Крипто седмичник

Купи и продай криптовалути

Биткойн падна под $60 000, Nayib Bukele и Michael Saylor правят поредната поръчка на BTC

През последните седмици цената на Биткойн не само премина бариерата от $65 000 за койн, а постигна нов рекорд в $66 930. Въпреки това криптовалутата сложи край на своето рали и падна под $60 000, като натисна спирачката в $58 208. В момента най-голямата валута се търгува на цена от $61 847, но някои използваха временния спад, за да натрупат малко крипто в запасите си.

Купи и продай криптовалути

Един от тях бе президентът на Ел Салвадор Nayib Bukele, който добави към държавната хазна скромната (и знаменита за културата на канабиса) сума от 420 Биткойна. Изглежда спадът на цената бе подходящ момента за поредната покупка, с която Салвадор има общо 1 120 Биткойна, закупени на средна цена от $53 324 за койн.

Bukele обаче не е единствиният, който инвестира във водещия дигитален актив. Като че ли от дълго време не бяхме срещали името на Michael Saylor, който в началото на годината правеше поръчка след поръчка на Биткойн, а даже изпечата и няколко облигационни заема, за да закупи още BTC.

MicroStartegy излезе с финансови резултатите за Q3, в които се вижда, че за последните три месеца компанията е закупила 9 000 Биткойна. Към 30 септември компанията държи 114 042 Биткойна, като инвестиите са коствали $3.160 млрд, но при сегашните нива над $61 000 за койн, имат силна възвръщаемост. Общо равностойността на Биткойн, държана от MicroStrategy е около $7 млрд, което показва, че инвестицията на Saylor е върнала 100% само за малко повече от година.

Нарастващата цена на Биткойн обаче подмина една компания, която реализира не чак толкова блестящи финансови резултати от последното си Q. Става дума за Robinhood, която стана публична по-рано тази година, и бе една сред първите да даде достъп до меме койна Dogecoin. Приходите на компанията от крипто търговията са спаднали с 78% спрямо предходното тримесечие. Според CFO-то на компанията, Jason Warnick, причината е намаления интерес към DOGE. Ентрусиазмът на многото млади инвеститори по криптовалутата предизика огромен интерес през първите шест месеца, но изглежда тенденцията се забави. Разбира се в резултат цената на акциите на борсата спадна.

Въпреки това Cathie Wood и ARK Invest решиха, че все още вярват в бъдещето на Robohood и направиха две поръчки на акции – първата за 2,240,680 и още една за 625,995 акции със знак HOOD.

 

DOGE vs SHIB

Говорейки за DOGE няма как да не споменем обратът на събитията от тази седмица в кушешките криптовалути. Shiba Inu (SHIB) подмина своя предшественик Dogecoin по пазарна капитализация, като към момента SHIB е на 9та позиция, а DOGE на 10та. Този обрат определено не бе очакван от никого. В момента проекти като Uniswap и Chainlink имат по-малка капитализация от меме койн, който не прави нищо, но това е светът на крипто, винаги има с какво да ни удиви.

 

Facebook на път към метавърс

Слуховете не се оказаха само слухове, защото Facebook наистина ще промени името си на Meta. Rebrand-ингът е подобен на този, който Google направи, променяйки името си на Alphabet. Отделните приложения като Facebook и Instagram ще запазят имената си, но ще стоят под шапката на Meta, като знакът на акциите ще е MVRS, считано но 1 декември.

Идията на Zuckerberg e да се фокусира над бъдещето на интернет, т.е. метавърс. Независимо дали някои харесва или мрази Facebook, централизираността и огромната база от данни, която има компанията, ходът ѝ към web 3 е неизбежен.

Въпреки огромната омраза на мнозина към Zuckerberg, то работата на Facebook с метавърс ще доведе още повече хора в екосистемата. Това донякъде е свързано и с крипто. Според някои NFTтата могат да служат като репрезентация на собствениците им при онлайн игри, посещение на онлайн евенти и още много. Със сигурност може да кажем, че Facebook някъде там има планове да създае и свой собствен блокчейн, дотогава обаче нека свикнем с новото име на гиганта, а именно Meta.