Как да настроите и да използвате крипто портфейла Exodus? Изчерпателен урок.

ПОРТФЕЙЛ ЗА КРИПТОВАЛУТИ
Купи и продай криптовалути
Портфейлът е софтуер, цифров или физически, където можете да съхранявате своите криптовалути. Когато купувате биткойни например, непременно ще трябва да ги съхранявате в портфейл. В тази статия ще ви помогнем стъпка по стъпка да създадете безплатен портфейл с Exodus.

Когато искате да прехвърлите биткойн на някого, Вашият биткойн ще бъде прехвърлен от портфейла ви в портфейла на другия човек. За да направите това, трябва да знаете номера на портфейла на получателя (известен също като адреса на портфейла). Логика.

Адресът понякога се нарича и публичен ключ. Това е едно и също нещо. И както подсказва името, то е публично. Следователно може да се споделя без риск от пиратство. Не бива да се бърка с частния ключ, който НИКОГА не бива да се споделя с никого. Ще се върнем към това по-късно в тази статия. Можете да сравните крипто портфейла с банкова сметка. Ако имате банкова сметка в евро, можете да съхранявате само евро. Но можете да имате и сметка в щатски долари. Дори в рамките на една и съща банка. Въпреки това разбирате, че двата акаунта са отделни така или иначе.

Купи и продай криптовалути

Една банкова сметка = един номер на банкова сметка = една валута

Същото важи и за крипто.

Един портфейл = един номер на портфейл = един адрес = една криптовалута, която може да се съхранява

Въведение: Представяне на портфейла Exodus

Отказ от отговорност: Преди да задълбочим темата как да настроите и използвате портфейла Exodus, моля, обърнете внимание, че представеното по-долу решение е софтуер. Като всеки софтуер, той може да срещне грешки, недостатъци и потенциално да бъде хакнат. Никога нищо не е на 100% сигурно. Внимавайте и за вируси на вашия компютър или мобилен телефон, които могат да откраднат вашите лични ключове и / или пароли. Не можем да поемем отговорност за загубата на вашите средства, ако нещо се случи с вашия портфейл за крипто. Освен това, продължавайки да четете тази статия, вие признавате, че разбирате рисковете, свързани с криптовалутите и портфейлите (горещи и студени). И накрая, нямаме връзка с Exodus, неговите създатели или други заинтересовани страни. Има много видове портфейли, цифрови и физически. В тази статия ще разгледаме портфейла Exodus. Защо? Тъй като е безплатен, може да побере няколко вида криптовалути (не само биткойн), лесен за използване и лесен за настройка (30 секунди, за да работите, когато знаете как да го направите!). Следователно ще ви отнеме повече време, за да прочетете тази статия, отколкото да конфигурирате и използвате портфейла!

Прочетете тази статия чак до края! Има няколко съвета за избягване на грешки, за избягване на кражба на крипто или за избягване на глупавата им загуба! По-добре отделете минута повече за тази статия, отколкото да загубите стотици или хиляди евро. Exodus е цифров крипто портфейл, който е създаден през 2015 г. от компанията  Exodus Movement, Inc. Дигитален портфейл означава, че може да се инсталира на компютър или смартфон в зависимост от това, което разработчикът е избрал да създаде. В случая Exodus портфейлът е наличен както на компютър (Mac + Windows + Linux), така и на смартфон (iOS + Android).

Exodus е цифров крипто портфейл. Това означава, че приема само криптовалути. Той съдържа вътрешна система за обмен, полезна за бързо конвертиране на криптовалути помежду си. Но не можете да изпращате към него никакви фиатни валути (евро, долари), нито да обменяте криптовалути във фиат на Exodus. За тази цел трябва да използвате специална платформа за обмен.

Сега ще обясним как работи Exodus за: 1. Инсталиране на приложението 2. Получаване на криптовалути 3. Изпращане на криптовалути 4. Защита на приложението 5. Синхронизиране на два портфейла на Exodus, принадлежащи на едно и също лице. Сега нека видим как да настроим и използваме Exodus Wallet. Първо изберете на кое устройство (компютър или смартфон) първо да инсталирате Exodus, но засега изберете  само една от двете платформи ! И отидете по-долу към съответния раздел и съответната платформа.

Раздел 1: Инсталирайте портфейл Exodus

Независимо дали става въпрос за компютър или смартфон, отидете първо на страницата за изтегляне на Exodus, като следвате само  тази връзка. Това е много важно да следвате тази връзка, за да избегнете фалшиви сайтове или фалшиви приложения. ЗАПОМНЕТЕ. ТРЯБВА САМО ЕДНА ГРЕШКА ЗА ЗАГУБА НА ВСИЧКИ ВАШИ КРИПТОВАЛУТИ.

Инсталирайте и стартирайте Exodus на компютър

1. Вляво на страницата за изтегляне ще видите раздел „DESKTOP” и под него линк, както е на снимката по-долу. Версията (тук 19.9.12) със сигурност ще бъде различна, когато изтеглите приложението, но това няма значение.

Exodus_Download2

2. Щракнете върху връзката и изберете вашата платформа (Mac, Windows, Linux). 3. След като файлът бъде изтеглен, инсталирайте приложението на вашия компютър, както всяко друго приложение. 4. Отворете приложението. Няма акаунт за създаване, няма потребителско име за въвеждане, няма парола.

Инсталирайте и стартирайте Exodus на вашия смартфон

1. Отваряйки страницата за изтегляне на  Exodus , трябва да се приземите в раздела „MOBILE“ с две връзки, както е на снимката по-долу. 2. Щракнете върху опцията, която съответства на вашия смартфон.

3. След като приложението е инсталирано, отворете го. Няма акаунт за създаване, няма потребителско име за настройка.

Раздел 2: Получаване на криптовалути с портфейл Exodus

Получавайте плащания в крипто с Exodus за компютър

1. Изберете раздела „Портфейл“ вляво.

2. Изберете от списъка, който се появява крипто, за което искате да получите плащане, и следователно чий адрес искате да знаете. Вземете например биткойн. Ако вашата криптовалута не е в списъка, превъртете надолу до дъното. След това ще видите бутона „+ Добавяне на още“. Кликнете върху него и добавете липсващата крипто от новия екран. 3. След като намерите крипто и кликнете върху него, ще видите броя на биткойните, които имате и съответната стойност в долари, както и бутоните „Изпращане“ и „Получаване“

Exodus_Send_Receive

4. Щракнете върху бутона „Получаване“. Ще видите ред с много знаци. Това е вашият адрес (или публичен ключ) за въпросната криптовалута. Това е горе-долу това, което съответства на IBAN номер за традиционна банкова сметка. Има и голям QR код, който представлява вашия адрес. Всъщност не трябва да се притеснявате за това. Ако искате да получавате плащания в тази крипто (в Биткойн в този пример), тогава ще трябва да предоставите този адрес на човека, който ще ви изпрати криптовалутата. В случай на копаене на криптовалути, Вие също ще трябва да имате този адрес, за да ви изпратят добитите средства.

Изход_Получаване

5. Сега трябва да копирате и поставите този адрес, за да го изпратите на човека, който иска да ви изпрати средства. Кликнете върху вашия адрес, за да го копирате автоматично. Това избягва използването на Ctrl + V на клавиатурата. 6. Просто поставете адреса, където имате нужда. 7. Повторете тези операции за всяка криптовалута, за която трябва да получите плащане.

Получавайте плащания в крипто с Exodus за смартфон

1. По подразбиране трябва да сте в първия раздел („Портфейл“) с иконата на портфейла. Ако не, отидете на него.

Exodus_Smarthpone_Wallet

2. Изберете от списъка, който се появява крипто, за което искате да получите плащане, и следователно кой адрес искате да знаете. Вземете например биткойн. Ако вашата криптовалута не е в списъка, превъртете надолу до дъното. След това ще видите бутона „+ Добавяне на още“. Кликнете върху него и добавете липсващата криптовалута от новия екран. 3. След като намерите желаната опция, кликнете я, за да я отворите; след това ще видите текущата и цена, сумата, която имате и съответната доларова стойност. 4. От дясната страна ще видите икона със стрелка надолу. Това е връзката за получаване на тази криптовалута. Докоснете я.

4. Ще видите ред с много знаци. Това е вашият адрес (или публичен ключ) за въпросната криптовалута. Това горе-долу съответства на IBAN номер за традиционна банкова сметка. Има и голям QR код, който представлява вашия адрес. Всъщност не трябва да се притеснявате за това. Ако искате да получавате плащания в тази криптовалута, тук в биткойн в този случай, тогава ще трябва да предоставите този адрес на човека, който ще ви изпрати криптовалутата.

5. Сега трябва да копирате и поставите този адрес, за да го изпратите на човека, който иска да ви изпрати средства. Просто докоснете адреса си, за да го копирате автоматично. 6. Поставете адреса, където имате нужда. 7. Повторете тези операции за всяка криптовалута, за която трябва да получите плащане.

Раздел 3: Изпращайте крипто с портфейл Exodus

Изпращайте крипто плащания  с Exodus за компютър

1. Изберете раздела „Портфейл“ вляво.

2. Изберете от списъка криптовалута, с която искате да направите плащане. Вземете например биткойн. Ако вашата криптовалута не е в списъка, превъртете надолу до дъното. Ще видите бутона „+ Добавяне на още“. Кликнете върху него и добавете липсващата валута от новия екран. 3. След като намерите криптовалутата и кликнете върху нея, ще видите броя на биткойните, които имате и съответната стойност в долари, както и бутоните „Изпращане“ и „Получаване“.

Exodus_Send_Receive

4. Щракнете върху бутона „Изпрати“. 5. В горното поле въведете адреса на местоназначението (този на човека, на когото искате да изпратите средства). Никога не го пишете на ръка! Винаги копирайте и поставете.

Изход_Изпрати

6. Напишете под сумата за изпращане или кликнете върху „Half“, за да изпратите 50% от всички налични средства само за тази криптовалута, или „Всички“, за да изпратите всичко. 7. Натиснете „Изпращане“. Браво, плащането е направено.

Изпращайте  криптовалути с Exodus за смартфон

1. Отидете до първия раздел („Портфейл“) с иконата на портфейла. Това е по подразбиране. Ако не, отидете на него.

Exodus_Smarthpone_Wallet

2. Изберете крипто, с което искате да изпратите плащане, от показания списък. Вземете например биткойн. Ако вашата криптовалута не е в списъка, превъртете до дъното. След това ще видите бутона „+ Добавяне на още“. Кликнете върху него и добавете липсващата криптовалута от новия екран. 3. След като намерите криптовалутата, натиснете върху нея, за да я отворите. След това ще видите текущата цена, сумата, която имате и съответната доларова стойност. 4. От лявата страна ще видите икона със стрелка нагоре. Това е връзката за изпращане на тази криптовалута. Натиснете го.

5. Натиснете нулите („0,00“) и въведете сумата, която да изпратите, или натиснете „Half“, за да изпратите 50% от всички налични средства за тази крипто, или „All“, за да изпратите всичко. Потвърдете сумата, като натиснете „Готово“.

Exodus_Smarthpone_Send

6. В долното поле въведете адреса на местоназначението (този на човека, на когото искате да изпратите средства).  Никога не го пишете на ръка! Винаги копирайте и поставете. 7. Натиснете “Next”. Ще видите екран за потвърждение. Плъзнете пръста си в долната част на екрана отляво надясно, както е показано, за да потвърдите изпращането на средства. Браво, плащането е направено.

Раздел 4: Осигуряване на вашия портфейл Exodus

Засега всеки може да има достъп до портфейла ви и да получава или изпраща средства от него. Това е нормално, няма дори парола! Така че ще добавим една. Освен това, както вече сте разбрали, вашите крипто файлове се съхраняват директно на вашия компютър. И така, какво се случва, ако някой ви го открадне? Или че твърдият диск се срива? Познай какво? Вие губите всичко. Не изпадайте в паника! Има решение за архивиране, но то трябва да бъде приложено  преди  всеки инцидент. Очевидно! Това решение е да направите резервно копие на личния си ключ. Вашият личен ключ е поредица от 12  тайни  думи,  които позволяват на всеки, който ги познава, достъп до вашия портфейл  от всяка точка на света. Затова внимавайте да не ги загубите, но и да ги задържите на място, за което само вие (и евентуално някой, на когото имате доверие) знаете. Използвайки личния си ключ, можете да възстановите средствата си на друг компютър или телефон, ако нещо се случи с оригиналното устройство. Така че нека да видим сега как да създадем парола и да възстановим нашите 12 думи.

Защитете портфейла си с Exodus за компютър

1. Отворете приложението, влезте в раздел Settings и изберете раздела „Password“ вляво. 2. Веднага приложението ви подканва да зададете парола. За ваша безопасност изберете такъв, ако е възможно, който съчетава цифри, букви и специални символи. След това кликнете върху „НАПРЕД“.

Изход_Парола1

3. Повторете паролата си. След това кликнете върху „НАПРЕД“. 4. Ще видите 12 празни полета. Задръжте курсора на мишката върху всеки от тях, за да разкриете всяка дума от вашия частен ключ. Запишете тези думи някъде, както и всяко свързано число (1 до 12), защото редът на думите е важен. След това кликнете върху „НАПРЕД“.

Изход_Парола2

5. За да сте сигурни, че сте си свършили добре работата в предишната стъпка, софтуерът ви моли да проверите коя от думите, показани на екрана, е част от вашия частен ключ от 12 думи. Изберете го и кликнете върху „FINISH“.

Exodus_Password3

Защитете портфейла си с Exodus за смартфон

1. За да създадете парола, отворете третия раздел („Профил“) в долната част на екрана, след това Сигурност → Защита с парола.

2. Изберете 6-цифрена парола и я повторете втори път. Това е всичко. 3. Сега, за да възстановите личния си ключ от 12 думи, отидете отново до третия раздел („Профил“) в долната част на екрана, след това Сигурност → Фраза за възстановяване → Преглед на фразата за възстановяване. 4. Ще видите поредица от 12 реда с пунктирани линии. Дръжте пръста си натиснат „Натиснете и задръжте, за да се разкрие“, за да се покажат вашите 12 тайни думи. Те трябва да бъдат отбелязани някъде извън полезрението и разбира се да се пазят в тайна. Запишете тези думи някъде, както и всяко свързано число (1 до 12), защото редът на думите е важен.

Раздел 5: Синхронизирайте портфейла Exodus на множество устройства

Сега, когато сте супер защитени с приложение (компютър или смартфон), може да искате да инсталирате Exodus на второ устройство. Ако просто следвате описания по-горе процес, просто ще имате втори портфейл Exodus и адресите ви за всяка от криптографиите ще бъдат напълно различни. Следователно вашите крипто акаунти също ще бъдат напълно различни. Ако искате да имате едни и същи портфейли, т.е. да можете да използвате един или друг портфейл взаимозаменяемо (и следователно да имате еднакви суми на две различни устройства), имате нужда от вашия  личен ключ . Не забравяйте, че това е, което ви позволява да възстановите средствата си „другаде“ и точно това се опитваме да направим тук.

Инсталирайте и синхронизирайте втори портфейл Exodus на компютър

1. Както и преди, изтеглете и инсталирайте приложението, от което се нуждаете, от  тази връзка . 2. При стартиране на приложението, в главния раздел („Начало“), ще видите бутон „Възстановяване от архивиране“. Кликнете върху него.

Изход_Добре дошли

3. Приложението ще ви попита дали искате да рестартирате приложението, на което ще отговорите да, разбира се, и ще бъдете помолени за вашите 12 тайни думи.

Exodus_Synch

4. Въведете ги и потвърдете всичко. След няколко минути вашите адреси се синхронизират.

Инсталирайте и синхронизирайте втори портфейл Exodus на смартфон

1. Както и преди, изтеглете и инсталирайте приложението, от което се нуждаете, от  тази връзка . 2. Когато стартирате приложението, трябва да видите съобщението „Вече имам портфейл“ или „Създай нов портфейл“. Изберете „Вече имам портфейл“. Ако опцията не се показва, отидете на третия раздел („Профил“) в долната част на екрана, след което Настройки → Възстановяване на портфейла.

3. За да опростите нещата, изберете опцията „Възстановяване от резервно копие“ и въведете своите 12 тайни думи. Има и друг метод, който се състои в правене на снимка на QR код, но той е малко по-сложен за неопитните и резултатът все пак е същият. 4. След няколко минути вашите приложения се синхронизират.

Раздел 6: Припомняния и последни съвети с Изход

Стигаме до края на урока. Следното е много важно, дори и да има напомняния, по-добре е да го повторите няколко пъти! 1. Можете да използвате само един тип криптовалута с един портфейл. Така че не изпращайте Bitcoin например на Litecoin адрес. Средствата ще бъдат окончателно загубени. 2. Внимавайте за всички различни „биткойни“. Има „нормални“ биткойни (истинските, уникалните), биткойн кеш, биткойн Gold и др.  Не получавайте и не давайте грешен адрес или портфейл! 3.  ВИНАГИ обръщайте внимание и копирайте и поставяйте адресите на портфейлите, за да сте сигурни, че няма да сгрешите. Уверете се също, че не сте забравили първия или последния знак при копиране и поставяне. Лично аз винаги проверявам първите 3 и последните 3 знака, за да съм сигурен. 4. Криптовалутите, които печелите / получавате, ще се съхраняват директно на вашето устройство! Внимавайте да не го загубите, защото в процеса бихте загубили своите криптовлути. Те винаги могат да бъдат възстановени след това, но  само ако сте запазили личния си ключ. 5. Когато получите или изпратите плащане, можете да добавите кратка бележка към портфейла Exodus. 6. Ако изглежда, че размерът на вашите крипто спестявания е странен или, че ви се казва, че сте изпратили средства и не сте ги получили, може да има проблем със синхронизирането с блокчейна. На компютър, в горната част на екрана за дадена криптовалута ще видите 3 малки точки. Кликнете върху тях и изберете да опресните блокчейна, след което изчакайте малко. 7. Не обичате долари? Можете да промените това в настройките и да поставите стойности в евро. Или каквото предпочитате. 8. Ако загубите личния си ключ, вашите средства могат да бъдат загубени завинаги. 9. Екипът за разработка на Exodus актуализира приложението на всеки две седмици. Така че редовно ще бъдете молени да актуализирате софтуера, което е силно препоръчително. 10. Ако в даден момент се загубите, се свържете с нас в телеграм през този линк. Ще се радваме да ви помогнем. По-добре да зададете въпрос, отколкото да загубите средствата си!