ЕЦБ предупреждава държавите, които не мислят да издадат своя дигитална валута

ЕЦБ предупреждава държавите, които не мислят да издадат своя дигитална валутаЕЦБ предупреждава държавите, които не мислят да издадат своя дигитална валута
Купи и продай криптовалути

ЕЦБ предупреди, че тех секторът ще изпревари държавите по отношение на дигиталните валути, ако те не предприемат мерки.

Главната европейска банка публикува репорт, в който казва, че всяка държава, която не желае да разработва дигитална валута на централната банка (CBDCs), може да срещне заплаха на финансовата си система и монетарна политика.

Купи и продай криптовалути

CBDCs са дигитална версия на парите в кеш. В случая Европейската централна банка би следвало да създаде дигитално евро. Тези валути ще са сходни с познатите стейбълкойни (USDT, USDC), които са 1:1 с USD или съответната валута, зад която стоят.

Репортът “Интернационалната роля на еврото, юни 2021” споменава, че има риск от “чуждестранни тех гиганти потенциално да предоставят изкуствени валути в бъдещето”.

Въпреки че докладът не посочи конкретни организации, се има предвид Facebook – Diem Association. През миналия месец асоциацията каза, че версията на дигиталната валута е на път да стане реалност.

📅Прочете ли CRYPTO Месечник ? – най-важните новини!

„Способността на централните банки да изпълняват мандата на паричната си политика и ролята на кредитор от последна инстанция ще бъде засегната“, се казва в доклада.

Pieter Cleppe, политически анализатор в Property Rights Alliance (PRA), спомена, че не само политиката на ЕЦБ ще бъде засегната, а и бизнесът на частните банки. „Дигиталното евро би укрепило ролята на ЕЦБ в банковата система в ущърб на частните банки“, каза той. „Това означава, че всяко разрастване на парите (monetary expansion) би довело до инфлация много по-бързо, тъй като частните банки вече няма да бъдат там, за да попречат на всички тези пари да се влеят в реалната икономика.”

Дигиталните валути на централните банки са коренно различни от идеята на криптовалутите. CBDCs се основават на централизация и преки регулации върху монетарната политика от страна на държавата, за разлика от крипто.

ЕЦБ има планове за създаване на дигитално евро. САЩ също обсъжда създаването на дигитален долар, но председателят на FED, Jerome Powell, наскоро сподели, че няма да бързат и да се надпреварват с Китай относно това.

Китай създаде своя дигитална валута в края на миналата година – дигитален юан. Той дава възможност за бърз сетълмент в страната, както и достъп на държавата до информация относно потреблението на всеки индивид.

 

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група