Крипто Седмичник №6 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Крипто Седмичник №6 - Обзор и анализ на седмичните крипто новини
Купи и продай криптовалути

Постепенно, но с увереност. Това е начинът, по който криптовалутите начело с Биткойн, стават част от текущата финансова система. В същото време те създават основите за нещо повече – нов клас активи, нов вид възможности за разплащане, на нов вид съхранение на информация, а може би и на нова финансова система!?

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Институциите продължават да “хвърлят око” на крипто, а какво по-очевидно от това. Щом те настройват мерника към своята цел, то за обикновения човек изходът е само един – купуваш крипто.

Сред най-горещите новини от предходната седмица са:

Coinbase – числата от Q1 и скорошното IPO

От Биткойн Тръст към Биткойн ETF – Grayscale

Новите крипто придобивки на MicroStrategy и Meitu

Coinbase – числата от Q1 и скорошното IPO

Сегашният bull пазар направи вихрушка от компании, които забързаха темпа да станат публични. Високото оценяване от инвеститорите определено е достатъчно добър мотив плановете да станат реалност. Един от тези “бързаци” се оказа и крипто exchange-a Coinbase. Компанията е избрала да използва директно листване чрез Nasdaq с абревиатурата “COIN”, което по някаква съвсем голяма случайност е била незаета досега. Датата е обявена за 14 април, което е след броени дни.

Последните месеци бяха доста печеливши за всички крипто компании – голям брой наплив на клиенти, а оттам голямо количество такси за транзакции. След обявяване на плановете да станат публични, Coinbase бе оценена на $100В. Преди няколко дни обаче, след представянето на отчета за Q1, компанията бе оценена на $121.7В.

Ето ги и числата:

 

Независимо на какви факти се дължат феноменалните числа две неща са сигурни. Първо това ще е едно от най-големите IPO-та в историята. Второ – всички инвестирали в компанията в ранния ѝ етап през 2012, ще вдигат наздравици на 14-ти. Сред един от ранните инвеститори е Y Combinator (YC), който засега класира Coinbase на 8-ма позиции от листа си за “топ компании”.

Очакваната висока оценка на IPO ще се отрази прекрасно и на CEO-то Brian Armstrong. Засега той се нарежда на второ място в листата на крипто милиардерите на Forbes – The richest people in the world, със състояние от $6.5В. Златната позиция е на Bankman-Fried, CEO на крипто борсата за дериватини FTX, с богатство от $8.7В. Предвид факта, че Armstrong притежава 2.7M акции в крипто стартъпа, двамата милиардери може да разменят своите позиции.

 

Какво означава IPO-то на Coinbase за крипто индустрията?

Определено IPO-то може да служи за още по-голямо утвърждаване на индустрията. Чрез покупката на акциите на компанията, всеки има експозиция в крипто, макар и непряка. За много хора и институции покупката на криптовалути е свързана с разузнаване в сферата, което отнема време. От друга страна акциите са добре познати, а също и не е необходимо съхранението на пароли и секретни ключове. И докато акциите на Grayscale и MicroStrategy са свързани с експозиция само в Биткойн, то тези на Coinbase не са обвързани с волатилността на само една криптовалута, което би намалило риска.

Това значи ли, че акциите на Coinbase биха изсмукали от евентуалните покупки на Биткойн? Вероятно не. Ако интересът към акциите е голям, това би повишило цена им драстично. От друга страна Биткойн би останал непомръднат, което би накарало част от инвеститорите да насочат вниманието си към оригиналния актив. Все пак в Twitter летяха постове, че Биткойн е най-големият startup на последното десетилетие, който  няма CEO и никакъв маркетинг.

 

От Биткойн Тръст към Биткойн ETF – Grayscale

Grayscale често присъстваше в предходните броеве с големи покупки на Биткойни. Близо 80% от инвестициите са направени от институции, а Фондът менажира $38.5В.

С няколко думи как работи Grayscale

Grayscale купува Биткойни и издава акции, които са в определено съотношение с криптовалутата. Бизнеси купуват тези акции и така имат недиректна експозиция в Биткойн.

Компанията притежава 3% от цялото предлагане на криптовалутата, но от месец март насам нещата утихнаха. Защо, след като цената на Биткойн продължаваше да удря ATH? Истината има много нюанси.

Досега акциите на Тръста се търгуваха на премиум и всеки инвестирал бизнес печелеше. Последния месец, обаче, играта се промени и акции се търгуват на по-ниска цена от покритието с Биткойн, което имат. Това е сериозен проблем за компаниите, които са взели заем, за да инвестират в Биткойн Тръста. Техните печалби намаляват, вместо да растат, макар че цената но оригиналния актив да бие нови върхове. За инвестиралите на пика на вълната означава, че те даже реализират загуби.

 

 

Според данни на инвестиционната компания Marlton акционерите в Тръста са загубили $3.1В поради търгуването на акциите на отбив (discount). Една от причините е, че доскоро Grayscale беше единствената възможност на институциите да имат непряка позиция в Биткойн. С одобряването на Биткойн ETF-ите в Канада, Grayscale става не чак толкова предпочитано средство.

 

 

Освен загубите инвеститорите трябва да се съобразяват и с още повече трудности. Първо Grayscale начислява солидната годишна такса обслужване от 2% за инвестицията. На второ място – всеки инвеститор има период на заключване от минимум 6 месеца, в който не може да продаде акциите си. Това прави инвестицията силно неликвидна и трудна за напускане при условия като сегашните.

Сред всички тези проблеми закупилите акции определено не са сред крипто щастливците. Може би това е и главната причина, поради която Grayscale да търси ново поприще сред бъдещите Биткойн ETF-и.

От компанията заявиха, на “100% ще преобразуваме GBTC в ETF” и че това е въпрос на време, което е в ръцете на регулаторите. Ако това се случи, Тръстът ще таксува по-малко и за инвеститорите ще е по-лесно да вкарат или изкарат пари от позициите си.

Макар и тези планове да се струват като “решението на проблема”, не се знае в какво бъдеще да очакваме развитие. През 2016 Тръстът подаде молба за ETF, но след като нямаше развитие по въпроса, я оттегли.

До днес 8 компании подадоха апликации за Биткойн ETF пред SEC, сред които VanEck, Fidelity, SkyBridge. С новата администрация, оглавена от Gary Gensler (който вярва в бъдещето на дигиталните активи), всички трепнат в очакване SEC да разреши издаването на първия крипто ETF в САЩ, а и трябва да побързат. В противен случай Канада ще продължат да завладяват пазара на този крипто дериватив.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Новите крипто придобивки на MicroStrategy и Meitu

Разбира се Michael Saylor прави неща типични за Michael Saylor – инвестира в Биткойн. През седмицата компанията закупи 253 Биткойна за $15М. Така към днешна дата богатството на MicroStrategy e $5.52B.

Michael Saylor не се сдържа и се похвали в Twitter, че фирмата му държи 91,579 Биткойна, закупени на обща цена от $2.226В на средна цена от $24,311 за койн. Макар някои да мислеха, че Saylor прекалява, досега неговата инвестиция реализира възвръщаемост от 144%.

Голямата страст към крипто, която започна преди по-малко от година, но направи Saylor един от най-големите крипто милиардери. Той притежава $2.3В и е на седмо място, като позиция пред него са близнаците Winklevoss с по $3В всеки.

Китайският startup Meitu също е към ново пришълците в сферата, но за отрицателно време набра умерена скорост. С последната си покупка от $10М Биткойни, компанията закръгли числото на $100М в Биткойн и Етер. 

 

Предходните покупки бяха осъществени с любезното съдействие на Coinbase, които също се грижат за съхранението на активите. Coinbase също помогнаха и на MicroStrategy, както и много други компании. Може би това е и причината за тази голяма сума на IPO. С нетърпение ще видим какъв фокус ни е подготвил пазарът на 14-ти април.

Автор: Милица Димитрова

Абонирайте се за блога и на този адрес – Клик!

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница