“Крипто борси: Как да се обменят и търгуват криптовалути”

Крипто борси Как да се обменят и търгуват криптовалути
Купи и продай криптовалути

За краткото време, от което съществува, крипто сферата се развива с феноменална скорост. През последните месеци криптовалутите се радват на нов разцвет, който предизвика вниманието на доказани инвеститори и експерти. Заедно с това се засили и любопитността и от малките клиенти, които искат бързи печалби от пазара. Но как работят крипто борсите? Отговорът на този въпрос и много други ще намериш ТОЧНО тук.

Какво е криптоборса?

Крипто борсите представляват платформи, на които се извършва покупко-продажба на криптовалути. Криптовалутите обикновено се търгуват по двойки.

Купи и продай криптовалути

 

Например: BTC / ETH

Двойката показва колко Етериума мога да закупя с един Биткойн.

 

Голяма част от борсите, сред които и Nexo, предлагат покупка чрез кеш.

 

Например: ЛВ / Биткойн

Двойката показва колко биткойна мога да закупя с 1 лев.

 

Напредъкът на сферата улесни достъпа до платформите. Създадоха се app-ве и много сайтове, чрез които всеки може да се включи в търговията само с няколко клика. За разлика от стоковите борси, при които обект на покупката са акции или деривативи, тук обект е дигиталният актив – криптовалутата.

 

 

Видове крипто борси:

За да удовлетворят различните интереси на търговците, съществуват три вида борси – децентрализирани, централизирани и хибридни.

 

Централизираните борси са подобни на стоковите борси, при които БРОКЕР свързва купувача и продавача, за да осъществят сделката. При тях транзакцията не се осъществява на Блокчейна, а в самата платформа. Брокерът (платформата, която използваме) получава комисионна за услугата, която може да е фиксирана сума или процент от транзакцията. Предимството на централизираните борси, че се пести време и усилия от страните. Например ако Мария иска да продаде 5 Биткойна, брокерът ще намери Иван, който търси точно 5 Биткойна. 

 

Плюсове:

-лесни за използване

-верификация на самоличността, което дава сигурност за страните

-гаранция за получаване на парите при теглене

-възможно възстановяване на профил при забравена парола

 

Минуси:

-такса за брокерски услуги

-централизация – доверяваме се на трета страна при транзакцията

-хакерска атака – централизираните борси могат да бъдат обект на атака

-регистрация – верификацията може да отнеме няколко дни

 

Децентрализираните борси са в природата на криптовалутите. При тях не съществува брокер, който свързва страните, а съответно комисионната е по-малка. Продавачът и купувачът осъществяват транзакцията директно. През 2020г тези борси започват да набират популярност, но към момента все още имат ниска ликвидност, което може да затрудни използването им. Много хора смятат, че децентрализираните борси са бъдещето на индустрията, понеже позволяват търгуването и на токени на акции, освен крипто.

 

Плюсове:

-по-малка брокерска такса

-децентрализирани – транзакцията се потвърждава от Блокчейна

-трудни за хакване

-не е необходима регистрация

-все още са нова, недоказала се технология

 

Минуси:

-по-трудни за използване

-не може да се търгува с фиат валути (лв; $)

-липса на разнообразие от валути

-трудно намиране на отсрещна страна, която да купи точно същото количество валута

-възможно забравяне на паролата, а с това и загуба на средствата

 

Хибридни борси

Хибридните борси имат за цел да елиминиран минусите на предходните две. По-специфично те решават проблема за ниската ликвидност на децентрализираните борси и проблема с регистрацията на централизираните. Засега много от проектите на такива борси са в процес на изграждане.

До този момент централизираните борси са по-подходящи за начинаещи, тъй като са сравнително лесни за използване от децентрализираните и хибридните. Те притежават голяма ликвидност и могат да снабдят купувача с желаното количество криптовалута по по-бърз и безопасен начин.

 

Регистрация

Ползването на платформите за търговия е свързано с регистрация в тях. Важно е да се отбележи, че информацията, която се предоставя, трябва да е на 100% вярна и отговаряща на действителността. 

 

Създаването на акаунт обикновено изисква потребителско име, имейл за контакт и парола. В последствие се изисква потвърждение на самоличността чрез документ – лична карта или шофьорска книжка (снимка от двете страни) и снимка в лице. Някои борси изискват предоставянето на удостоверение от банка или сметка за комунални услуги със собствено име и адрес. Целта е да се докаже, че зад профила стои реален човек. Тези мерки работят срещу евентуални незаконни действия като пране на пари. 

 

Верификацията може да отнеме от няколко минути до няколко дни.

 

Подходяща крипто борса

 

За да постигнем целите си ни е необходима и най-подходящата криптоборса, но как да изберем? Ето някои от най-важните принципи:

 

 • регулации –  за да сме спокойни по време на търгуването трябва да се доверим на призната борса, която има добър рейтинг от своите клиенти. Добре е борсата да бъде регулирана от държавен финансов орган като – Комисията за финансов надзор (КФН), Financial Conduct Authority (FCA), New York State Department of Financial Services (NYSDFS).
 • защита – за да се повиши защитата при влизане в профила, платформата трябва да разполага с two-factor authentication или лицево разпознаване.
 • такси – за всеки клиент е важно да използва голямо разнообразие от продукти, при минимални разходи. Таксите могат да бъдат както при всяка транзакция, така и при депозиране или теглене на средства. Някои от борсите имат такса и при неизползване на акаунт.
 • начин на плащане –  депозирането на пари в борсата обикновено става чрез дебитна/кредитна карта, банков трансфер или Paypal. В зависимост от избрания начин таксите се различават, както и времето, което отнема трансфера.
 • разнообразие от криптовалути – голяма част от борсите поддържат добро разнообразие от криптовалути, с които може да се оперира. Независимо от това запознаването с асортимента на избрана борса не е излишно и би помогнало за бъдещи планове. Препоръчително да се провери дали борсата поддържа валутата, която желаем да депозираме (лв; $).

 

Съвети за сигурност

Освен всичко изброено дотук, трябва да обърнем внимание и на сигурността. Как да сме сигурни, че ползваме официалния сайт на избраната борса? Бърз отговор в следните стъпки:

 • URL адрес – за да сме сигурни, че използваме официалния сайт на избраната борса, трябва да се обърне внимание на URL протокола. Той трябва да съдържа “s” –  “secured” и да изглежда така “https”. След проверката може да предоставим име и парола.
 • парола – паролата трябва да е оригинална и да съдържа комбинация от букви, цифри и символи, препоръчително е да не е била използвана за регистрация в други сайтове.
 • оценка от потребители – съществуват доста форуми, в които потребители изразяват личното си мнение към услугите на конкретна борса. Това би дало най-прецизен и достоверен поглед над предлаганите продукти. 

 

След като разяснихме какво е крипто борса както и видовете им, установихме, че в начало е препоръчително да се използват някои от големите и доказани платформи. Централизираните борси са най-удачния избор за всеки начинаещ.  Техните продукти са сравнително по-лесни за използване, надеждни и предлагат комуникация при затруднения. Също така съществуват доста видеа, които могат да помогнат в първите стъпки и дадат ценни съвети. В допълнение изборът и сигурността са водещи, понеже доверяваме както лична информация, така и нашите финанси.

Новото начало може да е трудно, но с постоянство и малки крачки, ползотворно и успешно. 

Криптовалутите са тук и ще останат за дълго, а ти готов ли си за Новото начало?

Автор: Милица Димитрова

 

 

Реклама: Нашето ново инвестиционно предложение за пасивни доходи от крипто инвестиции.

Кратки характеристики, за повече информация относно инвестиционният проект, моля,  кликнете на този текст.

 • Pre launch период: Началото на Октомври 2020г. 
 • Официално представяне на компанията: Февруари 2021г.
 • Регистър на домейни: до 2024-05-11
 • Платежни системи:  BTC, ETH , LTC
 • Минимална инвестиция:  50 $
 • Минимално изтегляне  50 $ по всяко време
 • Теглене на печалба:  Ръчно – До 72ч
 • Натрупване на печалба:  7 дни / седмица
 • Месечна доходност: 10/12/15% според закупеният пакет

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми