Етериум на път да премине бариерата от $4000

Етериум на път да премине бариерата от $4000
Купи и продай криптовалути

Само преди три месеца Етериум се продаваше за под 2000 долара спрямо рекордните 4350 долара през май. Сега криптовалутата се връща нагоре.

Цената на ETH е скочила с 5.11% през последните 24 часа, за да надхвърли 3 800 долара за първи път от началото на септември, според данни на Nomics.

Няма конкретна причина за скока – SEC не е на път да одобри Етериум ETF, но ако гледаме отдалеч, може да видим възходяща тенденция. Цената на Етериум се е покачила с над 900% през последната година.

Купи и продай криптовалути

Най-малко четири фактора са допринесли за това.

Първо, основните разработчици на мрежата постигат постоянен напредък към Ethereum 2.0, което ще премести блокчейна от сегашния му алгоритъм от proof-of-work algorithm to proof of stake. Този ход, който замества миньорите с валидатори за обработка на транзакции и осигуряване на сигурност, обещава по-бързи транзакции и по-ниски такси.

Нарастването на децентрализираните финанси (DeFi) миналата есен и интереса на хората към NFT, също са сред главните причини. DeFi произхожда от мрежата на Етериум и докато Solana и Binance Smart Chain са негови съперници, Етър все още държи ⅔ от мрежата.

NFT също за първи път се създадоха в мрежата на Етериум, преди да бъдат приети в други вериги, включително Stacks и Flow. Най-големият пазар на NFT, OpenSea, има месечен обем на търговия в милиарди, докато играта базирана на NFT Axie Infinity сега има над половин милиард месечен обем на търговия, според последните статистически данни на DappRadar.

Важно е обаче, че предлагането също бе намалено тази година. EIP-1559, който влезе в сила през август означаваше, че таксите за транзакции, които биха отишли на миньорите на мрежата, вече са изгаряни, с което се намаляват и броя токени в циркулация.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група