Европейският комисар се надява да защити суверенитета с цифрово евро

Купи и продай криптовалути

Европейският комисар по икономическите въпроси настоява за защита на паричния суверенитет на еврозоната чрез създаване на цифрова версия на еврото.

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони на заседание на Съвета на финансовите министри на страните от еврозоната призова за защита на паричния суверенитет на съюза с помощта на цифровото евро. Пише за това издание “PRIME”. Според еврокомисаря съюзът не трябва да допуска доминирането на „неевропейска“ виртуална валута в паричното обращение в ерата на глобалната цифровизация.

„Дигиталното евро е необходимо в бъдеще, тъй като европейската икономика преминава през дигитализация и се правят по-малко плащания в брой. Трябва да защитим паричния си суверенитет “, каза Джентилони.

Купи и продай криптовалути

Европейският комисар също така отбеляза, че Европейската комисия е готова да доразвие цифровото евро в сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ). Джентилони също така припомни, че все още няма окончателно решение относно цифровата версия на единната валута.

Ускорено темпо

В началото на ноември ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард покани всички да изразят мнението си по проекта за стартиране на цифровото евро. В официалния си акаунт в Twitter шефът на ЕЦБ пише, че паричните власти на еврозоната „проучват възможността за пускане на цифрово евро“. В тази връзка тя официално представи проекта за централна банка за дигитална валута ( CBDC ) за обществено обсъждане и покани всички да вземат участие в проучването.

Първите доклади за създаването на дигитално евро се появиха още през септември 2020 г. Тогава Лагард, говорейки на онлайн конференцията на Deutsche Bundesbank за банковото дело и плащанията в цифровия свят, призна , че страните от ЕС се нуждаят от цифрова версия на единната валута. В същото време Европа ще разработи регулаторна рамка, в която всички компании, ориентирани към криптовалута, ще трябва да получат специални крипто паспорти. Каква точно е същността на такива крипто паспорти и кой ще ги регулира, остава неизвестно.

 

Присъедини се тук:👇

🎯Обучителна система за онлайн пасивни доходи:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/training/

🎯Facebook група:
https://facebook.com/groups/188588638722650/

🎯Telegram канал:
https://t.me/joinchat/HcNzJU3ExWqPFJkiRvBkTA

🎯Инвестиционни компании:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/допълнителни-доходи/

*Винаги препоръчваме включване в последното ни инвестиционно предложение. В случая то е компания QubitTech.