Какво се крие зад голямата игра на MicroStrategy с Биткойн

Какво се крие зад голямата игра на MicroStrategy с Биткойн
Купи и продай криптовалути

Публичната компания MicroStrategy бързо избухна в живота на Биткойн индустрията миналата година, когато започна да изкупува големи количества Биткойни. Първо, със собствени средства, а след това и със заеми, доставчикът на софтуер закупи 90 859 BTC. Мнозина виждат това като прогнозен залог за свойствата на биткойн и хвалят инвестиционния нюх на Майкъл Сайлър. Както знаете обаче, в света на финансите, винаги се крият подводни камъни.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Напоследък информационното пространство експоненциално увеличи броя на ентусиазираните мнения относно масовото пристигане на институции в крипто.  MicroStrategyTesla , Square станаха първи във  финансовите новини. Умишлено не включвам Grayscale тук, тъй като те не могат да бъдат наречени инвеститори. Това е доверителен фонд, който пази парите на други хора и не купува нищо самостоятелно. И това обяснява много, но повече за това по-късно. Нека първо разберем понятията и числата.

Кои са институциите? Кратко гмуркане в терминологията

Какво се разбира под „институционален инвеститор“? Ще използвам най-правилната формулировка, както се разбира от Службата за вътрешни приходи на САЩ (IRS), Комисията за ценни книжа и борси (SEC) или Счетоводни стандарти (GAAP).

За да бъдем точни, SEC използва термините „квалифициран институционален купувач“ (QIB) в правило 144А съгласно Закона за ценните книжа (1933 г.) и „акредитиран инвеститор“ в Регламент D 501 (a) от същия закон. Важно е да се отбележи, че транзакциите на такива инвеститори се разглеждат изключително през призмата на ценните книжа. Което отчасти обяснява защо финансовите институции предпочитат да се справят с виртуалните валути чрез схеми за деривати с ценни книжа, а не само чрез директна покупка.

IRS тълкува определенията по-широко, тъй като разглежда всички източници на доход, които са облагаеми. Понятието „институционални инвеститори“ е по-скоро колективно и включва финансови посредници, чиято цел е да инвестират средства. Това включва:

  • банки;
  • кредитни съюзи;
  • Застрахователни компании;
  • пенсионни фондове;
  • брокери-дилъри;
  • хедж фондовете;
  • инвестиционни съветници, фондове на организации, инвестиращи собствени средства и
  • взаимни фондове, значителна част от които е покупката и продажбата на финансови активи.

Например QIB трябва да държат поне 100 милиона щатски долара в експозиционни ценни книжа на постоянна основа, а брокерите-дилъри трябва да притежават несвързани ценни книжа на стойност 10 милиона долара или повече.

Що се отнася до действащи компании като MicroStrategy и Tesla, те могат да бъдат класифицирани като институционални само ако инвестират свободен (излишен) капитал в инвестиционни активи. Освен това има ясни изисквания за дейността на компанията и компетентността на нейните инвестиционни мениджъри.

На 26 август 2020 г. SEC измени определенията за „квалифициран институционален купувач“ и „акредитиран инвеститор“ , разширявайки списъка на тези, които могат да се считат за такива.

Според IRS криптовалутите са инвестиционен актив под формата на собственост, което е основният улов на корпоративния шум около Биткойн. Ако за Tesla това беше по-скоро шега и умишлено манипулиране на цената на актив, в който те влязоха малко по-рано (което ще бъде обект на разследване на SEC, тук съм сигурен на 100%), то ситуацията с MicroStrategy е много по-усукана. Самата компания не е нищо повече от уплътнение за финансов инженеринг и сделки с акции на по-сериозни лица и компании.

От посредственост до звезда след половин година

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Какво е известно за MicroStrategy? Това е компания, която съществува от 1998 г. и работи в областта на информационните технологии. На върха на dot-com балонът цената на акциите скочи до $ 3300, но след това за дълго време компанията изпадна в диапазона от $ 100 до $ 200 на акция. И тогава изведнъж се появи криптовалутен шум и инвестиционните мениджъри решиха да изиграят картата на тази посредствена компания.

Месечна диаграма MSTR. Данни: TradingView .

Защо посредствена? Тъй като данните за дейността и инвестициите на компанията са доста посредствени, когато погледнете баланса и отчета за приходите.

Нека започнем с главният изпълнителен директор Майкъл Сейлър, който е показал чудесна мъдрост при спасяването на активите си от инфлацията в момент, когато Фед не спира печатницата. Директна реч:

„Опитваме се да защитим резервите си. Покупателната способност на парите   рязко пада! “

Накратко, той спасява хазната си от инфлация. Въпреки това, отчета за паричните потоци подаден в SEC показва, че е имало само една малка част от пари, останали след първоначалната покупка на Bitcoin. В края на третото тримесечие на 2020 г., според документа, компанията разполага с едва 53 милиона долара – както парични средства, така и деривати. Откъде тогава идват средствата за „спасяване“ в Биткойн за над 1 милиард долара?

Данни: MicroStrategy Inc (Filer) CIK: 0001050446.

Трябва да се отбележи, че това дори не са корпоративни конвертируеми облигации, които дават право да получат или дълг, или акции до датата на изтичане. Това са конвертируеми необезпечени сметки и биткойнът не е актив или обезпечение за тези ценни книжа.

С изтичане на срока на валидност 15 Декември 2025 г. и курс 0,75% в долари, MicroStrategy, започвайки от 2023 г., има право да изкупи издадените книжа за пари, а от 15 Юни 2025 г. те могат да бъдат променени не само за пари, (при специални условия, които не са публично достъпни).

Този инструмент често се използва за финансиране на стартиращи компании в ранните етапи на тяхното развитие. Но това в никакъв случай не е инструмент за сериозна институция.

MicroStrategy се превръща в един от най-големите купувачи на биткойн и то със заеми. Дори не върху привлечения капитал, а върху необезпечени сметки с доходност, клоняща към нула. Не ви ли е странно, че инвеститорите, които досега са закупили над $ 1,5 милиарда в “обещания”, могат просто да купят Биткойн?

Скрити бенефициенти – Кой се възползва от растежа на запасите на MicroStrategy

Ако поразровите, се разкриват още по-интересни подробности, които подсказват, че имаме работа с финансова схема, а не с инвестиция.

„сметките могат да бъдат конвертирани в пари, акции на MicroStrategy клас A или комбинация от тези активи по преценка на MicroStrategy.“

Това е MicroStrategy, който решава как да бъдат уредени сметките. Те могат да го направят с пари, могат да го направят с акции, могат да направят каквото решат. Според мен в тези подробности се крие дяволът. Логично те ще върнат това, което ще бъде най-изгодно за компанията и акционерите в момента. Приоритетът на дълга им е нисък, под обезпечените облигации, ако компанията внезапно реши да ги издаде. Ако акциите рухнат, ще си върнат задълженията в акции, ако растат, ще се разплатят в пари. Това е печеливша комбинация.

Кой би могъл да извлече такава комбинация или би се заинтересувал от нея? Нека разгледаме списъка с акционерите от клас А.

По време на писането на доклада , тримесечните отчети за запасите са налични само в края на 2020 г. Ето кого виждаме сред най-големите притежатели:

Но по-важното е кой е изградил портфолиото:

Виждаме фантастичен експлозивен ръст на акциите на Morgan Stanley и Citadel. С цялото ми уважение не мога да ги припиша на привърженици на криптовалутите и децентрализацията.

От компаниите се изисква да подават ежедневни отчети до SEC за определени транзакции. В документи от 4 февруари открих интересно събитие: легендарният квант Кен Грифин и свързаните с него Citadel притежават заедно 24,3% от всички обикновени акции от клас А. И това са само акции, които могат да бъдат проследени от известни имена. Това е огромна цифра и ясно се различава от данните за собствеността през декември.

Ако се потопите в историята на Грифин, ще разберете, че този изключителен представител на Уолстрийт е един от най-добрите “лешояди” в достоен смисъл на този термин. И нещо ми подсказва, че Morgan Stanley или JPMorgan са инвестиционни съветници и застрахователи зад действията на MicroStrategy. Може би те са и техни маркетмейкъри. Тъй като такива частни сделки не е необходимо да се разкриват публично,  има голяма вероятност гореспоменатите инвестиционни банки да са замислили цялата тази история и медиен шум.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Доколко тогава са верни твърденията, че институции, към които все още включвам финансови посредници, а не опериращи компании, инвестират в биткойн?

Тук е необходимо да се помни Законът на Дод-Франк, който беше приет след кризата от 2008 г. Той рязко ограничи нивото на риск, който инвестиционните банки могат да поемат със собствен капитал, главно за намаляване на потенциалните загуби. Ето защо Morgan Stanley и JPMorgan до голяма степен извършват операции в интерес и от името на клиенти – те работят не със собствени пари.

Разбира се, Citadel на Grifin или Graham Capital на Пол Греъм са типични хедж фондове, но те също имат за цел да максимизират доходите на своите ограничени партньори. Всъщност те не са инвеститори, а по-скоро професионални спекуланти, които намират и използват пазарна неефективност. А биткойнът, с неговата условна приспособимост и възможността за неограничен финансов инженеринг, съчетан със схеми за компенсиране на инвестиционни загуби в бъдещи периоди, проправя пътя за схеми като MicroStrategy със своите необезпечени сметки.

Ако Morgan Stanley участва в балона на MicroStrategy, те са го направили професионално. В момента на набиране на позиция (гарантирано те са започнали много преди поставянето на новия ценови връх), започва информационна кампания, че едно от подразделенията на Morgan Stanley Investment Management, Counterpoint Global, обмисля инвестиция в биткойн в размер на 150 милиарда долара. Което докара цената до тавана. Както разбирате, компанията не е посочила никакви задължения. Прави впечатление, че самата инвестиционна банка отказа да коментира случващото се пред Ройтерс.

Много хора бъркат крипто търговията според новините на пазара с основната търговия, която няма нищо общо с ръководенето по медийният шум, който обикновено е създаден с цел загуба на обикновеният потребител. Понастоящем биткойнът живее само от очакванията и единственото „основно“ е нарастващата цена, която всъщност трябва да отразява основните промени в актива, а не обратното.

Освен медийния шум и обещанията на Тесла да продава коли за биткойн, няма фундамент, от който професионалните играчи да се ръководят. Тук бих искал да отбележа, че финансовите медии и анализатори съзнателно ядат хляба си, който според различни оценки се оценява на 4 до 5 милиарда долара инвестиции годишно. Така пазарът знае как да създава новини в своя полза и то не лошо. Това означава, че новините обикновено не са нещо ключово, по което трябва да се водим.

Набиращи тенденции компании като Graham Capital могат (и ще) останат върху актив като Биткойн, който е супер тенденция на пазарите. Само защото количествените стратегии диктуват така. Те не се интересуват от основите, те работят по числа. Те не са инвеститори, а спекуланти.

В тази връзка се заинтересувах как се държат PDT Partners, които бяха точно търговският отдел на Morgan Stanley преди разделянето по закона на Dodd-Frank. Не може да се изключи, че самите Morgan Stanley пласират само парите на клиентите и търгуват чрез свързани компании. Питър Мюлер, друг легендарен квант от 2012 г., напусна Морган Стенли за да ръководи бизнеса си сам. Какво ни показва докладът от портфолиото на NASDAQ PDT Partners: MicroStrategy е разпродаден на 0 акционери. Съвпадение? Не мисля така.

Такива компании не са инвеститори, те са търговци от висок клас, което беше доказано чрез повишаване на цената на MSTR с $ 1300 само благодарение на компетентното управление на тълпата и ценовите очаквания на биткойн курса.

Машината е в действие, машината е добре смазана и работеща. Според мен MicroStrategy е само черупка в интересната и професионална работа на вълците от Уолстрийт и тълпата, която се храни около тях, от закупени блогъри до Майкъл Сейлър.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница