Крипто Седмичник №21

Крипто Седмичник №22
Купи и продай криптовалути

В този брой:

🔗Сенатор Elizabeth Warren против крипто индустрията 

🔗Binance под окото на регулатори, опция за данъчни репорти

🔗Robinhood стана публична

 

Купи и продай криптовалути

🔗Сенатор Elizabeth Warren против крипто индустрията

През седмицата се проведе среща на Senate Banking Committee, като темата бе “Cryptocurrencies: what are they good for?”. Най-силно бе изказването на Elizabeth Warren, която за пореден път сподели своята противническа гледна точка над крипто активите. Тя също написа писмо до главата на Treasury – Janet Yellen, в което пита за нейните гледни точки над риска на крипто за финансовата система.

В допълнение се появи още по-грандиозна новина, която да притесни крипто общността в САЩ. Нов законопроект по инфраструктурата спомена за приходи от крипто данъци за $28В. Това означава, че централизираните и децентрализираните борси ще трябва да събират данни за транзакциите.

 

🔗Binance под окото на регулатори, опция за данъчни репорти

Binance сагата продължава с нови държави, тръгнали след компанията, въпреки опитите на CZ да действа в съответствие с регулаторите.

Компанията съобщи, че ще направи по-трудно анонимното търгуване на крипто и намали лимитите на тегленията за клиентите, които са верифицирани само на първо ниво. (Binance има три степени на верификация.)

 

Според новите лимити, клиентите одобрени само на Basic level ще могат да теглят до 0.06 Биткойна на ден, като преди това лимитът бе 2 Биткойна.

 

В допълнение Binance добави възможност клиентите да разбират данъчните си задължения. На връх всички действия Binance предприе спиране на фючърсите и деривативите си в европейския регион. Това се отнася за Германия, Италия и Холандия, където клиентите, ползващи тази услуга, ще имат 90 дни, за да затворят позициите си.

Въпреки това, тези действия изглежда не бяха достатъчни за регулаторите по света, защото финансовият регулатор в Малайзия съобщи, че борсата не е регистрирана да извършва дейност в държавата. Органът предприе затварянето на четири дъщерни дружества, като поиска и спиране на апликацията и на Telegram групата на страната.

 

🔗Robinhood стана публична

В годината на IPO-тата, още една крипто свързана компания реши да стане публична. Платформата, която стана любима на много американски тийнейджъри, Robinhood стана публична и достигна пазарна капитализация от $32В. С това борсата се нареди сред топ компаниите по пазарна капиталзиация, листнали се за 2021.

Цената на акция при листването бе обявена в диапазона $38-$42 и се търгува под знака HOOD. В първите 15 минути от публичното търгуването акцията спадна с цели 9%, но след това се възстанови.

Защо обаче Robinhood е толкова важна за крипто индустрията?

  • Компанията предлага експозиция както на фондовия пазар, така и на крипто пазара. По този начин инвеститорите имат възможност да не купуват директно криптовалута (и да се грижат за опазването на секретните фрази). Акциите на компания, чиито бизнес е отчасти алокиран в крипто, е прекрасна алтернатива за всеки, който иска леснота.
  • Акциите са по-привлекателни за институционални инвеститори. Част от тях нямат желание или време да разберат повече за крипто, а акциите са широко познат финансов инструмент. Поради тази причина някои компании предпочитат крипто свързани акции, отколкото реалния актив. Все още няма крипто ETF, одобрен в САЩ, така че публичните крипто компании изглеждат като пикантна опция.
  • Robinhood има ГОЛЕМИ крипто планове. Въпреки, че борсата има само седем криптовалути, които поддържа, една от тях е Dogecoin (DOGE). Бизнесът листна кучешката криптовалута в началото на нейния hype, оставяйки Coinbase назад (Coinbase листна DOGE значително по-късно). Това обаче не е единственото отличаващо Robinhood. Екипът на борсата сподели, че работи над разрешаване на потребителите да изкарват крипто извън платформата, както и staking и lending на дигитални активи. Едната от тези новини бе съобщена броени дни преди IPO-то. С тези планове Robinhood изглежда става все по-сериозен конкурент на дългогодишните крипто борси.
  • Robinhood даде възможност на малките инвеститори да закупят крипто наравно с институциите. Платформата продаде 35% от акциите, които пусна на IPO-то, на клиентите. Те имаха възможност да заявят поръчка в специална секция в приложението, като след това чрез томбола се определиха печелившите.

Въпреки това нека не забравяме как Robinhood спря възможността за търгуване на акциите на Gamestop преди време.