨НАПОМНЯНЕ: прочети Историята на парите – КЛИК!🚨🚨🚨

 

💵Coinbase – отчета за Q1, директното листване и числата от него

Може би едно от най-важните събития за световната крипто индустрия за целия Април бе директното листване на Coinbase. 

Преди да стане публична компанията  бе оценена на $100В на частния пазар, а след представянето на отчета за Q1, анализатори твърдяха, че пазарната капитализация може да достигне до $121.7В.

Ето ги и числата:

Какво точно се случи в деня на листването?

В “големия ден” дебютната стойност бе $381. След това цената излетя и после падна значително. Най-високата стойност за акция бе $430 за акция, като тогава компанията достигна пазарна капитализация от $112В. Coinbase завърши първия си ден на търгуване с цена от $328 за акция.

 

Coinbase избра пътя на директно листване, което означава повече волатилност на цената на акциите, защото:

  1. Няма компания (банка), която да определи цената на акциите, а пазарът го прави напълно сам.
  2. Акционерите нямат период на заключване на акциите си (както е при IPO – заключване от 6 или 12м). Това означава, че който е искал да продаде своите акции и е чакал с нетърпение този момент, е бил свободен да го направи.

 

Събитието доказа, че Wall Street държат “под око” крипто. Все пак в първия ден от търгуване ARK Investments закупи акции на COIN за $246М, дори това да значеше ликвидация на част от пакета на Tesla за $178М.

 

Какво означава листването на Coinbase за цялата крипто индустрия?

От една страна чрез покупката на акциите на компанията, всеки може да има експозиция в крипто, макар и непряка. За много хора и институции покупката на криптовалути е свързана с разузнаване в сферата, което отнема време. От друга страна акциите са добре познати, а също и не е необходимо съхранението на пароли и секретни ключове.

На второ място акциите не са свързани с експозиция в една конкретна криптовалута, а може да се приеме като кошница от всички дигитални активи, поддържани от платформата. Компании като Grayscale имат различни фондове за всяка криптовалута, а MicroStrategy инвестира главно в Биткойн. Повече активи, по-малка волатилност.

 

Като че ли Coinbase работи на макс, защото само преди ден обяви още една новина. Компанията ще позволява на клиентите си да закупуват Биткойн чрез сметки, свързани с PayPal. В допълнение потребителите не е необходимо да предоставят на Coinbase информация относно банковата сметка и ще могат да се сдобият с  крипто до $25 000 на ден. Макар засега услугата да е налична само за САЩ, компаниите работят към разпространяването ѝ в Канада, ЕС и Великобритания.

Щом споменахме PayPal, нека продължим със събитията, свързани с тях.

 

💵PayPal открива “checkout with crypto” и social trading с Venmo

PayPal за първи път разкри своя интерес към крипто индустрията, когато през Октомври миналата година обяви, че потребителите ѝ ще могат да купуват и продават най-известните криптовалути чрез платформата – Биткойн, Етериум, Биткойн Кеш и Лайткойн. След това PayPal реши да навакса в партито като обяви, че ще разреши на клиентите си да използват крипто като средство за разплащане в „скромната“ им мрежата от 28М мърчънти. 

Този месец това стана реалност. Преди криптовалутите да бъдат изтеглени от картата, PayPal ще провери дали акаунтът има достатъчно наличност, за да бъде завършено плащането. Клиентите ще могат да заплащат за услугите чрез своята крипто карта, а PayPal ще конвертира криптовалутите и предоставя техния фиатен еквивалент на мърчънта.

Така компанията завладя две главни позиции – покупка, продаване и държане на крипто, както и разплащане с криптовалутите.

 

Крипто адаптацията на PayPal явно бързо набира привърженици, защото CEO-то Dan Schulman се похвали, че “Demand on the crypto side has been multiple-fold to what we initially expected”.

Според него “In the next 5 to 10 years, you’re going to see more change in the financial system than you have over the past 10 to 20 years” и тази промяна ще бъде задвижена начело с криптовалутите, както се доказва и от политиката на PayPal.

 

За да затвърдят вярата си в дигиталните активи, PayPal съобщи, че потребителите на Venmo (притежание на PayPal) ще имат директен достъп до криптовалути само с няколко клика. 77М клиенти и ще могат да закупят или продават валути като Bitcoin , Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash.

Очаква се иновацията да има голям отзвук поради няколко причини. Първо – нарастващият брой на ползватели на платформата. Второ  – всеки може да купи крипто дори за $1. Трето – Venmo ще стимулира потребителите да споделят какви криптовалути предпочитат, както други приложения за social trading.

 

💵Gary Gensler – в очакване на Биткойн ETF, Канада напредва в състезанието

Официално Gary Gensler бе избран за нов глава на SEC. Една от задачи му през този мандат ще е да определи накъде ще се движи крипто индустрията в Америка.

Gensler е добре познат сред всички крипто фенове. Той води курс за Биткойн в MIT (Института по технологии в Масачузетс), както и смята, че криптовалутите са “катализатор за промяна”, но в същото време споделя, че те са склонни и към манипулация. Въпреки това знанията, които той има, ще допринесат за едно по-цялостно разбиране за криптовалутите като нов клас финансови активи, за разлика от досегашното им тотално отричане, което често виждаме в лицето на някои политици.

 

Нескрито остана вълнението за Биткойн ETF. Като че ли изборът на Gansler отново разбули духовете и тръгнаха смели изказвания от тези в “чакалнята”. Едното от които на Anthony Scaramucci, co-founder на SkyBridge – “possibly we can get an ETF in place by the end of the year”.

Бройката на заявилите желание се увеличава с всяка изминала седмица, като засега част от тях са е SkyBridge, VanEck, NYDIG и Galaxy Digital.

Ден преди края на месеца от SEC излязоха със становище относно молбата на VanEck, която бе подадена в началото на годината. Решението бе удължаване на преода за разглеждане до 17 юни. Може би причината за това решение е спадащата цена през последните седмици. Все пак за да бъде един дериватив одобрен, реалният актив трябва да бъде сравнително стабилен.

SEC може да продължи да удължава преразглеждането на молбата за Биткойн ETF с 240 дни, но определено трябва да забърза крачката, ако не желае да “хване влака” в последния момент, предвид бързите действия на Канада.

 

Северната им съседка не само има няколко на брой действащи и успешни Биткойн ETF-а, а вече се похвали с четири одобрени Етер ETF-a. Три от тях получиха одобрение в един и същи ден и започнаха търгуването си на Борсата в Торонто отново в един и същи ден.

Компаниите, които ба подали молби за Етер ETF, са Purpose Investments, Evolve ETFs и CI Global Asset Management. Резултатите от търгуването за първия ден клонят в полза на CI Global Asset Management (което си партнира с Galaxy Digital) с търгувани $22М, Purpose търгува $20M през първия си ден и Evolve, $3M.

Въпреки, че не успяха да достигнат нивата от търгуването на фондовете на Биткойн, резултатите са задоволителни. Биткойн ETF-ът на Purpose търгуваше $80М през първия си час, а Evolve събра $421М само за два дни.

Малко по-късно същата седмица още един Етер ETF намери своето място на Toronto Stock Exchange. CoinShares бе подала молба за поредния ETF с името 3iQ Corp. Молбата вече е одобрена и търгуването – реалност.

 

След този изключително вълнуващ и дълъг брой на  CRYPTO Месечник е време за кратка почивка, но не се отпускай прекалено, може би има какво още да видим от Bull пазара!

пасивни доходи от криптовалути

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържани

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница