Ethereum 2.0 Phase Zero Launch: Какво ще се случи и какво могат да очакват потребителите

Купи и продай криптовалути

В основата на Ethereum е идеята, че блокчейнът е в състояние не само да бъде гръбнакът на децентрализираните пари а да управлява цяла децентрализирана икономика.

телеграм крипто канал

Купи и продай криптовалути

Пет години след стартирането на Ethereum:

  • хоства десетки хиляди приложения (dapps);
  • общата капитализация на активите, като се вземат предвид токените на различни проекти, надхвърля 100 милиарда долара ;
  • общият обем на транзакциите до края на 2020 г. се очаква да бъде почти 1 трилион долара.

Ethereum е ключов елемент от сектора на децентрализираните финанси ( DeFi ) и се използва в повечето стабилни монети .

Въпреки очевидните си успехи, Ethereum също има проблеми. Основната е ниската мрежова честотна лента. В момента това е около 14 TPS, което не е достатъчно за глобалното мащабиране на децентрализираната финансова инфраструктура.

Ethereum 2.0 (ETH2) е голямо надграждане на мрежата, предназначено да увеличи мащабируемостта, сигурността и енергийната ефективност, без да се прави компромис с децентрализацията. Както е замислено от разработчиците, нулевата фаза на ETH2 ще се превърне в тестова платформа за тестване на алгоритъма за консенсус Proof-of-Stake.

В тази статия ще ви кажем какво да очаквате от стартирането на актуализацията, планирана за 1 Декември.

Защо е необходим Ethereum 2.0?

Повечето от икономическата активност и интелигентните договори ще продължат да работят в оригиналната мрежа Ethereum, която ще работи паралелно с ETH2. Разработчиците прилагат възможността за преместване на ETH1 в ETH2, въпреки че обратното ще бъде невъзможно.

ETH2 ще промени коренно паричната политика на Ethereum – с годишни темпове на инфлация потенциално под 1%. Трансформацията очаква собствения актив на мрежата, който се очаква, наред с други неща, да стане инструмент за запазване на стойността.

Съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин е убеден, че забележими подобрения в мрежовите параметри могат да се видят много по-рано, отколкото повечето очакват.

„Обединяването на ETH1 и ETH2, Proof-of-Stake, примамливите 100 000 TPS ще се случат по-бързо. Очаквам актуализациите на ETH2 да бъдат по-бързи и по-подредени от ETH1 “, каза той по време на неотдавнашната сесия на AMA на Reddit, представяйки визията си за бъдещето на мрежата през следващите две години след началото на прехода към ETH2.

Той също така припомни, че технологията вече е достъпна за потребителите. ZK-Rollups, който е в състояние да осигури до 4000 TPS, а транзакциите с него могат да бъдат до 100 пъти по-евтини, отколкото в основната мрежа.

През септември това второ ниво решение беше интегрирано от емитента на стабилни монети Tether (USDT), предоставяйки техническа възможност за компресиране на ETH транзакции, ERC-20 токени и интелигентни договори .

„Технологията ZK-Rollups е най-изчерпателното и предпочитано решение за мащабиране. Той позволява данните да се съхраняват в основната верига, без да се разчита на страничната верига “, каза тогава Паоло Ардоино, технически директор на Tether и Bitfinex.

Как ще стане това? Четирите фази на Ethereum 2.0

Фаза 0: Beacon Chain

Насочен към проверка на ефективността на алгоритъма Proof-of-Stake . На този етап мрежата ще бъде предимно тестова, въпреки че ще използва истински монети Ethereum.

В рамките на нулевата фаза следващите аспекти на PoS трябва да станат функционални:

  • Управление на набора от залози;
  • Управление на средствата на заинтересованите страни;
  • Генератор на случайни числа, който ви помага да изберете производители на блокове и куратори на залагане ;
  • Заинтересованите страни гласуват за предложения за размер на блока;
  • Разпределение на награди и възлагане на наказания на залагащите.

Фаза 1: Sharding

Докато фаза 0 има за цел да тества основната PoS инфраструктура, тогава фаза 1 има за цел да тества основния модел на работа .

По време на тази фаза 65 паралелни вериги ще работят паралелно – 64 нови парчета ще бъдат добавени към съществуващата верига Beacon, между които те ще осигурят двупосочно взаимодействие.

Фаза 1.5: Обединяване на Ethereum PoW Blockchain с нов PoS Blockchain

Това по никакъв начин няма да повлияе на историческите данни на текущата мрежа, тъй като в новия механизъм PoW blockchain ще бъде една от фрагментираните вериги. Майньорите трябва да имат предвид, че блокчейнът PoW няма да поддържа самия механизъм PoW.

Фаза 2: Внедряване на новия режим на работа

Предполага се, че на този етап интелигентните договори ще започнат да работят в ETH2 и ще започне икономическа дейност. Shards вече няма да са хранилища на сурови данни и ще започват да наподобяват виртуални машини и интелигентни договори ETH1.

Стартиране на нулев етап

На 4 ноември фондация Ethereum потвърди стартирането на договора за депозит ETH2 и посочи също датата за създаване на генезисния блок – 1 декември в 12:00 UTC (15:00 московско време).

До 24 ноември потребителите трябваше да депозират общо 524 288 ETH в договора за депозит (с минимален праг за участие в залагане от 32 ETH). Друго условие за стартирането на нулевата фаза на ETH2 беше участието на 16 384 валидатори.

Въпреки малко бавния процес на внасяне на депозити, към посочената дата всички условия бяха изпълнени и дори необходимият праг беше надвишен.

 

„Да излетим! Благодаря на всички разработчици, изследователи, преподаватели и членове на общността, които направиха това възможно “, туитна @DepositEth.

Ден по-рано водещият разработчик на фондация Ethereum, Хъдсън Джеймсън, припомни, че въпреки стартирането на фаза нула бележи прехода към ETH2, това не означава, че всичко ще се промени за една нощ.

„ETH2 е многогодишен процес и първите части от този процес няма да имат силно въздействие върху текущата основна мрежа на Ethereum“, пише той.

 

Към 09:00 UTC в понеделник, 30 ноември, салдото по договора за депозит надвишава 850 000 ETH, а броят на валидаторите надхвърля 26,5 хиляди.

Източник: beaconscan .

Залагане, сигурност и децентрализация

Staking (от английския залог – „stake“, „proof of stake“) означава получаване на пасивен доход от криптовалути по алгоритъма PoS и неговите вариации. Същността на процеса е да запазите монетите в портфейла от валидаторите, за да получите правото да участвате в добива на криптовалута и да реализирате печалба в замяна на осигуряване на сигурността на мрежата.

През септември експертът по мрежова сигурност Чейс Райт изрази съмнения относно целесъобразността на участието в залагането след стартирането на фаза 0 на ETH2. Той изгради своите аргументи въз основа на опита на валидатора, базиран на клиенти на Prysm и Lighthouse в тестовите мрежи Onyx, Witti, Altona и Medalla, обръщайки внимание на липсата на необходимия одит на кода.

Като пример той посочи грешка в тестовата мрежа на Medalla , поради която валидаторите започнаха да пускат блокове по-рано от определеното време и също така вече не можеха да събират награди. Подобен проблем е възможен в главната мрежа, каза Райт.

Друга пречка за ETH2 той нарече липсата на качество на взаимодействие между различните клиенти, като заяви, че вместо да решат този проблем, екипите за разработки са по-загрижени за желанието да се спазят срокове.

Вероятен отговор на неговите опасения може да бъде създаването на специален екип за сигурност за ETH2, както и различни одити преди фаза 0.

 

Друга особеност на PoS мрежите е, че валидаторите не само се възнаграждават за своя принос, но също така могат да бъдат обект на санкции (нарязване) в случай на нечестно или несправедливо поведение.

По-рано през ноември Виталик Бутерин поясни, че през първите месеци от работата на протокола ETH2 глобите няма да надвишават една четвърт от размера на дела в тестовата мрежа на Medalla. В същото време годишната рентабилност на залагането в мрежата с минимален праг на депозит ще бъде около 25%. Всичко това, каза той, осигурява достатъчно предимства, за да станете валидатор.

Според една от версиите обаче ETH2 може да се сблъска с друг проблем: бариера за привличане на потребители към залагане на ETH2 след стартирането на фаза нула може да бъде нарастващата популярност на DeFi с възможност за осигуряване на ликвидност при висок процент.

„Може да се предположи, че притежателите на ETH (в най-добрия случай) ще изчакат и ще видят как ранните залози се връщат в сравнение с тези на DeFi. Или (в най-лошия случай) те ще решат изобщо да не „рискуват“ своя ETH до фаза 1.5 (което вероятно ще се случи не по-рано от една година) “, каза Consensys Codefi през октомври.

Въпреки уверенията, че пускането на ETH2 няма да има отрицателно въздействие върху децентрализацията на мрежата, скорошното изявление на Infura, водещ доставчик на инфраструктурни решения за мрежата Ethereum, предполага, че екосистемата се нуждае от основен ремонт.

Решението може да бъде да се заменят всички централизирани елементи, включително Infura, с децентрализирани алтернативи. Това може да увеличи поверителността, устойчивостта на цензура и финансовия суверенитет на потребителите.

*****

Стартирането на нулева фаза ETH2 може да се счита за повратна точка както за самата криптовалута, така и за индустрията на блокчейн като цяло. Преминавайки от една фаза на друга, според плана на разработчиците мрежата ще постигне истинско мащабиране.

Настоящата пропускателна способност от 14 TPS налага очевидни ограничения, но потенциалните 100 000 TPS могат да помогнат на Ethereum да реализира заявените си амбиции в миналото и по този начин да се превърне в „световен компютър“.

Последвайте ни тук👇

👉Instagram

👉Обучителна система

👉Facebook група

👉Telegram канал

👉Telegram чат

👉Инвестиционни програми