El Salvador: населението протестира срещу Биткойн закона на Bukele

Ел Салвадор използва печалбите от Биткойн, за да построи ветеринарна клиника
Купи и продай криптовалути

Ходът за приемане на Биткойн закона и поставянето на криптовалутата като платежно средство, изглежда не се приема щастливо от местното население на El Salvador.

Вчера жители на страната протестираха срещу приетия закон, който въвежда Биткойн като законно платежно средство в страната. Групата “Блок на съпротивата и народния бунт” се противопостави на новите промени, които карат бизнесите да приемат Биткойн като разплащателно средство.

„Това е закон, който поражда правна несигурност и който може да се използва за измама на потребителите, а също така да улесни прането на пари и активи“, каза дамата от протестиращите Idalia Zuñiga. Според друг участник, волатилността на цената на Биткойн е проблем. “За тези, които получават минимална заплата, в един момент може да имат $ 300 в биткойн, а на следващия ден тези $ 300 могат да се превърнат в $ 50”.

Купи и продай криптовалути

Всъщност недоволството към закона нараства от известно време. Наскоро бе проведено проучване, според което 77% от населението не е съгласно с Биткойн закона на Президент Bukele. 

Въпреки, че законът е приет, има регулаторен срок от 90 дни, преди да влезе в сила. След този срок салвадорианците ще трябва да приемат криптовалутата като разменно средство, наред с долара, която е сегашната валута на държавата от 2001 насам. Изглежда обаче обществото не е съгласно. Освен него, опозицията на Bukele също е подала възражение срещу закона.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група