Крипто Седмичник №19

Крипто Седмичник №22
Купи и продай криптовалути

Новините от 07/12-18/21

В този брой:

🔗Powell мисли за “по-сериозни” регулации над стейбълкойните, а какво става с дигиталния долар?

🔗Anhui е шестата китайска провинция, която забрани добива на Биткойн

🔗CEO-то на BlackRock не вижда търсене на крипто, не и според другите в сферата

🔗FCA предупреждава младите инвеститори за крипто рискове с кампания за $15М

🔗Италия - Binance не е оторизиран да извършва инвестиционна дейност

🔗TikTok забранява платените крипто реклами, но не напълно всички реклами

Пазарът в числа:

 

Ако нюслетърът ти харесва, събскрайбни се, за да получаваш мейл ТУК!

Купи и продай криптовалути

🔗Powell мисли за “по-сериозни” регулации над стейбълкойните, а какво става с дигиталния долар?

Макар че Тетър се споразумя с Главния прокурор на Ню Йорк преди близо половин година, изглежда раната все още не е заздравяла и за регулаторите стейбълкойните си остават болна тема.

 

През седмицата председателят на ФЕД Jerome Powell, изяви желание за по-стриктни регулации над стейбълкойните. Досега конкретни регулации за тях не съществуват. Той също говори и за потенциалното създаване на дигитален долар. Но макар че плановете за самото създаване, както и разработка, са далеч в бъдещето, главата на ФЕД разкри мечтите си, че след създаването на EUSD, нуждата от съществуване на частни криптовалути като Биткойн ще изчезнеВероятност 1: Powell обича да мечтае или Вероятност 2: той не е запознат напълно със същността на криптовалутите и точно тези проблеми с централизацията, които решават.

 

Темата за стейбълкойните обаче не вълнува само ФЕД, а и Treasury. В края на седмицата Главният секретар на Treasury – Janet Yellen организира среща, на която ще присъстват високопрофилни финансови политици. Срещата е насрочена за понеделник, 19 юли, а главната тема ще е крипто и стейбълкойните. Сред присъстващите ще са самата Yellen, председателят на SEC Gary Gensler, Jerome Powell и председателят на  Commodity Futures Trading Commission (CFTC) Rostin Behnam. Определено ще е интересна среща!

 

А сега относно дигиталните валути на Централните банки (CBDCs). Китай определено създаде своята дигитална версия на кеша за отрицателно време, сравнено с всички други, а вече има и данни. През седмицата Централната банка на Китай сподели информация по своя проект за дигитален юан. Регистрирани са над 20М портфейла и са извършени транзакции за $5.4В. В същото време САЩ все още изглежда не бърза с разработката на EUDS – очаква се към края на лятото (септември) ФЕД да пусне доклад с плюсовете и минусите на CBDCs.

ЕЦБ пък съобщи, че преминава на следващата фаза при дигиталното евро. И макар това да звучи обещаващо, фазата “проучване” ще продължи цели 24 месеца.

 

🔗Anhui е шестата китайска провинция, която забрани добива на Биткойн

Още една провинция в Китай дръпна шалтера на миньорите си, като този път мотивът бе различен от тези в останалите пет провинции, а именно недостиг на електричество. Преди време Иран също забрани добива на криптовалути поради недостиг на електроенергия, но забраната там е до септември. Изглежда обаче тази в Китай няма да е с толкова кратка продължителност.

Въпреки това с преместването на крипто миньорите извън Китай, hash rate-a започна да се възстановява и макар да е далеч от своя пик през май в 180TH/s, в момента той е 101TH/s (беше паднал до 84 TH/s през юли).

 

🔗CEO-то на BlackRock не вижда търсене на крипто, не и според другите в сферата

BlackRock e компанията, управляваща най-много активи (asset manager) и като такава тяхната дума определено има сила по отношение на повечето институции. Като бизнес с такава сила, крипто феновете очакваха да видят гледната точка но BlackRock по отношение най-голямата криптовалута – Биткойн. През миналия декември CEO-то Larry Fink каза, че Биткойн привлича вниманието на мнозина, пазарът все още е малък и че е възможно да прерасне в глобален такъв.

 

След това CIO-то на BlackRock – Rick Rieder сподели, че компанията е официално в бизнеса с Биткойн. “Диверсифицирането в други активи има логика, държането на някаква порция от кеша в неща като крипто имат смисъл за мен” – казва Rieder.

 

Но въпреки това през тази седмица CEO-то на BlackRock сподели, че институциите не са заинтересовани от сферата. 

 

Дали това е наистина така? Изглежда, че нещата са по-сложни от обикновено. Една от причините за това е, че през седмицата Capital International Investors обяви, че е закупила 12,2% от пакета акции на MicroStrategy. Както знаем компанията на Saylor акумулира голямо количество Биткойн, а с този ход International Investors залага както на бъдещето на компанията, така и на бъдещето на криптовалутата.

 

Какво значение има това обаче? Capital International Investors стана третият най-голям акционер в MicroStrategy, като единствено преди тях са Michael Saylor и …очаквано или не – BlackRock.

 

Въпреки това ако интересът на големите инвеститори се беше изпарила, дали BNY Mellon, една от най-старите банки в САЩ, би партнирала с Grayscale за услуги, свързани с Биткойн Тръста, дали Revolut щеше да събере финансиране от SoftBank и Tiger Global за цели $800М – не мисля.

 

Въпреки тези странни становища, нека променим към становището на рестриктиращите и под тях имам предвид – Англия, Италия и нещо ново TikTok.

 

🔗FCA предупреждава младите инвеститори за крипто рискове с кампания за $15М

Ако някой се чуди как да похалчи някой излишен паунд, това може би е FCA. Регулаторът, който наскоро подгони най-голямата крипто борса – Binance – реши да предупреди всички млади инвеститори за рисковете на волатилните инвестиции и разбира се на първо място са криптовалутите. Кампанията ще струва цели $15М.

Според проучване близо 2.5М британци държат крипто. С нарастването на сферата и след случката с Binance явно FCA смята, че ще предпази част от обществото. Дали обаче това няма да засили още повече интереса към “забранения” плод, въпрос на време.

 

🔗Италия – Binance не е оторизиран да извършва инвестиционна дейност

Към свитата на гонещите се присъедини и една средиземноморска държава. Регулаторът на ценните книжа на Италия каза, че Binance не е оторизиран да извършва инвестиционна дейност в рамките на държавата и напомни на всички крипто инвеститори да действат с повишено внимание.

 

🔗TikTok забранява платените крипто реклами, но не напълно всички реклами

Социалната платформа, която стана известна не само с танци, разбира се бе средище и за много pump and dump схеми. TikTok обаче показа големия знак СТОП на своите инфлуенсъри, които получават сума, за да правят реклама на някой нов крипто токен или акция.

 

Платформата забрани платените реклами на крипто, финансови услуги и заеми. Въпреки това забраната не се отнася за неплатените реклами, които даден инфлуенсър може да направи. Това води до извода, че забраняваме “лошата дейност”, но все пак за желаещите има прозорче.