Защо Индия не може да забрани криптовалутите?

Защо Индия не може да забрани криптовалутите?
Купи и продай криптовалути

Разрастването на криптовалутите предизвика остра схватка с правителството на Индия.

Държавата бе наложила забрана над крипто, която бе отменена в началото на 2020 и оттогава сферата се развива с феноменална скорост. Ръстът на цената обаче накара правителството да пожелае отново да забрани частните криптовалути, изплашено от високата волатилност. От друга страна държавата иска да издаде своя дигитална валута – дигитални рупи.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

“Държавите не забраняват крипто. Те просто забраняват на себе си да са част от системата” – Nic Carter

Противоречи ли си държавата, като забранява дигиталните активи, а в същото време издава свои собствени? Какво трябва да направи Индия, ако наистина иска да стигне до тази реалност.

Защо Индия не може да забрани крипто?

Първата причина, поради която, за правителството е непосилно да наложи контрол над крипто е трудностите с технологичната осъществимост на идеята. Интернет е феномен, който има силна гео диверсификация, нали? Множеството компютри, поддържащи мрежата жива са разположени на достатъчно голямо разстояние в различните краища на света, та дори и една държава да дръзне да “дръпне шалтера” на своите миньори, това не би повлияло пагубно. Дори и Индия да спре интернета на своето население за ден, месец или година, няма да е достатъчно силна мярка, тъй като най-вероятно хората ще намерят начин за справяне с този проблем – протести.

Причина две – не е социално осъществимо. Ако правителството все пак реши да спре интернета в страната, с цел да предпази хората от “силната волатилност”, то това би повлияло на голяма част от индийските бизнесмени, тех инженери и CEO-та. Надали някой от тях би развивал своята бизнес идея в страна, която не приема криптовалутите и няма интернет достъп. Особено предвид факта, че крипто започва да се използва и като средство за разплащане – Tesla ще приема плащания чрез Биткойн, а PayPal ще интегрира разплащания с дигитални активи. Това може да са малки стъпки, но със сигурност ще имат ефект към бъдещото развитие на разплащателната система. 

Ако въпреки това държавата иска да спре разцвета на криптовалутите, тя трабва да забрани не само комуникацията с останалия свят – да спре интернета, а и да затвори границите си. Не трябва да се допуска както излизането, така и влизането на хора от държавата, в противен случай може да се пренася информация. Дори и физическата поща трябва да бъде поставена под обстойна проверка, понеже данните като пароли и ключове могат да бъдат скрити. 

На база всички тези изброени факти можем да направим заключение, че забраната на криптовалутите е невъзможна. Ако все пак се появи държава, която реши да го направи, то мерките трябва да са еквивалент на изстрелване в Космоса и спиране на комуникацията с външния свят, а както знаем глобализацията расте с всеки изминал ден.

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница