Крипто Седмичник – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Обзор и анализ на седмичните крипто новини
Купи и продай криптовалути

Искаме да изкажем специални благодарности и поздравления към Милица Димитрова за присъединяването и към нашия екип, за труда, който полага и стойността, която носи за всички ни. Ако съдържанието, което създава Ви хареса, можете да се абонирате за блога и, както и да следите всичко, което пише в Крипто Мания България.

Ето какво написа Милица за Вас: 

Купи и продай криптовалути

“Здравейте,

Казвам се Милица Димитрова и от известно време се интересувам от крипто сферата и икономика. Обичам да прекарвам свободното си време учейки новости и така се роди идеята за CRYPTO Седмичник, в който представям най-готините и най-важните новини от изминалата седмица. Приемам писането с най-голямо удоволствие и вълнение при всеки следващ брой. Ако съдържанието ви хареса, ще се радвам да се абонирате, а аз обещавам още по-интересни новини и гледни точки. 

Заедно с това имам честта да пиша статии, които отново са насочени към крипто и можете да разгледате тук – в Cryptomaniabg.com.

Като млад човек обожавам нови преживявания, спорт и пътувания до нови непознати места. Често споделям снимки от номадския живот, които можете да откриете в моя инстаграм профил.”

 

В историята на човечеството съществуват много културни различия, но нещото, което обединява всички народи е идеята за създаването на парите, започнала още през Аграрната революция. Монетарната система дава началото на икономически напредък, но и на разликата между бедни и богати, която с всяко изминало столетие се задълбочава. Един ден Сатоши Накамото създаде валута, което може би ще помогне решаването на тези проблеми, давайки децентрализираност и глобално разпределение – Биткойн.

 

Светът на криптовалутите никога не спи – дъжд от новини, каращи цената да се движи нагоре и надолу в краткосрочен план, но в дългосрочен кривата стремглаво сочи нагоре. За да докажем тази теза, нека разгледаме най-важните събития от миналата седмица:

 

Биткойн претърпя най-голямата корекция на цена в историята си $10 000

През тази седмица понеделник не бе белязан от поредната гранде компания, инвестирала в Биткойн (Tesla) , а по-точно обратното – цената на Биткойн падна с $10 000 за по-малко от 19 часа – от $58 000 до $47 700. Това бе най-голямата корекция в цената за един ден в историята на актива досега. Една от главните причини бяха позициите на трейдърите, които ликвидираха близо $1.6В фючърси, след като цената започна да спада. 

Предходният подобен срив бе преди месец, когато на 11 Януари цената бе коригирана с около $8 000 в рамките на ден – от $40 000 до $32 000. Тогава спада се дължеше отново на многото фючърс трейдъри.

Червената графа в понеделник се отрази не много цветущо на компаниите, държащи голямо количество Биткойн в баланса си. Вълната краткосрочно изтри близо $13.6В от актива им. Това обаче не ги накара да продадат, а някои се възползваха от намалението, за да купят още и така цената постепенно възвърна своите високи нива. Както Elias Simos, специалист по протоколи при Bison Trails, каза: “Докато продавате, големите китове изядоха вашите Биткойни.”

Ню Йорк затвори врата пред носа на Тетър – последици

След двугодишно разследване във вторник iFinexр, компанията-майка на Tether и крипто борсата Bitfinex, се споразумяха с Главния прокурор на Ню Йорк.

Споразумението беше взето с наказания за компанията, която трябва да плати солидната глоба от $18.5М и да затвори врати в Ню Йорк. Забраняват се и сделките с компании, чийто седалище се намира в щата. iFinex ще трябва да представя и тримесечни отчети, доказващи стойността на резервите си, покриващи Тетър.

От 2014 до 2019 компанията води политика на покритие 1:1 – Tether:Долар. През Февруари 2019 прави промяна, като казва, че 1 Тетър е покрит 100% с “резерви”, към които се включват както кеш, така и други активи.

Делото бе повдигнато през Април 2019 след като Главният прокурор обвинява Bitfinex в незаконно взет заем от Tether за $850М за покриване на изчезнали средства. Тетър е предоставила заема от свои резерви, като в същото време е водила политика на покритие 1:1. В допълнение Главният прокурор разкрива, че през 2017 компанията има само $61М кеш, а циркулират 442М Тетър. Това означава, че всички клиенти на Тетър са били поставени под риск и валутата не е била покрита напълно.

Кълбото обаче има още възли – Главният прокурор заявява, че Тетър не е имал банка през периода Май – Септември 2017. Банката Wells Fargo, която обслужва компанията, отказва да оперира с тях. Впоследствие Tетър оперира с канадската банка Bank of Montreal, като Прокурорът казва, че акаунтът им “никога не е имал над $61,5М на депозит”.

Разкритията спират до тук и според експерти компанията се е отървала по най-лекия начин, предвид нарушенията, които е извършила. Тетър си взе поука, което би трябвало да предотврати бъдещи проблеми. Ако изходът от делото бе по-строг, това щеше да се отрази на цялата индустрия негативно.

Coinbase на път да стане публична с печалба от $322M за 2020

Платформата забеляза голям наплив на клиенти през последните месеци, благодарение на Bull пазара в крипто. Общите приходи на компанията за 2020 са $1.2В, като чистата печалба е $322М, карайки крипто гиганта да се подготви към голямата стъпка – кандидатстване пред SEC за публична компания. 

През седмицата борсата с 43М верифицирани клиенти, представи на SEC попълнена S-1 форма, в която за първи път показа публично резултати от дейността си. S-1 е бланка, която всички фирми попълват пред SEC, при желание да се листнат на публични борси. Така органът извършва регулация, че само стабилни финансови акции се търгуват на пазара.

Компанията за първи път заяви своето желание да се пусне публична през Декември миналата година, което предизвика еуфория. Оценката на компанията от $100В, може би е причината цената на токена на друга борса – Binance – да се вдигне неузнаваемо и стане топ 3 най-ценен койн.

За 2020 чистата печалбата на Coinbase e $322М, сравнено с чистата загуба от $30М през 2019. Скокът не е прекалено изненадващ след като имаме предвид, че цената на един Биткойн скочи от $10 000 до $30 000, а сега се търгува около $50 000. Интересът към сферата плюс таксите за транзакция определено имат добро влияние за всички крипто борси.

Компанията е една от най-очакваните IPO-та за 2021. Листването ще става директно – акциите ще се предлагат директно на пазара, без банките от Wall Street да определят цената. До скоро компаниите, избрали този начин на листване, можеха да продават само акциите, които имат до момента на пускането им публични. През декември SEC промени тази разпоредба, като позволи издаването и на допълнителни акции, чрез които фирмите могат да наберат по-голям капитал.

Цената отново тръгна нагоре – защо?

След като началото на седмицата бе белязано от най-големия спад в цената за един ден, тя се върна до високите си нива за отрицателно време. Типично за Биткойн. 

Новината за Coinbase, накара инвестититорите да налеят още пари в актива. Толкова, че институциите изместиха 13 000 броя в свои уолети. CEO-то на Coinbase Ki Young Ju сподели: “This is the strongest bullish signal I’ve ever seen.”

Към ралито се включи и MicroStrategy, която след набавените през миналата седмица $1.05В от облигации закупи нови 19,452 Биткойна. Общо компанията притежава 90,500 бройки със стойност $4.5В. Saylor спомена, че би купил още. 

Към тези две новини нека добавим и Square, които публикуваха отчет Q4 за 2020, в който се вижда, че компанията е закупила още Биткойни за $170М. Общо е алокирала 5% от кеша си. В репорта се съобщава и че Cash App (платформа за разплащания на Square) е формирала приходи от $4.57В за 2020 от Биткойн, като $1.76В идват само от четвъртото тримесечие. 

Черешката на тортата бе поставена от първия Биткойн ETF в Северна Америка, канадският Purpose, който бе открит миналата седмица, но набира широка популярност. Само за броени дни фондът държи общо $624M. Към момента на писане данните са  $602М, с други думи 10 215 Биткойна.

В заключение, можем да кажем, че най-търпеливият печели. Независимо от нетрайните сривове в цената, за кратката си история Биткойн печели доверието на ритейл и институции, цената расте, а с това и надеждите за още по-високи върхове.

Автор: Милица Димитрова

 

 

Реклама: Нашето ново инвестиционно предложение за пасивни доходи от крипто инвестиции.

Кратки характеристики, за повече информация относно инвестиционният проект, моля,  кликнете на този текст.

  • Pre launch период: Началото на Октомври 2020г. 
  • Официално представяне на компанията: Февруари 2021г.
  • Регистър на домейни: до 2024-05-11
  • Платежни системи:  BTC, ETH , LTC
  • Минимална инвестиция:  50 $
  • Минимално изтегляне  50 $ по всяко време
  • Теглене на печалба:  Ръчно – До 72ч
  • Натрупване на печалба:  7 дни / седмица
  • Месечна доходност: 10/12/15% според закупеният пакет

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми