Крипто Седмичник №11 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Крипто Седмичник №11 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини
Купи и продай криптовалути

🧨Най-големия спад в Биткойн за последната година – причини

Каква седмица! FUD, спад, регулации и неточни заглавия. Въпреки че някои продадоха, крипто вярващите използваха момента, за да купят на разпродажба. 

През тази седмица Биткойн, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, претърпя най-сериозния си спад от година насамЦената спадна до $30,681.50 според CoinMarketCap, което е над 50% надолу, спрямо ATH-я в $64,863.10. Заедно с това спадна и доминантността на Биткойн – през Януари тя е била 69.71, а в момента на писане е 39.97.

Купи и продай криптовалути

 

 

Биткойн не бе единствената криптовалута, която претърпя корекция, всички други последваха. Етър бързо забрави постигнатите рекорди от $4,362.35 и спадна до $1,952.46.

Навярно всеки от нас е започнал да се чуди за причините, предизвикали катастрофата, затова скачаме на тях.

 

📌Китай

Разбира се какво е спад на пазара без новина от Китай. През седмицата Reuters публикува новина, казваща, че държавата забранява криптовалутите. Реалната новина всъщност е далеч не толкова драматична. Китайската банкова асоциация както и асоциацията на компаниите за разплащане просто са преработили правилата, публикувани през 2017 и предупреждават инвеститорите, че криптовалутите са активи с висок риск.

Въпреки това неточното заглавие от Reuters, накара мнозина да настръхнат, особено предвид текущата волатилност на пазара.

В петък обаче Китай отново даде червен знак на пазара, този път с по-сериозни последици. Вицепремиерът на Държавния съвет (State Council), Liu He, каза “We should be more alert and look for potential risks”. “We should crack down on bitcoin mining and trading activities and prevent individual risks from being passed to the whole society”.

Според CoinDesk това е едно от най-високопрофилните предупреждения спрямо крипто от последните години. Проучване показва, че 75% от минуването на Биткойн се прави в Китай, като Северна Америка има само 7% от hash rate-a. Ако Китай предприеме мерки срещу миньорите се очаква спад от около 30% от hash rate-a, което краткосрочно ще намали сигурността в мрежата. (Предвид че колкото повече миньори, толкова по-сигурна е мрежата.)

 

📌Ликвидация на левърнти позиции

Спада на цената ликвидира всеки, който бе заложил на предсказанията си, че Биткойн и целият пазар ще продължава да расте. Корекцията ликвидира 775 000 акаунта за $10В – доста бяха пляснати по ръцете.

 

📌Colonial Pipeline

Фактът, че $90М в Биткойн са били използвани за откуп при атаката на Colonial Pipeline, разбуди отново становищата, че освен високорисков, Биткойн се използва и за престъпни разплащания.

Colonial Pipeline е най-голямата система за доставяне на рафиниран петрол в САЩ. Атаката предизвика недостиг на петрол по югоизточното крайбрежие.

 

📌Репортът на Tether

След споразумението си с Главния прокурор на Ню Йорк, едно от условията пред Tether бе да представя доклади за резервите си за всяко тримесечие. Според доклада за Q1, голяма част от резервите са в кеш (чудесно) както и commercial paper и various loans (не чак толкова). Последните имат висока степен на ликвидност, но в зависимост от заемателите, за които в Tether не дава информация.

Това накара много от противниците на стейбълкойна да надигнат глас, а Главният прокурор пожела нови финансови доклади.

 

📌Musk

След като предходната седмица отново говорихме за екологичните критиките на Elon Musk към Биткойн, то още в миналата неделя той влезе в спор с някои от крипто феновете. Последва втори “Musk спад”, след като на tweet-a:

Спорът продължи.

Последва чудене дали Tesla е продала Биткойните си и докато пазарът си мислеше, че това е така, цената започна да спада. Малко по-късно Musk се завърна, казвайки, че компанията не е продала и един Биткойн. Въпреки това стойността продължи да пада. Сред дъжд качулка.

 

📌След като изброихме евентуалните причини, очевидно пазарът претърпя кървав обрат, а с него тръгнаха и акциите на компаниите, притежаващи голяма експозиция в крипто – MicroStrategy (-7% за последните 5 дни), Coinbase (-6.63%).

📝Извод:

Сред всички тези изброени причини най-силно влияние имат евентуалните промени от страна на Китай. Тя не само национализира институции като Ant Group, а иска да намали възможността други валути (т.е. крипто) да застанат пред дигиталния юан. Голяма част от миньорите са в Китай, което означава, че евентуалните рестрикции към тях, биха намалили hash rate-a. 

Краткосрочно това ще намали сигурността в мрежата, но пък ще даде възможност на нови миньори да дойдат, понеже минуването ще стане по-лесно (верификацията на транзакциите временно ще иска по-малка сила, а с това процесът ще стане по-достъпен).

Такива действия също ще разпределят доминантната позиция на Китай и rate-a ще стане по глобално разпределен, което пък ще го направи и Биткойн по-недецентрализиран. Разбира се, САЩ има потенциал за развитие – Тексас се очертава като главен регион за дейността към момента. 

 

🧨Гласът на регулаторите – какво казаха OCC, SEC, Treasury и Канада за крипто индустрията тази седмица

Големият спад разбира се събуди гласът не само на Китай (новините по-горе), а и на САЩ. През седмицата новият председател на 📌OCC, Michael Hsu поиска разглеждане на някои от разпоредбите на институцията, включително ходът, според които бизнесите с банков лиценз могат да държат крипто за клиентите си (crypto custody).

 

“My broader concern is that these initiatives were not done in full coordination with all stakeholders” – каза Hsu. Според него липсва цялостна регулаторна стратегия за действията.

 

Изказване имаше и от📌 Gary Gensler, председателят на SEC, според когото: “We need rules of the road and a cop on the beat to protect everyday investors.” По-рано този месец той каза, че поставянето на регулаторна рамка на крипто борсите, би повишило доверието на клиентите, както и тяхната сигурност.

 

Не на последно място 📌U.S. Treasury добави, че планът за данъчна реформа на Biden, включва и докладване на всички крипто трансфери за над $10К. Според репорта, крипто борсите ще трябва да съобщават за тях на IRS, предвид факта, че някои от потребителите може да използва крипто за укриване на данъци.

 

📌Отиваме към Канада. Въпреки факта, че през годината страната одобри куп Биткойн и Етър ETF-и, Централната банка на Канада (както и всяка друга централна банка по света), има различно мнение за крипто индустрията.

В годишния си репорт за уязвимостите и рисковете на финансовия сектор, банката предупреди за “висок риск” при активи като Биткойн. Според Банката присъщата стойност на актива е трудна за определяне.

Репортът разказва също за стейбълкойните и как тяхното нарастващо използване може да попречи на Централната банка да “имплементира монетарна политика и действа като кредитор от последна инстанция”.

 

Не на последно място нека обърнем внимание какво каза и 📌David Rubenstein, CEO на Carlyle Group. Carlyle Group е мултинационална private equity компания с над $250 AUM (assets under management). Ако това не говори нищо – то това ще – Jerome Powell е работил 8 години за Carlyle.

Според Rubenstein крипто “is here to stay”. Той също каза и че като нов актив, крипто ходи нагоре и надолу, но това е нормално, както и че който не е готов за тази волатилност, по-добре да не инвестира в дигиталните активи. Може би по-важното от изказването е, че идеята правителството да забрани крипто е “unrealistic”.

 

📝Извод:

Нека zoom out-нем, за да хванем картинката. 

Първо слагането на регулации не означава забрана. В случая САЩ иска да определи някакви граници на индустрията, които да дадат повече яснота както за сегашните компании на пазара, така и за новите, които ще дойдат. Досега регулации относно крипто липсват и някои от бизнесите може би имат трудности при дейността си. 

На второ място, липсата на регулации като че ли дава поле за изява на scam проекти. Някои хора печелят много, други губят много пари. Доказано е, че негативните новини се разпространяват по-силно от добрите, а особено когато иде реч за пари. 

Тези проекти не се нравят на крипто интелигентното общество, понеже дават лош оттенък на цялата индустрия. Може да считаме, че добра регулаторна рамка би накарала тези проекти да замрат или поне целят предоставянето на по-добър продукт.