Какво е Етериум (Ethereum)

ethereum info
Купи и продай криптовалути

Повече свелитна върху Етериум

Предполагаме ,че всеки един от вас е чувал за него.

Преди да можете да разберете ethereum ще трябва първо да разберете интернет.

Купи и продай криптовалути

Днес нашите лични данни, пароли и финансова информация се съхраняват до голяма степен на компютрите на други хора. Това са собственост на компании като Amazon, Facebook или Google. Дори тази статия се съхранява на сървър, контролиран от компания, която иска да задържи тези данни.

Тази настройка има редица удобства, тъй като тези компании разгръщат екипи от специалисти, които помагат да се съхраняват и защитават данните. Премахват се разходите, свързани с хостинг и ъптайм.

Но с това удобство има и уязвимост. Както вече знаем, хакери или правителства могат да получат нежелан достъп до файловете ви без ваше знание. Могат да повлияят, или нападнат услуга на трети страни, което означава, че те могат да откраднат, или да променят важна информация.

Брайън Бехендорф, създател на уеб сървъра на Apache, е отишъл толкова далеч, че да нарече този централизиран дизайн “оригиналния грях” на Интернет. Някои като Белндорф твърдят, че интернет винаги е трябвало да бъде децентрализиран, а раздробно движение се е появило около използването на нови инструменти. Това включва и блокчейн.

Ethereum е една от най-новите технологии за присъединяване към това движение.

Докато Bitcoin има за цел да разруши PayPal и онлайн банкирането, Етериум има за цел да използва блокчейн, за да замени третите страни в интернет. Тези, които съхраняват данни, прехвърлят ипотеки и следят сложните финансови инструменти.

“Световният компютър”

Накратко, “етер” иска да бъде “световен компютър”, който ще децентрализира – а някои ще продлжават да твърдят и демократизират – съществуващия модел клиент-сървър.

С Ethernet, сървърите и облаците се заменят с хиляди т.нар. “Възли”, управлявани от доброволци от целия свят (като по този начин се формира “световен компютър”).

Визията е, че “ethereum” ще даде възможност на хората навсякъде по света да дадат същата функционалност, като им позволяват да се конкурират, за да предлагат услуги в допълнение към тази инфраструктура.

Преминавайки през типичен магазин за приложения, например, ще видите разнообразни цветни квадратчета, представляващи всичко от банкиране до фитнес . Тези приложения разчитат на компанията (или друга услуга на трета страна). Например за да съхранява информацията за вашата кредитна карта, историята на покупките и други лични данни. Някъде там, обикновено на сървъри, контролирани от трети страни.

ТРЕТИ СТРАНИ

Вашият избор на приложения разбира се се управлява и от трети страни, тъй като Apple и Google поддържат и очистват (или в някои случаи цензурират) конкретните приложения, които можете да изтеглите.

Вземете пример за онлайн услуга за документи като Evernote или Google Docs.

Ethereum, ако всичко върви според плана, ще върне контрола върху данните в тези типове услуги на своя собственик и творческите права върху неговия автор.

Идеята е, че една единица вече няма да има контрол върху бележките ви и че никой не би могъл изведнъж да ви ограби. Само потребителят може да прави промени, а не друг.

На теория тя съчетава контрола, който хората са имали над информацията си в миналото, с лесната за достъп информация, която сме свикнали в дигиталната ера. Всеки път, когато записвате редакции или добавяте или изтривате бележки, всеки възел в мрежата прави промяната.

Струва си да се отбележи, че идеята е посрещната със скептицизъм.

Въпреки че изглежда, че приложенията са възможни, не е ясно кои приложения на блокчейн действително ще се окажат полезни, сигурни или мащабируеми и дали те някога ще бъдат толкова удобни за използване като приложенията, които използваме днес.

Създател

 

Виталик Бутерн, програмист от Торонто, през 2011 г. се заинтересувал от “Биткойн“.

Той сътрудничи на сайта за новини Bitcoin Magazine през същата година, като е написал стотици статии за света на крипто валутите.

По пътя си му дошла идеята за платформа, която да надхвърли възможностите на финансова употреба,които биткойн има . През 2013 г. издава книга, описваща алтернативна платформа, предназначена за всеки тип децентрализирани разработчици на приложения, които биха искали да изградят. Системата се нарича етер.

Ethereum улеснява създаването на интелигентни договори, самоуправляващият се код, който разработчиците могат да използват за различни приложения.

За неговата работа Бутерн бе назначен за член на групата Thiel 2014 – конкурс, който носи награди за победителите си от порядъка на  100 000 долара.