Дигиталният долар няма да убие Биткойн

Дигиталният долар няма да убие Биткойн
Купи и продай криптовалути

Развитието на известността на Биткойн и криптовалутите, накара правителствата да се интересуват от технологията, макар и да искат да я регулират.

 Разговорите относно издаване на дигитални национални валути стават все по-чести, а дори някои политици се ангажираха с конкретни срокове за изпълнение. 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Технологията има много плюсове – позволява по-бързо разплащане в сравнение с досегашните банкови преводи, които могат да отнемат до няколко работни дни, по-евтина е в сравнение с високите такси по преводите. Важен фактор е и фактът, че активът е дигитален и не е необходимо да се правят разходи за печатането. Само през миналата година за печатането на пари в САЩ са били необходими $900М.

Идеята за развитието на дигиталните национални валути обаче е противопоказателна за търговските банки. Очаква се всички клиентски акаунти да бъдат директно при ФЕД, което означава, че банките ще имат много по-малък оборот. Може би това е причината част от тях да са противници на крипто индустрията. Това обаче драстично би повишило възможността за контрол на държавата – тя ще има директен достъп до цялата финансова информация на потребителите, ще може да тегли данъци директно от сметките им, но и ще се намали сивата икономика.

За разлика от Тетър дигиталните национални валути няма да бъдат покрити от физически резерви. Те ще са самостоятелни активи, които носят стойността в себе си, както банкнотите и монетите.

Историята с дигиталните валути започна още през 2019г. с обявяването на Либра. Това бе първия изстрел, с който Зукърбърг обяви, че желае да притежава не само най-голямата социална мрежа, а и да печата пари. Това накара Китай да се почувста застрашен и да развие свой проект за дигитална национална валута – дигитален юан. За отрицателно време в края на 2020 Китай пусна своята национална валута. Другата причина поради целта към собствена дигитална система е, че по този начин Китай прави крачки към свобода от хегемонията на долара. Държавата не е необходимо да използва SWIFT, която е система, изградена от Америка. 

Успехът на Китай не остана незабелязан и накара Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка, да се изкаже относно дигиталните валути. Твърдо против идеята за Биткойн, но със сантименталност относно дигиталното евро, тя сподели, че през следващите 5 години то ще стане реалност.

Нека не забравяме и САЩ, притежаващи резервната валута. Бързата адаптация на Китай е по-скоро опасност за Америка, отколкото блага вест. Председателят на ФЕД – Jerome Powell – сподели, че идеята за дигитален долар ще бъде обсъдена пред Конгреса, което ни отвежда до главния въпрос. Ще убие ли дигиталният долар Биткойн?

Правителствата може да се опитат да забранят Биткойн, но това е практически невъзможно, предвид гео диверсификацията на мрежата, достъпа до интернет и доста други фактори.

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница