Крипто Седмичник

Купи и продай криптовалути

В този брой:

🔗SEC vs Coinbase

🔗Украйна и Панама с про крипто закони

🔗Биткойн законът влезе в сила, последици

 

Купи и продай криптовалути

🔗SEC vs Coinbase

През миналата седмица изненадваща вест почука на вратата на най-регулираната крипто борса – Coinbase. Това дойде като гръм от ясно небе, така неочаквано и внезапно, че остави дори CEO-то на компанията втрещен.

SEC реши да тръгне по петите на Coinbase, поради идеята за продукта Lend. Той ще дава възможност на клиентите на борсата да печелят лихва за предоставените си криптовалути на депозит. Първоначално опцията ще бъде налична за стейбълкойна USDC, който ще дава лихва от 4%.

Тъй като Coinbase цели максимална прозрачност и разбирателство в отношенията си с регулаторите, тя е водила разговори с SEC относно новия продукт. Взаимоотношенията в тона обаче се изострят, когато органът съобщи, че ще съди компанията, ако тя продължи развитието на продукта си.

За да имаме по-голям поглед над нещата, ще се върнем няколко месеца назад, когато някои щати започнаха да създават проблеми на друга крипто компания BlockFi, относно високодоходните спестовни акаунти. Сред тях бяха Алабама, Тексас и Вермонт. Те съобщиха, че определят тези акаунти като ценни книжа и компанията не е регистрирала дейност за тях в съответните региони.

Интересното в случая на Coinbase обаче е, че компанията е водила диалог с SEC. Това показва респект към регулатора. Обикновено голяма част от компаниите не водят активна комуникация с финансовите органи, създават продукт и го оставят да действа. Не и в случая Coinbase. Начинът по който SEC се обърна към борсата е доста неприятен. В допълнение SEC отказва да даде конкретен отговор защо приема спестовните депозити като ценни книжа.

Още по-странното е, че иска да съди компания, заради доброволното ѝ споделяне за продукт, който все още не е пуснат в действие.

Дали всичко това значи, че САЩ иска да се отърве от разрастването на крипто индустрията не чрез директното ѝ затваряне, а чрез поредица от регулации? Дали е възможно най-свободолюбивата държава да накара свободолюбивата крипто индустрия да се развива на друго място? Ако планът е такъв, то би значело, че Америка ще изостане в този аспект, но явно има други, които желаят да помогнат за разрастването на индустрията и създават либерални закони.

 

🔗Украйна и Панама с про крипто закони

На глобално ниво някои страни осъзнават плюса на крипто технологията, водени от мисълта за големи инвестиции на чужди компании и създаване на работни места. Една от тези държави е именно Украйна. През седмицата Министерството на дигиталната трансформация издаде предложение за легализация на криптовалутите в страната. Предложението е на път да стане закон, сред одобрение с мнозинство. Ако това се случи, то това ще даде сигурност както местни, така и на чужди компании в развитието на бизнес в Украйна.

Панама също реши да предприеме позитивно развитие относно дигиталните активи. Страната прие закон, който да допринесе за развитието на сектора и да създаде условия за прозрачност и нови работни места. В закона са залегнали три главни точки – употребата на блокчейн технологията, правна сигурност на активите и “дигитално правителство”, което дава възможността на държавата да получава данъци и такси в криптовалути.

А сега към една държава, която прие Биткойн закон за броени дни.

 

🔗Биткойн законът влезе в сила, последици

През изминалата седмица, на 7ми септември, Биткойн стана законно разплащателно средство в Ел Салвадор.

Малко предистория – по време на Биткойн конференцията тази година Президентът на страната Nayib Bukele съобщи, че ще предложи криптовалутата да стане легално средство за разплащане, наред с долара, които е основната валута на страната от 2001 насам. Само няколко дни след предложението, законът бе приет с голямо мнозинство, давайки повод за щастие на всички крипто хора.

Е, денят на официалното приемане бе през тази седмица. За някои той бе знаменит, обещаващ, преломен за крипто индустрията и нейното бъдеще, но не и за всички. Голямо мнозинство от населението на малката страна са против Биткойн закона, като в едно от последните проучвания, направено от Местния център за изследвания, повече от две трети са против закона. В допълнение имаше и протести, на които протестиращите обявиха страховете си от изпиране на пари и манипулации чрез криптовалутата. Тези мотиви обаче може би не са единствения предтекст. Опозицията на партията на Bukele също има пръст в анти Биткойн движението, като тя дори поиска започване на съдебен процес срещу закона.

В деня на пускането имаше някои технически проблеми, които бяха отстранени своевременно. Това според мен е напълно нормално, имайки предвид, че стената е първата, предприемаща такъв ход.

Само малко над десетилетие от съществуването си най-голямата криптовалута по пазарна капитализация бе уредена със Закон в една всички държави. Това е огромна крачка за индустрията. Наличието на недоволство е нещо нормално, особено за страни като Ел Салвадор. На населението ще е необходима време, преди да разбере свободата, която този закон има, а именно бързи транзакции за много по-малки цени.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група