Кратка образователна програма за кражбите на биткойни

krajba na bitcoin
Купи и продай криптовалути

Виртуалната валута е ново и универсално средство за изчисления в световната мрежа. Въпреки това броят на тези, които искат незаконно да присвоят трудно спечелените “електронни банкноти”, нараства с всеки изминал ден. Искате ли да знаете дали могат да откраднат Вашият биткойн? Подготвихме за вас кратка образователна програма по тази тема.

Въведение

Купи и продай криптовалути

Първо, нека поговорим за самата валута. Биткойн е роден през 2009 г. Място на раждане и съществуване – Интернет. Bitcoin се използва активно за взаимни разплащания, той може да служи като средство за разплащане между страните по време на сключването на сделката, докато посредникът под формата на банка не е задължен да извършва плащането. Благодарение на децентрализираната система за управление този вид електронна валута работи в световната мрежа, а не под контрола на която и да е компания.

Използването на Bitcoin е лесно. Най-често продавачите приемат електронна валута без комисиона. Проблемът е, че както обикновените портфейли, така и електронните портфейли на потребителите са вкусна хапка за крадците. Интернет е пълен с истории за това как хакерите крадат биткойни. Броят на рисковете е достатъчно голям, но това не пречи на много хора да умножат собствения си капитал, използвайки Биткойн.

Имате ли биткойн, какъв е рискът да го загубите?

Според финансовите експерти има най-малко шест риска, свързани с транзакциите с криптовалута.

  • липса на регулации

Можете да платите в брой само със съгласието на продавача. От физически лица и компании не се изисква да приемат този вид пари.

  • уязвимост

Компютърните системи, базирани на обмена на биткойни, са уязвими и могат да бъдат обект на атаки отвън. Откраднатите биткойни се продават лесно, така че кибер престъпността набира скорост. Напоследък случаите на хакерство в електронните портфейли стават все по-чести и хакерските атаки на борсите постоянно тревожат собствениците на електронни сметки, притежаващи биткойни.

  • Кибернетични мимикрии и измамници или как точно крадат Биткойни

Друг риск за Биткойн е свързан с мимикрията, която се използва от сайтове за измами. Създавайки интерфейса на платформи за обмен и платформи за търговия, те извършват фалшиви транзакции, в резултат на което биткойните се изтеглят от сметката на клиента в неизвестното. Невъзможно е да се отмени сделка, а това е доста тъжен факт. Друг неприятен момент – голям брой измамници, които втриват доверието на потребителите на борсата. Резултатът от сделката – загубени пари.

  • Липса на банкови гаранции или възможно ли е да се открадне биткойн безнаказано?

Тъй като ролята на банката посредник е изключена, безсмислено е да се говори за гаранции след сключването на сделката.

  • Престъпна дейност

Тъй като сделките с Биткойн са почти 100% анонимни, те често се използват за престъпни цели. Интересът на право прилагащите органи към определени криминални елементи може да повлияе на работата на борсите за обмен на криптовалути. Това би извело хората, използващи услугите на подобни борси под вниманието на тези органи.

За да се сведат до минимум рисковете от използването на биткойн, трябва да се вземат мерки и да се използват услугите на доказани търговски платформи и борси, да се избягва контакт с анонимни дилъри, които знаят как да крадат биткойн. Също така, във всеки случай, не посочвайте частния си ключ на никого. И разбира се, никой не трябва да има достъп до портфейлите Ви. Съхранявайте паролите си само на проверени места, а не в компютрите си!

Избягвайте да държите големи количества криптовалути в портфейли, в които нямате достъп до частния си ключ (борси за обмен на криптовалути и такива за покупка на криптовалути).

Използвайте портфейли, на които можете да направите резервно копие върху диск/флашка или някакъв външен носител на информация. Такъв тип са хардуерните портфейли на Ledger или Trezor, които силно препоръчваме за съхранение на големи суми криптовалути.

Прочетете повече за хардуерните крипто валутни портфейли от този линк.

На компютър, на който съхранявате портфейл с криптовалути, избягвайте да инсталирате ненужен софтуер и да се ровите в нерегламентирани уеб-сайтове.

Пожелаваме Ви успешна търговия и увеличаване на електронните пари!

 

Харесайте нашата страница във Фейсбук и ни последвайте в Twitter.