Крипто Седмичник №16

Крипто Седмичник №16
Купи и продай криптовалути

Новините от 06/21-27/21

 

В този брой:

🚫Китай срещу крипто индустрията – изпраща Биткойн под $30К

🚫Краят на Bull пазара? Не и според последните големи инвестиции

 

Купи и продай криптовалути

Пазарът в числа:

Последвай ме и във всички останали социални медии:

Millie’s links ✨

 

🚫Китай срещу крипто индустрията – изпраща Биткойн под $30К

Ако си мислехме, че Elon Musk постоянно влияе на пазара, е не е точно така. Китай определено държи рекорд по най-много сривания на крипто пазара, при това с една и съща новина, съдържаща думата ЗАБРАНА. 

 

Сагата продължава – през седмицата 📌Китай любезно “помоли” 5 банки да спрат да оперират с крипто бизнеси, част от развиващата се забрана над крипто индустрията. Сред банките е Alipay – компанията на Jack Ma, която бе принудена от управляващите да спазва изискванията за банкови регулации. Останалите 4 банки са Agricultural Bank of China, China Construction Bank, Postal Savings Bank of China и Industrial Bank.

Банките и компаниите за разплащане (payment providers) ще трябва да спрат предлагането на крипто услуги, ако предлагат такива, и да държат под око клиентите си. При идентификация на клиент, имащ акаунт при крипто борса или търгуващ крипто OTC, банките ще трябва да забранят трансфера от и към акаунта на клиента, според Централната банка на Китай.

 

Това е поредната стъпка от нарастващата регулация на крипто в Китай. След включването на добива на Биткойн в списъка по индустрии с екологичен отпечатък, вече 📌5 китайски провинции забраниха добива на криптовалути в границите си. Четири от тях добиват електричество чрез изгаряне на въглища. Но явно Правителството е насочило поглед изцяло към индустрията и екологичният оттенък е просто предтекст за замазване на очите.

Sichuan е провинция, добиваща ток главно от ВЕЦ. Забраната за добива на BTC обаче не подмина и миньорите, използващи евтиния ток и в тази провинция.

 

📝Извод:

Китай дърпа шалтера. Последиците от това ще са значителни - както лоши в краткосрочен план, така и положителни - в дългосрочен. 

Спадането на цената определено не е от фактите, харесващи се на всеки Биткойн фен, но пък и не се приема с пълно нещастие. Мнозина използват момента, за да акумулират още от ограничената криптовалута. 

Действията на Китай обаче ни водят до два главни извода. 

1. Китай не контролира Биткойн. Теорията бе спекулирана, поради голямото количество миньори, опериращи в Китай. Според някои Биткойн бе “скритото оръжие” на държавата с цел борба на хегемонията на долара. Е, истината е, че Китай няма нищо общо с тези идеи.

 

 

2. Hash rate-a ще претърпи значителни промени през следващите 6-8 месеца. В момента той е спаднал (с 50%), поради бързите затваряния в Китай, но голяма част от миньорите действат по преместване на своите съоръжения зад граница, което ще направи мрежата географски разпределена.

🚫Краят на Bull пазара? Не и според последните големи инвестиции

Цената се задържа в границите между $30К и $40К, оставяйки всеки взел заем срещу обезщетение с крипто, молещ се цената да дръпне спирачката. Бързият спад предизвика и мнението на мнозина, че поради голямата и изненадваща волатилност, вниманието на институциите към крипто ще се изпари. Започнаха и изказвания за крипто зима и мечи пазар.

Реалността обаче е, че може би институциите не са избягали от крипто индустрията, а всъщност наливат капитал. Тези моменти ни дават възможност да видим в какво вярват компаниите, както и кои са потенциалните проекти, които ще останат живи. Някои от последните инвестиции са:

 

📌Goldman Sachs ще си партнира с Galaxy Digital. Компанията на Mike Novogratz ще е liquidity provider на банката.

 

📌Банката BBVA ще отвори крипто услуги в Швейцария. Банката ще даде възможност на клиентите си да търгуват с Биткойн чрез собствена платформа, а също ще държи крипто за клиентите си (crypto custody services).

 

📌Bitwise, която има над $1.2В AUM (assets under management), получи финансиране за $70М, като след участниците са Stanley Druckenmiller, Henry Kravis и CEO-то на Bridgewater David McCormick.

 

📌Разбира се няма как да пропуснем Michael Saylor. С последният изпечатан облигационен заем, Microstrategy закупи допълнителни 13,005 Биткойна. Общо компанията има 105,085 Биткойна.

Въпреки че акциите на компанията станаха изключително свързани с волатилността на Биткойн, то цената им е скочила х3, спрямо цената преди инвестициите.

 

Инвестициите на компаниите обече не приключват дотук. Финансирания огряха и DeFi, и NFT проектите. 

Факт – голяма част от DeFi токените паднаха с 50-70% през последните месец и половина, но явно сферата изглежда потенциална за финансовото бъдеще. Конкурентът на Етър, 📌Solana, събра финансиране за $314M, за да създаде “по-бърз Блокчейн”. То е водено от Andreessen Horowitz, едина от най-видните venture-capital компании в Долината.

 

Децентрализираните крипто борси баха изключително устойчиви по време на големия спад, който потопи централизираните борси като Coinbase и Binance. Новината обаче е, че 📌dYdX - събра финансиране от $65М. То ще се използва за подобряване на платформата и мобилната ѝ версия.

 

Не на последно място NFT. NFT бе първата сфера, която забеляза сегашния спад. Някои от цените паднаха с над 50%, но това не значи, че дигиталният арт няма своето бъдеще.

Наскоро платформата за NFT-та, 📌Rarible, получи $14.2М. Един от инвеститорите е една от най-дългогодишните venture-capital компании – Venrock.

📌FOX също се запъти към NFT индустрията, инвестирайки $100М в своята компания за “animated comedy series curated entirely on blockchain”.

 

📝Извод:

С тези спадове в цената изглежда bull пазарът е свършил, но според тези големи инвестиции, не е така. Все пак е възможно да се намираме в момент на застой.

Досегашната теория за цикличност на Биткойн (а оттам на целият крипто пазар) за 4 години, е към своят път на промяна. Голямата адаптация и все повечето нови участници, които имат силен капитал зад себе си, може да ни изправи пред по-кратки цикли, но и по-силни волатилности.