Ел Салвадор използва печалбите от Биткойн, за да построи ветеринарна клиника

Ел Салвадор използва печалбите от Биткойн, за да построи ветеринарна клиника
Купи и продай криптовалути

Президентът на Ел Салвадор заяви в събота, че страната ще използва печалбите от своя Биткойн фонд, за да построи „болница за домашни любимци“.

Президентът Nayib Bukele, който направи Биткойн законно платежно средство в страната от 7 септември, написа в Twitter, че Биткойн фондът на страната има излишък от 4 милиона долара поради повишаващата се цена на криптовалутата.

Биткойн е нараснал с 16% само през последната седмица. Днес той се търгува за 57 408 долара – най-високата му стойност от май.

Купи и продай криптовалути

Bukele каза, че парите ще бъдат инвестирани в „болница за домашни любимци“, и публикува видео на предстоящия проект.

“Между другото, ние не продаваме никакви #BTC, ние използваме частта от фонда, която е в долари, тъй като сега частта #BTC струва повече, отколкото когато фондът беше създаден”, написа той в Twitter.

Bukele добави, че болницата за домашни любимци ще може да обработва 384 консултации и 128 спешни случаи.

Ел Салвадор е първата страна в света, която използва Биткойн като законно платежно средство. Законът беше идеята на Bukele и беше едновременно похвален и критикуван. Страната има държавен портфейл, наречен Chivo, който гражданите могат да изтеглят, за да извършват ежедневни транзакции. Тези, които го използват, са възнаградени с 30 долара в Биткойн при регистрацията.

От години Ел Салвадор използва долара като разплащателна валута, но сега предприятията трябва да приемат Биткойн за разплащане – ако разполагат с технологични средства. Някои от бизнесите и гражданите не са доволни от новостите и излязоха на протест, а миналата седмица създателят на втората по пазарна капитализация криптовалута, Етериум, критикува действията на Bukele, че са против идеите за свобода на крипто.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група