EIP-1559: Значителна грешка в кода на Етър затворена преди новия ъпгрейд

EIP-1559: Значителна грешка в кода на Етър затворена преди новия ъпгрейд
Купи и продай криптовалути

Разработчиците на Етър бързо затвориха дупка, открита в кода на EIP-1559, който влиза в сила след месец и половина.

Дивелъпърите намерили и отстранили грешка в предстоящия протокол. Грешката давала възможност за измамни транзакции за големи суми.

EIP-1559 е насрочен да влезе в сила в средата на юли. Цел на ъпгрейда е да направи Етър дефлационен. Таксите в системата се плащат чрез Етър, който отива при миньорите като награда за използваната енергия и оборудване при верификация на транзакцията. С новия ъпгрейд обаче, тази такса ще бъде изгаряна.

Купи и продай криптовалути

За с новото обновление обаче, е възможно да се дава “tip” (бакшиш) на миньора, за да се приоритизира транзакцията. Грешката, която е открита, е че tip-a няма максимална сума, която трябва да се плати. 

Чрез тази вратичка атакуващ може да въведе огромна сума за бакшиша, и транзакцията да се приоритизира, макар и да не притежава съответната наличност. Martin Holst Swende е програмистът, установил проблема. 

За да решат пропуска си, разработчиците са използвали предложение, направено от Swende. То включва 4 реда код, което дава лимит от 2^256 (широкоизползван криптографически hash в кода и на Биткойн).

Влизането в сила на EIP-1559 се очаква с нетърпение от цялото крипто общество. Това ще бъде следващата стъпка от преминаването на Етър от proof-of-work към proof-of-stake, което пък ще използва по-малко количество електроенергия.

 

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група