Ел Салвадор: чуждестранните инвеститори няма да плащат данъци за Биткойн печалбите си

Ел Салвадор: чуждестранните инвеститори няма да плащат данъци за Биткойн печалбите си
Купи и продай криптовалути

Ел Салвадор освобождава чуждестранните инвеститори от плащането на данък върху печалбите от Биткойн, според агенция France-Presse (AFP).

„Ако някой има активи в Биткойн и прави високи печалби, няма да има данък. Това се прави очевидно, за да се насърчат чуждестранните инвестиции “, заяви Javier Argueta, консултант по правните въпроси на Президента Nayib Bukele пред AFP. „Няма да се плащат данъци нито върху увеличението на капитала, нито върху дохода“, добави той.

Миналата седмица Ел Салвадор официално прие Биткойн като законно платежно средство. Но въпреки похвалите на всички от крипто обществото, правителството на Bukele беше силно критикувано от жителите на малката страна и световни организации.

Купи и продай криптовалути

По-рано това лято Световната банка отхвърли искане от Ел Салвадор да помогне на страната да осъществи плана си да направи Биткойн законно платежно средство. Организацията цитира опасения за околната среда и прозрачността. По същия начин, IMF също каза, че приемането на Биткойн от Салвадор повдига редица „макроикономически, финансови и правни въпроси“. Седмица преди Ел Салвадор официално да признае Биткойн като законно платежно средство, IMF също написа в Twitter, че „частно емитираните крипто активи като Биткойн идват със значителни рискове. Превръщането им в еквивалент на национална валута е недопустим пряк път.”

Много салвадорци също се опитват да се противопоставят на Биткойн закона на Bukele – излизайки на улицата в знак на протест. Според проучване на местен център повече от две трети са против закона.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група