ЕЦБ вижда заплаха за иновациите и неприкосновеността на личния живот в стабилните монети на ИТ гиганти

евро ЕЦБ крипто
Купи и продай криптовалути

Стабилните монети, издадени от ИТ гиганти, могат да навредят на иновациите и поверителността на гражданите, казва Eвропейският регулатор.

Стабилните монети, регулирани от технологични корпорации, могат да представляват заплаха за поверителността и да възпрепятстват иновациите. Това съобщи в сряда членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета.

По-специално, Панета се позова на стабилната монета Libra , създадена от известната социална мрежа Facebook. Паричните технологии от такива гиганти могат да застрашат защитата на личните данни и да навредят на иновациите, добави той.

Купи и продай криптовалути

„Въпросите, които са заложени, варират от сигурността на данните и спазването на законодателството на ЕС за защита на данните до края на европейските финансови иновации,“ каза Панета.

Почти същото мнение споделя и европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони. По-рано Джентилони заяви, че Европа не трябва да допуска появата на неевропейска цифрова валута на територията на съюза поради заплахата от паричен суверенитет.

Глобална стабилна валута

Страните от Европейския съюз отдавна са загрижени за потенциалното въздействие на стабилните монети върху стабилността на местните икономики. През октомври „Голямата двадесетка“ (G20), в сътрудничество с международните финансови регулатори, дори обяви разработването на единен стандарт за създаване на глобален стабилкойн до лятото на 2023 г.

Очаква се глобална стабилна монета с потенциален обхват и употреба в множество юрисдикции да се превърне в „системно важен“ продукт като средство за извършване на плащания. Предвижда се законодателната работа да приключи до декември 2021 г.

Сменяема позиция

Споменаването на Facebook не е случайно. Известният ИТ гигант беше на път да пусне собствена цифрова валута, но регулаторният натиск изплаши почти всички партньори на Асоциацията Libra, а самата идея за Libra се промени няколко пъти . Първоначално Libra беше планирано да стартира през 2020 г., но шансовете за излизане на цифров токен от социалната мрежа преди края на 2020 г. са почти нулеви .

Наскоро Facebook напълно промени своя курс на първоначалния – скептичен към криптовалутите. В началото на ноември социалната мрежа наложи редица ограничения за използването на хаштагове, свързани с криптовалути, като блокира хаштага #bitcoin за редица държави.

Присъедини се тук:👇

🎯Обучителна система за онлайн пасивни доходи:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/training/

🎯Facebook група:
https://facebook.com/groups/188588638722650/

🎯Telegram канал:
https://t.me/joinchat/HcNzJU3ExWqPFJkiRvBkTA

🎯Инвестиционни компании:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/допълнителни-доходи/

*Винаги препоръчваме включване в последното ни инвестиционно предложение. В случая то е компания QubitTech.