Крипто Седмичник №7 – Обзор и анализ на седмичните крипто новини

Крипто Седмичник №7- Обзор и анализ на седмичните крипто новини
Купи и продай криптовалути

Поздрави от Мадрид - Royal Palace of Madrid.

Новините от 04/19-25/2021

Малко забавяне с този брой на CRYPTO Седмичник, но причината беше едно прекрасно пътуване, в което се натъкнах на една ценна находка.

💥💥💥Роботът R2-D2 от Star Wars💥💥💥

Напълно оригиналният, участвал в първите два филма!

Купи и продай криптовалути

Сега към крипто новините от тази седмица!

Ако CRYPTO Седмичник ти харесва, абонирай се за следващия брой ТУК!

🤖Цената на Биткойн падна под $50К

След падането на цената през миналия уикенд до $52,184 и ликвидацията на левърнити позиции, през седмицата цената продължи да приближава долната граница от $50,000 и в един момент я премина.

Цената на Биткойн падна до $48,000. Според CoinGecko най-голямата криптовалута по пазарна капитализация е забелязала спад от 23% за последните седем дни. Голяма част от другите криптовалути също светеха в червено, но на какво се дължи този орбит?

Според някои причината е забраната на разплащания с криптовалути от страна на правителството на Турция. Според други, предложението на Байдън за повишаване на gains tax-a с близо 100%. Може би реалната причина не е нито едно от двете.

Забраната над разплащанията не влияе на покупката и продажбата на криптовалути в Турция, а повишаването на данъците в САЩ е предложение, на което ще отнеме доста време докато стане реалност. Може би причината се дължи на левъриджа и прекаленото му използване. Малка корекция в цените предизвиква големи ликвидации.

пасивни доходи от криптовалути

🤖Турция – две крипто борси потъват в мрака

Докато всички крипто фенове гледат спада на цената, в Турция крипто борси затварят врати, оставайки клиентите си без никакви криптовалути.

През седмицата крипто борсата Thodex затвориха внезапно врати, заключвайки средствата на 391,000 активни клиенти. Компанията публикува мистериозно съобщение, в което се казва, че са необходими пет дни, за да се справи с неуточнена външна инвестиция.

След това търговията спря. Компанията затвори целия customer support, a CEO-то Faruk Fatih Özer е напуснал страната вечерта преди затварянето, изтривайки всички свои акаунти от социалните мрежи – колко случайно.

Държавата веднага се намеси и замрази всички банкови акаунти на компанията, както и свързаните лица. В петък полицията е претърси централата на борсата, изземвам компютри и други устройства, арестувани са и 62 заподозрени. 

След скандала CEO-то на Thodex се появи и съобщи, че е заминал за Албания, за работна среща с чужди инвеститори и че ще се върне в Турция  “in a few days and cooperate with judicial authorities so that the truth can come out”.

Същата седмица още една крипто борса – Vebitcoin   дръпна шалтера. Компанията е далеч по-малка от Thodex. Ежедневният търговски обем в петък е бил $60М. За сравнение, дневният обем на търговията на Thodex е бил $585,5M в последния ден на търговия.

Историята обаче не спира дотук. В сайта си Vebitcoin твърдят, че „всички продукти на нашата борса, която е партньор на BitGo, са покрити от застраховка“. От друга страна обаче според BitGo турската крипто борса е съхранявала активите само в hot wallet, вмести cold wallet.

В крайна сметка, кой е крив и кой прав, не е ясно, както и не е ясно дали и кога борсите ще възстановят работата си.

 

🤖Канада и триото Етер ETF

Канада вече има няколко одобрени Биткойн ETF-а, а през тази седмица започна търгуването и на такива на Етер. В един ден на Борсата в Торонто се листнаха не един, а цели три ETF-а на втората валута по пазарна капитализация.

Компаниите, които ба подали молби за Етер ETF, са Purpose Investments, Evolve ETFs и CI Global Asset Management и всички те получиха одобрение.

През първия си ден от търгуването CI Global Asset Management (което си партнира с Galaxy Digital) търгува над $22М, Purpose търгува $20M през първия си ден и Evolve, $3M. 

Въпреки, че не успяха да достигнат нивата от търгуването на фондовете на Биткойн, резултатите са задоволителни. Биткойн ETF-ът на Purpose търгуваше $80М през първия си час, а Evolve събра $421М само за два дни.

Малко по-късно същата седмица още един Етер ETF намери своето място на Toronto Stock Exchange. CoinShares бе подала молба за поредния ETF с името 3iQ Corp. Молбата вече е одобрена и търгуването – реалност.

Досега Канада е единствената държава в Северна Америка, която одобрява такива финансови продукти. С всеки ден за САЩ става все по-трудно да отлага разглеждането на вече деветте компании, подали молби за крипто ETF-и.

 

🤖Venmo – купи крипто за $1

Приемането на крипто разплащания става все по-популярно. През седмицата две компании обявиха, че ще приемат разплащания с дигитални активи.

Списание Time дава възможност на потребителите си да заплащат абонамента си за дигиталните броеве с криптовалути, а бизнесът за офиси под наем WeWork също ще предостави тази възможност за наемателите.

В същото време PayPal, които от миналия месец откриха “checkout with crypto” решиха да разширят още повече адаптацията си в света на дигиталните активи чрез приложението Venmo (притежание на PayPal).

Само с няколко клика всички 77М ползватели на Venmo ще имат директен достъп до криптовалути. Приложението ще дава възможност за закупуване и продаване на валути като Bitcoin , Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash.

Очаква се иновацията да има голям отзвук поради няколко причини. Първо – нарастващият брой на ползватели на платформата. Второ  – всеки може да купи крипто дори за $1. Трето – Venmo ще стимулира потребителите да споделят какви криптовалути предпочитат, както други приложения за social trading.

 

Това бяха най-важните новини от предходната седмица.

Какво още ни е подготвил пътят на криптовалутите – очаквай следващия брой.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група