Какво е Биткойн халвинг (Halving)?

халвинг
Купи и продай криптовалути

Какво става със стойността на биткойн и другите криптовалути, които преминават през халвинг? Ето и отговора:

Средно на всеки четири години (или 210 000 блока) “наградата”, която се предоставя на “копачите” на биткойн за добавяне на блок към блокчейн мрежата се намалява наполовина. Халвингът е разработена от създателя на биткойн Сатоши Накамото, за да държи инфлацията на биткойн под контрол. Халвингът намалява снабдяването с нови биткойни наполовина и мнозина смятат, че това събитие има ключов ефект върху цената му (което и изглежда напълно логично).

Купи и продай криптовалути

Какво означава ?

За да разберете какво е халвинг, първо трябва да разберете основите на “копаенето” на биткойн. Накратко новите биткойни идват на бял свят като награда за “копачите” им, всеки път когато “изкопаят” нов блок. Когато Сатоши Накамото създава правилата за протокола на биткойн, той определя две основни характеристики. Първо изкопаването на биткойн е ограничено до 21 милиона. Второ броят на генерираните биткойни на блок, т.е. наградата, се намалява с 50% на всеки 210 000 блока.

Колко време минава до следващия халвинг на биткойн? Тъй като средно за един час се изкопават 6 блока и халвинг се прави веднъж на 210 000 блока, тогава средно на всеки 4 години ще има нов халвинг. По същество това означава, че възнаграждението за копаене ще бъде намалено с 50%. Например ако днес един копач получава 6.25 биткойна за създаване на блок, след следващия халвинг ще получава 3.125 биткойна. Разбира се фактът, че ще бъдат генерирани 21 милиона биткойна, не означава, че всъщност ще има 21 милиона биткойна в обращение. В действителност има много изгубени биткойни, които никога няма да бъдат възстановени (предполага се, че 1/3 от добитите до днес биткойни са изгубени).

Защо изобщо трябва да има халвинг?

Защо не се запазва наградата си една и съща? Не е ли това несправедливо към “копачите”?

Отговорът на този въпрос се крие в закона на търсенето и предлагането. Ако монетите се създават твърде бързо или няма ограничение на броя на биткойните, които могат да бъдат изкопани, в крайна сметка ще има толкова много биткойни в обращение, че те ще имат много малка стойност. Виталик Бутерин, водещият разработчик на проекта Етериум, сподели за Bitcoin Magazine необходимостта от забавяне на добиването на биткойни чрез халвинг по този начин: “Основната причина, поради която се прави това, е да се поддържа инфлацията под контрол.“

Една от основните грешки на традиционните фиатни валути, контролирани от централните банки, е, че банките могат да отпечатват толкова валута, колкото искат, и ако разпечатат твърде много, стойността на валутата започва да спада бързо. От друга страна биткойн е създаден да наподобява суровина, като златото например. В света има само ограничено количество злато и колкото повече се добива, толкова по трудно става добиването на останалото. В резултат на това ограничено предлагане, златото поддържа своята стойност като международно средство за размяна и я е запазило за над шест хиляди години. Надеждата е, че биткойн ще направи същото.

Присъедини се тук:👇

📖Обучителна система:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/training/

📢Facebook група:
https://facebook.com/groups/188588638722650/

📲Telegram чат:
https://t.me/joinchat/HcNzJU3ExWqPFJkiRvBkTA

⚡Уебсайт:
www.cryptomaniabg.com

📈Инвестиционни компании:
https://www.cryptomaniabg.com/blog/category/допълнителни-доходи/

❗❕Винаги препоръчваме включване в последното ни инвестиционно предложение. В случая то е компания QubitTech❗❕