Крипто Седмичник №5 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Крипто Седмичник №5 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини
Купи и продай криптовалути

Само преди година никой не обръщаше внимание на дигиталните активи. Никой не обръщаше внимание на проблемите, които решават, а банките, които бяха забелязали съществуването им, сурово ги отричаха като част от финансовата система. Всичко това приключи година по-късно, когато институции като Goldman Sachs промениха своето решение и с алчност грабят парчета от крипто пая. 

Днес биткойнизацията е налице и продължава да е в своя разгар с планове и идеи на компании за адаптация към крипто пазара. Някои инвестират големи количества, а други се насочват към подобряване на системата и разпространението ѝ в ежедневието. През тази седмица забелязахме повече новини от второто. Нека разгледаме:

Купи и продай криптовалути

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

PayPal стартира разплащане с крипто

Visa извършва транзакции в USDC

CME кандидатства за Micro Биткойн futures

Норвежки милиардер – най-бързата и страстна любов към Биткойн

 

PayPal стартира разплащане с крипто

PayPal за първи път разкри своя интерес към крипто индустрията, когато през Октомври миналата година обяви, че потребителите ѝ ще могат да купуват и продават най-известните криптовалути чрез платформата – Биткойн, Етериум, Биткойн Кеш и Лайткойн. И докато според някои инициативата се дължи на конкурентната платформа Cash App, то PayPal реши да навакса в партито като обяви, че ще разреши на клиентите си да използват крипто като средство за разплащане в „скромната“ им мрежата от 28М мърчънти. 

 

Ето че това стана реалност през тази седмица. PayPal съобщи, че стартира crypto checkout услуга, която ще позволи разплащане чрез криптовалути. За момента възможността ще е налична само за САЩ, но се очаква скоро да излезе извън тези граници.

 

Преди криптовалутите да бъдат изтеглени от картата, PayPal ще провери дали акаунтът има достатъчно наличност, за да бъде завършено плащането. Клиентите ще могат да заплащат за услугите чрез своята крипто карта, PayPal ще конвертира криптовалутите и предоставя техния фиатен еквивалент на мърчънта. 

 

Така компанията завладя две главни позиции – покупка, продаване и държане на крипто, както и разплащане с валутите. Всички тези иновации обаче може би не са подкрепени само от големите печалби, а и от нещо повече. Държавите реагират бързо на развиващите се дигитални активи – САЩ се насочва към дигиталния долар, а тази седмица Christine Lagarde обяви, че съдбата на дигиталното евро ще бъде решена съвсем скоро. С натрупания опит от частните криптовалути, PayPal определено може да сътрудничи на държавата в бъдещите ѝ крипто поприща и да сключи “сочен договор” с правителствата.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Visa извършва транзакции в USDC

Темата за разплащането с криптовалути продължава. Преди няколко дни Visa обяви, че вече може да поддържа транзакции със стейбълкойна USDC, който работи на Блокчейна на Етериум.

 

Повече за USDC

USDC е стейбълкойн, който е резултат от съвместната работа на Circle и Coinbase. Валутата следва стойността на долара – един USDC винаги струва колкото един USD. При всеки новоиздаден и закупен USDC, сумата постъпва в банкова сметка, която гарантира съотношението.

 

Но какво значение има всичко това за бъдещето на криптовалутите?

До сега Visa поддържа 160 валути от всички 180 по света. Това е причината когато пътуваме и плащаме с нашата кредитна или дебитна карта, транзакцията да бъде осъществена. Visa взима от картата нашата валута и я конвертира във валутата на търговеца, на когото плащаме. 

 

За сега Visa не споделя детайли как точно ще се извършват транзакциите, дали ще отвори USDC акаунт на всички свои мърчънти или ще обменя USDC за националната валута на всеки търговец, но факта, че прави развитие на проекта си към криптовалутите, дава голям тласък на индустрията и нейното използване в реалния свят.

 

CME кандидатства за Micro Биткойн futures

Често задаваме въпроса за Биткойн ETF. И докато SEC все още не одобряват създаването му, то пазарът на фючърси бележи своя възход.

 

Компанията Chicago Mercantile Exchange (CME) е на път да създаде микро Биткойн фючърс. Молбата на CME е в изчакване пред регулатори и се очаква проектът да стане реалност съвсем скоро – на 03 Май.

 

Новите микро договори ще увеличат интереса от страна на по-малки инвеститори. Засега фючърсите, които компанията предлага, могат да се сключват само при 5 или повече Биткойна (което е около $295,000). За разлика от това, новите микро фючъри ще бъдат от 0.1 Биткойна за фючърс.

 

Ако новите финансови инструменти бъдат одобрени от регулатора, то това би дало възможността на малките клиенти да се включат и в този пазар. Tim McCourt, CME Group global head of equity index and alternative investment products, спомена, че проектът е мотивиран от големия интерес към криптопазара, който е не само от страна на институциите.

 

Норвежки милиардер – най-бързата и страстна любов към Биткойн

Любовта към Биткойн за някой е плод на много години сътрудничество, но не и за норвежкия милиардер Øystein Stray Spetalen. За по-малко от 10 дни той премина от чувства на тотална омраза, към огромна обич за дигиталната валута

 

По време на конференция в DNB той открито определи актива като “безсмислена валута”. Седмица по-късно той не само закупи Биткойни, а и инвестира в най-голямата норвежка борса за криптовалути – MiraiEx.

 

Ето и някои цитати от Spetalen, казани по време на интервюто. “Днес биткойнът консумира толкова енергия, колкото цяла Норвегия. Той е изключително враждебен към околната среда. Властите и ЕС трябва незабавно да го забранят. Тогава бихте намалили значително емисиите на CO2.” В допълнение “Това са просто глупости. Справяме се добре с платежните системи, които съществуват днес”.

 

Няколко дни след пускането на подкаста обаче в интервю за Finansavisen, Spetalen директно сменя посоката на вятъра. “Когато фактите се променят, аз се променям. Срещнах основателите на MiraiEx – Thuc и Øyvind в деня след записването на подкаста, в началото на март, и разбрах, че съм сгрешил. И когато също прочетох, че Kjell Inge Røkke [индустриален магнат и колега норвежки милиардер] е влязъл в Биткойн, беше съвсем очевидно. Не мога да понеса да видя, че Røkke прави пари, а не аз.” – какъв обрат.

 

Милиардерът казва, че е закупил Биткойн, но има е по-малко от количеството, което държи неговият колега Røkke. Spetalen също се присъедини към борда на директорите на MiraiEx.

 

Заключение

Очевидно надпреварата в крипто индустрията тепърва започва. Въпреки всички новини, по-голямата част от развитието на проектите тепърва предстои. В бъдещето ще виждаме все повече и повече използване на дигиталните активи като средство за запазване на стойност и метод за разплащане. 

Автор: Милица Димитрова

Абонирайте се за блога и на този адрес – Клик!

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница