IMF има проблем с новия Биткойн закон на El Salvador

Компанията за кредитен риск - Fitch ratings - срещу Биткойн закона на El Salvador
Купи и продай криптовалути

Одобрението на Биткойн като законно платежно средство накара IMF да надигне глас и “повдига редица макроикономически, финансови и правни въпроси”.

Международния паричен фонд (IMF) изглежда не е доволен от взетото решение от властите на El Salvador. 

Миналата седмица Президентът на страната Nayib Bukele представи законопроект, според който Биткойн да стане платежно средство в страната, заедно с долара. Тази седмица законът бе приет, правейки El Salvador първата страна в света, приела криптовалута като национална валута.

Купи и продай криптовалути

📅Прочете ли CRYPTO Седмичник ? – най-важните новини!

„Приемането на Биткойн като законно платежно средство повдига редица макроикономически, финансови и правни въпроси, които изискват много внимателен анализ, така че ние следим отблизо развитието и ще продължим консултациите си с властите“ – каза Gerry Rice, говорител от IMF. „Крипто активите могат да представляват значителни рискове и ефективните регулаторни мерки са много важни при работа с тях.“

Някои критикуват политиката на Bukele – той пое властта в El Salvador през 2019, като премахна Конституционния съд. Според него обаче Биткойн може да се окаже решението на проблема с липсата на банкови акаунти на 70% от населението. 

„Всеки ресторант, всяка бръснарница, всяка банка – всичко може да бъде платено в щатски долари или Биткойн и никой не може да откаже плащане“ – каза Президентът.

 

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група