ФЕД иска по-стриктни регулации над стейбълкойните

ФЕД няма да забрани Биткойн, както Китай
Купи и продай криптовалути

С нарастване на крипто адаптацията все повече политици говорят за крипто регулации.

По време на среща пред Конгреса, председателят на ФЕД – Jerome Powell – говори за стейбълкойнте и дигиталните валути на Централните банки (CBDCs). 

Стейбълкойните са вид криптовалута, които се движат в отношение 1:1 със стойността на фиат валутите, обикновено USD. Идеята е, че чрез стабилността си всеки може да има определено количество крипто, без то да е подложено на волатилност.

Купи и продай криптовалути

💣Прочете ли CRYPTO Седмичник? – топ новина: EIP-1559 наближава…след няколко седмици

По отношение на стабилните дигитални валути, Powell сподели, че трябва да бъдат по-стриктно регулирани и третирани като банковите депозити. Той бе попитан от репортер относно най-нестабилният стейбъл на пазара в момента – именно Тетър. Макар валутата да трябва да е стабилна, проучване на Главния прокурор на Ню Йорк показа, че компанията зад Тетътр е имала моменти, в които койнът не е бил напълно покрит. Също в последния си репорт компанията показа голямо количество на краткосрочни дългови ценни книжа.

„Търговските книжа са краткосрочни задължения за овърнайт от компаниите и през повечето време те са инвестиционен клас, през повечето време са много ликвидни, всичко е добре (с тях)“ – каза председателят. Въпреки това стейбълкойните трябва да се регулират, за да предотвратят риск от масово теглене и проблеми с ликвидността, каза регулаторът.

Powell също коментира CBDCs, като спомена, че издаването на “дигиталния долар” може да премахне нуждата от частните криптовалути, какъвто е Биткойн.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група