Иран забранява добива на Биткойн за лятото като мярка срещу спиране на захранването

Иран забранява добива на Биткойн за лятото като мярка срещу спиране на захранването
Купи и продай криптовалути

Забраната на добива на Биткойн за четирите месеца е вследствие на възможността от затъмнения на големите градове. 

Минирането на Биткойн и други криптовалути ще бъде забранено в Иран за следващите няколко месеца, поради голямото количество електроенергия, което секторът потребява. Това обяви Президентът Hassan Rouhani в Националната телевизия в сряда.

Според репорт на Bloomberg забраната ще продължи четири месеца и ще бъде вдигната на 11 септември. По време на изявлението си Президент Rouhani съобщи, че около 85% от крипто миньорите в страната са нелицензирани.

Купи и продай криптовалути

През миналата седмица част от голеинет градове бяха поставени пред затъмнение, поради недостига на ток. Според управляващите добивът на криптовалути е един от главните фактори, причиняващ електрическите затрудненуя в страната. 

Няколко лицензирани компании доброволно спряха добивът, в знак на съпричастие към проблема. В същото време миньорите в Иран са отговорни за 4.5% от hash rate-a на Биткойн мрежата (според доклад на Elliptic).

Напоследък нараства проблемът за консумацията на електричество, която добивът на криптовалути има. Повод за темата даде Elon Musk, който обаче, че Tesla спира да приема плащания с BTC, поради екологични съображения. 

През миналата седмица Китай също  обяви, че има намерение да контролира добива на крипто. Някои крипто босрси спряха част от продуктите си за китайски клиенти.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група