El Salvador приема “Биткойн закон”, приравнява криптовалутата на долара

Компанията за кредитен риск - Fitch ratings - срещу Биткойн закона на El Salvador
Купи и продай криптовалути

След няколко часа дебат, Законодателното събрание на El Salvador одобри закона, приемащ Биткойн като законно платежно средство.

С 62 гласа “ЗА” Събранието на El Salvador прие Биткойн закона, който бе представен от Президента на страната Nayib Bukele няколко часа преди това.

📅Прочете ли CRYPTO Седмичник ? – най-важните новини!

Президентът съобщи чрез Twitter, че представя закон за одобрението на криптовалутата, който ще даде възможност на Биткойн да застане рамо до рамо с другата законно приета валута – долара. 

Купи и продай криптовалути

El Salvador се намира в Централна Америка, със столица San Salvador.

Само два часа след представянето, одобрението на законопроекта бе налице, получило съгласието и от Финансовата комисия. 

“Вярвам, че от всички решения, които ще вземем в тази сесия, този, Законът за биткойните, е един от най-важните” – каза конгресменът Chris Guevara по време на заседанието, като сред другите решения бяха модификацията на Закона за бюджета за 2021.

С това си решение El Salvador стана първата страна в света, която прие Биткойн като платежно средство, установено със закон. Всички институции в страната ще трябва да се адаптират към новата промяна и приемат криптовалутата за своите стоки или услуги.

Според закона Биткойн е “законно платежно средство, неограничено в свободна власт, неограничено във всяка сделка и в каквото и да е заглавие, което физически или юридически публични или частни лица искат да изпълняват.”

Законът казва, че криптовалутата трябва да бъде приета за разплащания на цялата територия на страната, с изключение на отдалечените места, в които населението няма технологична инфраструктура, за да осъществи транзакцията.

В допълнение всички операции с Биткойн – като търгуване – се освобождават от данък.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група