Какво е Хеш рейт (Hash Rate)

hash rate
Купи и продай криптовалути

Казано на обикновен език, един променлив по размер текст може да бъде пресъздаден като едно строго определено, съответстващо на текста число, наречено хеш. Прилагането на хеш-функция се нарича накратко „хеширане“. – цитат от Wikipedia

Хеш Рейт или Hash мощност в случая,

както някои го наричат, е единицата за измерване на количеството изчислителна мощност, която Блокчейн мрежата консумира, за да бъде непрекъснато функционираща.

Купи и продай криптовалути

Измерването на скоростта в хешове се изчислява непрекъснато в средно време от 10 минути.(10 минути е времето, необходимо за добив на блок от транзакции и добавянето им в отворената книга на блокчейн за постоянно водене на отчет).

Хешовете са по същество възможна променлива за успеха на миньора. За да се реши конкретен хеш, най-добрият курс за успех е да се опитат колкото се може повече случайни входове. Това се случва докато не се открие правилния изход. Хеш функцията взема вход от която и да е определена дължина и произвежда продукция с определена дължина. В случая на Bitcoin се използва хеш функцията SHA256.

След като миньорът намери правилния изход, той ще го излъчи. Ще бъде потвърден от мрежата и ще се превърне в следващия блок на тази конкретна мрежа (блокчейн).

Миньорът ще бъде възнаграден в цифрова валута за да допринесе хардуерните си ресурси и мощността си за работа с мрежовия протокол.

Колко може да се печели

Колкото е по-голяма сумата, която можете да похарчите за оборудване, с толкова повече мощност ще разполагате и ще допринасяте повече за блокчейн мрежата. Следователно ще получавате повече възнаграждение под формата на криптовалута. Има много специализирани корпорации, занимаващи се с копаене на криптовалути и разполагащи с огромни изчислителни капацитети. Ето защо компютърът ви у дома, лаптопа, или телефона просто няма да бъдат доходоносни в тази индустрия. И все пак зависи с какъв компютър сте.

За да дадете най-лесно отговор на въпроса си: https://www.nicehash.com/profitability-calculator

Намаляващата доходност

В крайна сметка ще бъдете възнаградени въз основа на това колко хешове можете да произвеждате за мрежата. Ако обаче силата на хеширане остане същата, но мощността на хеширане на мрежите се увеличава, следователно ще намалява цифрата ,която ви се изплаща. Ако преди година е било възможно да изкопаеш 1бр от криптовалутата “х” за месец с определена апаратура, сега със същата апаратура плюс покачващата се трудност на копане ще изкопаете този 1бр. за 2,3 пъти повече време.

Има много променливи, които влизат в изчисленията на майнинга. Уверете се, че сте разгледали всички плюсове и минуси преди да скочите!

 

Харесайте нашата Фейсбук страница и ни последвайте в Twitter.