Крипто Седмичник №8 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Robinhood скоро ще даде възможност за преместване на Dogecoin, казва COO-то
Купи и продай криптовалути

Новините от 04/26-05/01/2021

🗝️JP Morgan променя решението си, открива Биткойн Фонд 

По време на този Bull пазар много институции промениха решението си относно Биткойн и като цяло криптовалутите и ето, че дойде ред на JP Morgan. Компанията ще създава Биткойн Фонд и ще разреши на клиентите си директно притежание на криптовалутата.

По време на голяма част от интервютата си през последните години, Jamie Dimon (CEO), тотални отричаше крипто и бъдещото му развитие.

Купи и продай криптовалути

Ако нюслетърът ти харесва, събскрайбни се ТУК!

Нещата обаче се промениха. От “not my cup of tea” до тази седмица, когато JP Morgan обяви, че ще предлага Биткойн на high-net worth клиентите си. Преди да преминем към новината, си заслужава да видим какво казваше Dimon преди и сега.

Изказванията започнали още през 2014, когато CEO-то споделя, че Биткойн е “terrible store of value”. Твърденията продължават да набират скорост и през 2015 Dimon споделя, че държавите ще забранят крипто, понеже нямат директен контрол върху системата, нещо което и до ден днешен е страх за Ray Dalio.

Пика в изказванията бе през 2017. Тогава лицето на банката нарича Биткойн “измама”, също и че би уволнил всеки трейдър в компанията, хванат да търгува Биткойн на секундата, защото е “против правилата”.

Тонът обаче бе смекчен с идеята JP Morgan да създаде свой сетълмент stablecoin през 2019. JPM Stablecoin-a дава възможност за по-лесно и по-бързо извършване на транзакциите, в сравнение с нормалния банков трансфер.

Това бе обратният момент. Моментът в който Dimon трябваше да признае резултат 1:0 за крипто. Сигурно е доста трудно да промениш решението си толкова драстично, особено когато всяка една твоя дума е подлагана на анализ, но по-добре това, отколкото загуба на потенциална голяма печалба, нали?

Нарастващата еуфория и растежа на цената на Биткойн x3 в сравнение с лятото 2020, накара компанията да загърби стари идеали и продължи “изследването” на крипто дебрите.

В интервю през 2020, Dimon сподели, че всъщност “Блокчейн ще има решаваща роля” и “помага за местенето на пари по света”. Явно CEO-то е виждал началото на Bull пазара, понеже според него богати личности ще купуват Биткойн, защото той се представя по-добре от златото като hedge.

През Март тази година JP Morgan създаде “Cryptocurrency Exposure Basket”, състоящ се от 11 акции на американски компании, които притежават директно или недиректно крипто. Чрез тази кошница клиентите на банката за първи път получиха възможност да инвестират в криптовалути, макар и по не най-очевидния начин. Част от компаниите са MicroStrategy, Square, Riot Blockchain и PayPal.

“Апетитът идва с яденето”. Биткойн продължи да расте, а с това и инициативата на банките да вземат част от пая. И сега отново към новината от тази седмица.

Биткойн Фондът на JP Morgan ще бъде реалност това лято. Той ще дава възможност на клиентите на банката да имат директна експозиция в Биткойн. Отличителното е, че фондът ще бъде actively managed (а то имало и passively managed?).🤔🤷‍♀️

 

📌Actively VS Passively managed?

Накратко активно менижиран означава, че фондът има екип, който прави решения кога и в какво да инвестира, за разлика от пасивния, който няма такъв екип. В случая само за Биткойн – цената се повишава, екипът мисли, че цената ще падне и продава част от държания Биткойн. Цената пада и екипът купува повече от криптовалутата, която реално е продал по-рано. Ако цената се повиши обаче, фондът реализира загуба – което всъщност е и рискът.

 

За custodian е избран NYDIG. Компанията вече има още една високопрофилна банка за клиент – Morgan Stanleyсред най-големите банки в Америка. През миналия месец банката стана първата банка в САЩ, дала достъп на клиентите си до Биткойн фонд.

 

След този ход JP Morgan нямаше избор, освен да разшири предлагането си за инвестиции в крито.

Защо обаче това е толкова важно

Нарастващото внимание към индустрията от малки и големи инвеститори доказа, че всеки, дори и най-големият противник на крипто (в лицето на Dimon), е склонен да промени решението си. Щом най-голямата банка в САЩ разрешава на клиентите си да инвестират в крипто, въпреки че преди това строго е отричала валутата, то е ясно – криптовалутите стават част от ежедневието ни.

VISA също осъзнава това.

 

🗝️VISA – фокус в крипто

Най-голям плюс след този Bull run може би ще имат компаниите за разплащания. Избухването на сферата ги накара да се фокусират върху същността на блокчейн и работят над интеграции за по-лесно и по-бързо извършване на транзакции, което ще има голяма полза за бъдещето.

Но това не е единствената причина, която кара VISA да вярва в крипто, има още няколко. По време на интервю CEO-то Al Kelly сподели няколко фокуса на компанията:

 

Сред тях са разрешаване на клиентите да правят 📌поръчки на криптовалути, както и изграждане на възможността за 📌конвертиране на дигиталните валути във фиат. Тази стъпка би позволила на близо 70М мърчанта, да получават разплащания от криптовалути. Засега PayPal позволява тази възможност в мрежата си от 28М мърчанта.

Това е важна стъпка, защото ще свърже валутите в крипто борсите с директното им използване в ежедневието. Навярно всеки иска да си купи кафе с няколко Dogecoin-а, особено ако валутата удря нов ATH?

 

Един от фокусите е и възможността за бърз сетълмент. Наскоро VISA въведе възможността за 📌сетълване на транзакции със стейбълкойна USDC, който е сред останалите 160 валути, които системата поддържа.

Не на последно място остава плана за 📌📌📌дигиталните валути на централните банки (CBDCs). Докато държавата също намира плюсове от използването на Блокчейн технология (бързина, ниски такси), то някой трябва да подпомогне в изграждането на инфраструктурата.

По време на интервюто Kelly казва “for these central bank digital currencies to have value, they’re going to have to both be secure in the minds of consumers and that’s something we have a long track record with and could help”.

Тайната е, че интеграцията на крипто е по-близо, отколкото предполагаме. Днес говорим с възхваляване на разплащане с крипто, но много скоро за обикновеният потребител това ще е съвсем нормално.

Стига толкова за Биткойн, нека видим какво още се случи в топ 3 валутите по пазарна капитализация.

 

🗝️Binance токен удря нов ATH. Причини

В началото на годината цената на Binance токена (BNB) бе скромните $37. През Февруари обаче той експлодира, стигайки стойности от $339 за койн. Това направи криптовалутата трета по пазарна капитализация след големците Биткойн и Етер.

Макар и BNB да е създаден на централизиран от Binance блокчейн, валутата продължи да катери и към днешна дата цената се е увеличила със 100%, сравнение тази от Февруари. Макар според някои повишението да се дължи на “врътки” от страна на борсата, то определено има и новини, които компанията направи наскоро.

По-рано през Април най-големият крипто exchange заяви плановете си да създаде 📌токензирана версия на акциите на Tesla и Coinbase. Днес тази идея е реалност, като през изминалата седмица Binance реши да допълни “пакета” с още токенизирани акции на други известни бизнеси – Apple, MicroStrategy и Microsoft.

Токенизираните акции представляват крипто токени на оригиналните акции, като Binance казва, че зад всеки токен стои реална акция на съответната компания.

 

Какви обаче са плюсовете, все пак всеки може да си купи реална акция?

Е, със сигурност за човек, имащ акаунт в Binance ще е по-удобно да притежава крипто и акции в едно приложение. По-важното обаче е, че токнизираната акция може да бъде раздробявана, т.е. може да купиш или продадеш фрагмент от акцията като 0.55 от нея. Вторият плюс е, че Фондовата борса има работно време, докато пазарът на крипто е 24/7. 

Тези нови инструменти предизвикаха вниманието UK Financial Conduct Authority (FCA) и германската служба Federal Financial Supervisory Authority. Въпреки това Binance изглежда намира начин да се справи с тези трудности.

 

Наскоро компанията обяви, че прави промени в ръководните постове – от вчера 01.05 CEO на крипто борсата е Brian Brooks (предходен глава та ОСС, въвел разрешение, с което националните банки и кредитните институции (банките) могат да използват Блокчейн технологията за сетълмент). Може би крипто компанията очаква той да успее да намерят подходящ тон за водене на преговори с държавата.

Освен токени на акции  тази седмица Binance съобщи, че през Юни ще пусне📌NFT Marketplace. Това ще позволи на клиентите на борсата два начина за купуване и продаване на NFT – чрез premium events и trading market. Premium events ще бъдат възможни само за избрани творби от висок клас, а trading market – ще бъде отворен за всички.

Тази новина накара native токен-а на борсата да достигне до нов ATH в $636.95. Предходният ATH бе през Април, когато монетата достигна $635.

 

Това бяха най-важните новини от тази седмица! Пожелавам приятни празници и не пропускай следващия брой!

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група