Какво е Yield farming и как можем да печелим пари от него

Какво е Yield farming и как можем да печелим пари от него
Купи и продай криптовалути

 

Yield farming-а e процес, който ви позволява да депозирате вашите крипто активи в онлайн приложение, базирано на блокчейн (приложението работи с умни договори и протоколи за децентрализирани финанси – DеFi), срещу което получавате лихва върху въпросния актив.

Купи и продай криптовалути

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

пасивни доходи от криптовалути

Лихвата може да бъде фиксирана или променлива според конкретния протокол за децентрализирани финанси, който ползвате. Същевременно срещу депозираният от вас актив може да изтеглите кредит от друг крипто актив.

Така, например бихте могли да депозирате вашите лайткойни и да изтеглите кредит в етериум. По-детайлно разяснение как подобен тип кредити могат да работят за вас, очаквайте в следващи материали.

Представено по друг начин, yield farming-a се изразява в депозиране и евентуално кредитиране на крипто активи, най-често в блокчейн мрежата на Етериум. При традиционната финансова система, когато теглите кредит от банка, следва да върнете изтеглената сума с начислена лихва. При yield farming-а принципът е идентичен, като същевременно ви позволява да получавате пасивен приходи, на база на направения депозит. Както споменахме преди малко мрежата на Етериум е най-използваната за yield farming и почти всички транзакции минават във ЕRC-20 токъни.

Как работи Yield Farming-a?

Първата стъпка от yield farming-a изисква да депозирате вашите крипто активи в даден протокол за децентрализирани финанси (AAVE, Compound и др.). По този начин осигурявате ликвидност в платформата, срещу което получавате лихва. Освен лихва някои от протоколите ви награждават и със специален за всяка от тях токен, с който можете да търгувате или да участвате в управлението на платформата (нещо като акции). Използвайки депозираните активи като обезпечение, можете да изтеглите кредит, размера на който е в зависимост от заложените от вас криптовалути.

В същността си yield farming-a може да бъде труден за разбиране и изключително рисков, но същевременно е изключително привлекателен за инвеститорите поради примамливите възвръщаемости за доходност – средно между 50 и 300% годишно.

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница