Министърът на Финансите на Индия каза, че има “прозорче” за Биткойн

Министърът на Финансите на Индия каза, че има прозорче за Биткойн
Купи и продай криптовалути

През миналата седмица Правителството на Индия даде нов повод на крипто инвеститорите за преосмисляне на индустрията. В понеделник видни политици казаха, че подготвят нов закон, който да забранява притежаването и използването на криптовалути. 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Политиците казаха, че блокчейн технологията ще бъде развита в страната (Индия възнамерява да създаде своя дигитална валута – дигитални рупи), но

Използването на “частни крипто активи” ще бъде забранено.

Относно наказанията – законопроект от 2019 г. стигаше до предложение за затвор за нарушители, но засега служителите казват, че вместо това се очакват други строги наказания.

Въпреки това, в интервю на отделно събитие. Министърът на финансите на страната –  Nirmala Sitharaman – съобщи, че все пак ще има “прозорче” за експерименти с Биткойн и криптовалути

“Ще отворим определени процеси като прозорец, за да могат хората да експериментират върху блокчейн и биткойн” – каза тя. След това добави, че законопроектът е почти готов и се очаква да влезе в сила скоро.

Специфичното за Индия е, че Централната банка на Индия е част от Министерството на финансите. В повечето страни това са две отделни институции, предвид контрола, който може да бъде оказан помежду им. Въпреки поставена под шапката на Министерството, Централната банка държи пълна независимост по монетарната политика и печатането на пари. Министерството, от друга страна, се грижи за макроикономическите фактори, инфлацията и пазара на акции.

Двете институции обаче не се разбират особено добре – имат различни виждания за издаването на пари. През 2018 Централната банка забрани криптовалутите, но през май 2020 забранат бе отменена от Върховния съд. В момента Банката иска забраната на частните криптовалути, като в същото време ще започне издаването на свои дигитални рупи. Налице е и определена финансова нестабилност в държавата. 

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница