Крипто Седмичник №12 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Крипто седмичник
Купи и продай криптовалути

💵Ray Dalio и Carl Icahn влизат в крипто space-a

Условията на съвременния свят - очакванията за инфлация, планът на Biden за харчене на $6Т през следващата година, карат все повече високопрофилни инвеститори да обръщат внимание към Биткойн. Да, някои от тях бяха обърнали внимание на съществуването му още преди, но този път под “обръщане на внимание” има нещо ново - инвестиция.

 

Купи и продай криптовалути

През седмицата излезе интервю с 📌 Ray Dalio, founder на най-големия hedge фонд в света, в което той съобщава, че притежава “some Bitcoin”. Всъщност записът е още от 6-ти май, но излиза сега.

Dalio дълго бе скептик относно BTC. Преди известно време в Twitter, той сподели, че не си представя, че големи институции и бизнеси ще използват Биткойн. Малко след това обаче нещата започнаха да се променят. Освен инвестициите на Tesla, MicroStrategy и Squere, интерес към крипто проявиха и финансовите компании – PayPal. На върха на това най-големите банки в света също взеха ход. JPMorgan обяви, че прави кошница от 11 акции на компании, инвестиращи в крипто, Goldman Sachs организира крипто trading desk, а Bank of America има план да използва Блокчейн технология за сетълмент на акции.

 

Явно Dalio тотално грешеше. Той обаче бързо научи повече за индустрията, а мотивите за инфлация го накараха да търси нов store of value. Dalio открито казва, че “Personally, I’d rather have bitcoin than a bond”.

 

Още един инвеститор сподели своето бляскаво виждане за криптовалутите и това бе 📌Carl Icahn. Icahn е един от най-влиятелните играчи на Wall Street. Той е известен и с факта, че е съветвал Тръмп по отношение на икономически въпроси.

Icahn, разбира се, също бе крипто скептик. През 2017 той казва, че криптовалутите са “ridiculous”, но с времето нещата се променят. Днес той смята, че криптовалутите имат своето бъдеще и знаейки това ще инвестира в тях по “голям начин”.

С net worth от $22В, той споделя, че големият начин всъщност значи $1-1.5В инвестиция в крипто. Доста bullish за първа инвестиция.

📝Извод:

След новината за плановете на Biden за $6В харчове, Биткойн и пазарът на акции реагира положително. Все повече големи инвеститори усещат развитието на ситуацията, а с това искат да намерят инвестиция, която пазарът подценява и която има бъдеще. Крипто изглежда като новото “леговище” за целта. 

Пазарът на акции е доста надценен и става прекалено опасно инвестирането в компании, част от които оперират на загуба. Облигациите също не са алтернатива – лихвеният процент е по-малък от темпа на инфлация, което прави инвестицията безсмислена.

 

💵Saylor и Musk се срещнаха на Bitcoin Mining Council 

Musk отново е в топ новините. След като предизвика огромния спад на пазара, казвайки, че Tesla спира да приема плащания с Биткойн, той е отново pro Биткойн? Този път tweet-ът гласеше следното, а цената скочи от $38К до $40К.

 

 

През седмицата Michael Saylor, Musk и някои от най-големите компании за добив на крипто дадоха началото на 📌Bitcoin Mining Council. Въпреки, че според Musk това звучи  “потенциално обещаващо”, идеята не се хареса на част от Биткойн феновете. Не им допадна фактът, че срещата се е състояла на затворени врати, а също и възможностите според някои за централизация на мрежата.

В интервю Saylor сподели, че всъщност идеята на срещата е била да организира и стандартизира докладването на използваната енергия от миньорите и обсъдят идеи за природоопазването. Организацията няма за цел да централизира Биткойн или контролира мрежата – казва Saylor.

📝Извод:

Спада в цената на Биткойн може би е уплашила Saylor. От по-малко от година той инвестира всеки свободен долар на компанията си в Биткойн. С последния спад обаче, не само балансовите числа на MicroStrategy спаднаха, а с тях и цената на акциите на бизнеса. Акциите на MSTR станаха силно зависими от цената на Биткойн.

Като добър CEO Saylor иска най-доброто за MicroStrategy. Заложил цялото бъдеще на компанията на картата Биткойн, той има за цел да подпомага развитието му. С нарастването на слуховете, че минуването носи негативни екологични последици и забрани от правителства по света, може би целите на тази организация не са лоша идея. 

💵Ъпдейт – Китай, Иран и Австралия

През миналата седмица един от вицепремиерите на Китай обяви, че Биткойн е в листата на индустрии, оказващи влияние върху природата. Това светна червената лампа на крипто миньорите и всеки започна да търси своето спасение извън границите на Китай.

Миньорският бизнес 📌BTC.Top обяви, че започва да премества съоръженията си извън страната, като главно ще мигрира в Северна Америка. Компанията отговаря за 2.3% от целия hash rate за последните 24 часа.

 

 

📌Крипто борсите също започнаха да налагат ограничения на китайските си клиенти – Huobi спира търгуването на крипто деривативи в границите на Китай, а OKEx палзира търгуването на своя native токен – OKB.

Това обаче не е единственото от Китай през изминалата седмица. Провинцията 📌Inner Mongolia съобщи доста сериозни мерки към всеки нелегален миньор. Според ново разпореждане всеки хванат в добив на крипто ще бъде записан в “черен списък”.

Колкото и смешно да звучи това, сред част от наказанията са ограничаване на достъпа до финансови услуги както и излизане от границите на Китай. Регулациите също така не се отнасят само до индивидуални лица, а и до бизнеси – доставчици на интернет, интернет кафенета и други.

 

📌Продължаваме с Иран. Правителството наложи забрана за минуването на Биткойн през летните месеци, поради липсата на достатъчно електричество. Решението е следствие на надвисна през миналата седмица възможност за затъмняване в големите градове.

Според данни 4.5% от hash rate-a се поддържа от Иран, но явно цифрата ще намалее. Президентът Hassan Rouhani обяви, че ако не се вземат мерки в тази посока, спирането на токът ще причини сериозни проблеми.

 

📌Австралия също имаше какво да сподели. Въпреки че през миналата седмица Министърът на финансите на държавата обяви, че няма да стои на пътя на крипто и че инвестицията в спекулативни валути като Dogecoin е изцяло за сметка на инвеститора, монетата показа и своята друга страна.

Това обаче не значи, че държавата няма да събира данъци.

През седмицата данъчната агенция на Австралия напомни на всички крипто трейдъри, че трябва да декларират своите приходи и да внесат данък.

Освен при излизане от крипто във фиат, агенцията каза, че се облагат дори търгуването на валути – т.е. смяната от Биткойн към Етър например. Близо 600 000 австралийци са инвестирали в крипто през последните години. Агенцията използва информация от крипто компаниите, за да установи кои са данъкоплатците.

В изказването си говорител от агенциата Tim Loh казва: “We know cryptocurrencies can be complicated. That’s why our focus is on helping people get it right”. Определено данъчните знаят как да ни накар да разберем нещо “по правилния начин” – #pleasepay

 

📝Извод:

Раздвижването относно преместването на hash rate-а става все повече дискотирана тема. Както видяхме в миналия брой, това всъщност е добре за индустрията. Разбира се някои от миньорите затварят врати в Китай доброволно. Дали обаче Китай има нещо лично спрямо Биткойн или по-скоро забраната на всичко частно и незнайно е част от политиката на държавата. 

Китай регулира всеки сектор и иска да управлява всяка индустрия. В такъв случай може би забраната на добива на крипто не е нищо особено от поредната рестрикция в държавата.