Инвеститорска компания планира да създаде Биткойн “bear ETF”

Инвеститорска компания планира да създаде Биткойн “bear ETF”
Купи и продай криптовалути

Инвеститорска компания планира да създаде Биткойн “bear ETF”

Direxion Shares ETF Trust, емитент на ETF, подаде молба до SEC за ETF, който залага, че цената на най-голямата криптовалута ще падне.

Купи и продай криптовалути

ETF е популярен инвестиционен инструмент, търгуван на фондова борса, който позволява на хората да купуват акции, които представляват конкретен актив, сектор, стока или ценна книга.

Първият в историята ETF, свързан с Биткойн в САЩ, ProShares’ Bitcoin Strategy ETF, започна да се търгува на Нюйоркската фондова борса миналата седмица. Фючърсният ETF, който позволява на инвеститорите да купуват и продават акции, които представляват договори, залагащи на цената на Биткойн, беше изключително популярен: той търгува почти 1 милиард долара в акции в първия си ден.

Сега редица инвестиционни компании се надяват да последват примера и кандидатстват пред SEC за подобни ETF продукти, свързани с криптовалути. Очаква се SEC да одобри редица бъдещи ETF през следващите седмици – макар и да не е спот-базиран продукт, който директно проследява цената на самия актив.

Но Direxion Shares Bear ETF ще бъде уникален, защото инвеститорите ще бъдат възнаградени, ако цената на Биткойн спадне. „Според нас беше само въпрос на време, преди да бъде подаден един от тях“, каза анализаторът на Bloomberg ETF James Seyfarrt.

Реално ако Биткойн се покачи с 5% за един ден, този ETF ще върне -5% на инвеститора и обратно.”

В Канада вече съществува подобен продукт. Betapro Inverse Bitcoin ETF започна да се търгува през април на фондовата борса в Торонто. 

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група