Крипто Месечник – Обзор и анализ на месечните крипто новини

Крипто Месечник – Обзор и анализ на месечните крипто новини
Купи и продай криптовалути

Искаме да изкажем специални благодарности и поздравления към Милица Димитрова за присъединяването и към нашия екип, за труда, който полага и стойността, която носи за всички ни. Ако съдържанието, което създава Ви хареса, можете да се абонирате за блога и, както и да следите всичко, което пише в Крипто Мания България.

С бърза крачка мина и Февруари, а това значи, CRYPTO Седмичник – направи два месеца. Силно се надявам съдържанието да продължава да ви харесва и ако имате идеи за някои от новините или искате да ги обсъдим, може да го направим в другите социални канали.

Купи и продай криптовалути

В CRYPTO Месечник разказваме за най-готините и важни новини, случили се през месеца. Така ще придобием представа за процесите от МАКРО ниво и наредим частта от дългосрочния пъзел.

И през този месец крипто ралито продължи, а ето ги и най-важните новини:

 

PayPal и крипто като разплащане. Има ли нещо скрито в играта?

Най-големият разплащателен доставчик в света със своята световна разпространеност в над 202 страни и популярност на услугата,гигантът няма как да подмине възможността и да не се включи в крипто сферата. През Октомври миналата година компанията обяви, че потребителите ѝ ще могат да купуват и продават най-известните криптовалути – Биткойн, Етериум, Биткойн Кеш и Лайткойн. Инициативата може би се дължи на конкурентите им Cash app, които пуснаха крипто търговия в своята платформа и забелязаха голямата печалба. PayPal навакса в партито като обяви и че ще разреши на клиентите си да използват крипто като средство за разплащане в „скромната“ им мрежата от 26М мърчънти. PayPal ще се грижи за трансферирането на крипто към фиат според курса за деня.

пасивни доходи от криптовалути

Но каква е ползата от всичко това, освен допълнителни печалби?

Неслучайно гигантът се насочи към криптовалутите. Първо иска да ги установи като достъпни за всеки и по-важното – средство за разплащане. Второ – с натрупания опит PayPal ще има мотив да помогне на Централните банки при разпространението на техните дигитални монети.

Все по-често ЕЦБ, Индия и други страни обсъждат идеята за дигитален вариант на валутата им. За да улеснят процеса на интеграция те най-вероятно ще помолят за помощ най-обиграния и най-големия частен доставчик на услуги за разплащане – PayPal.

Tesla залага $1.5B на Биткойн

Какво би било надпревара без участието на Elon Musk? След поредица от tweet-ове за Биткойн, Dogecoin и мемета, ето че най-нашумялата компания за 2020 инвестира феноменалните $1.5B в Биткойн. 

Новината предизвика драстично повишение в цената. В следващите 12 часа тя стремглаво се изстреля в небето – от $39 000 до $47 000 за 12 часа – за сетен път проявлението на Мъск ефекта. 

Освен инвестицията в Биткойн, компанията ще приема и разплащания за продуктите си в криптовалутата. 

Досега главната роля, с която компаниите инвестират в актива е като treasury – пазител на стойност, но вече се проявява и  втори аспект – Биткойн като форма за разплащане. 

През изминалата година MicroStrategy, компания за business intelligence, инвестира всичкия си свободен си кеш в Биткойн. Това не беше достатъчно и затова фирмата изпечата облигационни заеми, с който да финансира следваща поръчка. Друга известна компания – Square, също инвестира част от кеш позициите си, но в далеч по-малък размер –  скромните 5%. През тази седмица Tesla се нарежда някъде по средата с инвестирани 15.1% от общия кеш.

А какво относно Биткойн като форма за разплащане? Щом една от водещите иновативни компании реши да използва този метод, то естествено можем да очакваме и други да поемат този път. В допълнение имаме PayPal, които обявиха, че до края на тримесечието ще позволят разплащане с крипто в платформата си от “скромните” си над 26М клиенти. На върха на сладоледа стои и кмета на Маями – Francis X. Suarez – който работи да въведе крипто като форма за плащане в града.

Накратко всеки започна да вярва в Биткойн, след като най-богатият човек в света инвестира в актива. Определено интересът на институциите се възбуди и CEO-та по целия свят обмислят идеята за крипто в баланса си.

BNY Mellon ще държи крипто за клиентите си

Ето че и банките не са далеч от разпознаването на криптовалутите като актив набиращ популярност, а следователно и ценност. През месеца най-дългогодишната американска банка, BNY Mellon, съобщи, че ще държи криптовалути за клиентите си. Банката притежава близо $2 трилиона AUM (assets under management) и близо $39 трилиона са AUC (assets under custody). 

Според изпълнителният директор Mike Demissie, “There’s an overall sentiment shift with respect to digital assets,”. Той добави и че дигиталните активи са новото бъдеще. 

BNY Mellon е първата банка, която ще обедини под покрива си традиционни активи, заедно с дигитални активи. И докато останалите големи банки – JP Morgan и Citibank все още са противници на криптовалутите, то BNY със сигурност ги изпревари. Бума в криптопазара ще  привлече високопрофилни инвеститори и компании.

Какво по-хубаво от това да си първия в играта.

Гранде новините продължават. След като Tesla заложи на Биткойн, много други компании започнаха да изразяват и своите виждания.

CFO- то на Twitter, Ned Segal, съобщи през CNBC, че компанията обмисля да плаща чрез Биткойн на своите служители и вендори. 

Отново пред CNBC Dara Khosrowshahi, CEO на Uber, сподели, че обмислят да въведат Биткойн като възможност за плащане на услугите им. Въпреки голямата загуба от $6.8B за 2020, той допълни че засега Uber се въздържа от идеята за инвестиране в криптовалути.

MicroStrategy взима заем от $1.05B за нова Биткойн поръчка

Michael Saylor и неговата компания за business intelligence присъстват често в седмичника, а вече и в месечника. Началото на връзката му с Биткойн започна през Август 2020 и се развива бурно – огромни суми инвестиране, организиране на събитието “Bitcoin for Corporations” с над 1400 корпоративни лидери, облигации за финансиране на нови покупки.

През февруари компанията обяви, че ще вземе облигационен заем, с който да финансира нова Биткойн поръчка. Това не е прецедент за MicroStrategy – през Декември фирмата изпечата облигации за $400М.

Първоначално размерът на облигациите беше обявен за $600М, но явно интересът на инвеститорите е бил голям и ден по-късно сумата бе променена на $900М. Поръчката бе затворена на $1.05B.

Облигациите са конвертируеми – могат да бъдат заменени за акции на MicroStrategy или да бъдат откупени обратно от фирмата. Матуритетът е до 2027, но могат да бъдат откупени и по-рано до 2024.

Каквато и да е целта на MicroStrategy, едно е напълно сигурно – компанията стана доста по-богата от преди. Общо компанията притежава 90,500 бройки със стойност $4.5В. Saylor спомена, че би купил още. Цената на акциите излетя до невиждани висоти. От $200 за акция през Ноември, Февруари цената стигна до $1,270 – 500% увеличение за 3 месеца. В момента на писане цената е $750.41.

Биткойн с market cap > $1T. Злато vs Биткойн

Още една новина, която всички биткойн фенове чакаха с нетърпение с настроени часовници. След достигането на цена от $53,600 за койн, цената удари market cap от $1T. Последаха куп tweet-ове и смяна на профилни снимки с червени лазерни очи, като към групичката се присъединиха Musk и американския сенатор Cynthia M. Lummis.

Постигането на трилиона отново възбуди съпоставката Биткойн:Злато. Досега двата актива бяха като “роднини”, описвани от инвеститорите като safe haven asset, но към момента те са по-скоро “съперници”.

Съотношението на Златото спрямо Биткойн никога не е било толкова ниско, колкото сега. Различието започна от Юли 2020, когато цената на златото започна да пада, а тази на криптовалутата удряше ATH след ATH. 

Според данни на JPMorgan Chase, инвестиции за 93 тона от благородния метал със стойност близо $5М са били ликвидирани. Wall Street определено показа апетит към бързо-вдигащата се криптовалута и не пропусна възможността да алокира част от парите си.

В допълнение Black Rock, най-голямата инвестиционна компания в света, с $9Т AUM (assets under management), обяви, че е силно заинтересована от Биткойн сферата. 

My sense is the technology has evolved and the regulation has evolved to the point where a number of people find it should be part of the portfolio, so that’s what’s driving the price up. – Rick Rieder

пасивни доходи от криптовалути

Ню Йорк затвори врати пред носа на Тетър – последици

След двугодишно разследване във вторник iFinexр, компанията-майка на Tether и крипто борсата Bitfinex, се споразумяха с Главния прокурор на Ню Йорк.

Споразумението беше взето с наказания за компанията, която трябва да плати солидната глоба от $18.5М и да затвори врати в Ню Йорк. Забраняват се и сделките с компании, чийто седалище се намира в щата. iFinex ще трябва да представя и тримесечни отчети, доказващи стойността на резервите си, покриващи Тетър.

От 2014 до 2019 компанията води политика на покритие 1:1 – Tether:Долар. През Февруари 2019 прави промяна, като казва, че 1 Тетър е покрит 100% с “резерви”, към които се включват както кеш, така и други активи.

Делото бе повдигнато през Април 2019 след като Главният прокурор обвинява Bitfinex в незаконно взет заем от Tether за $850М за покриване на изчезнали средства. Тетър е предоставила заема от свои резерви, като в същото време е водила политика на покритие 1:1. В допълнение Главният прокурор разкрива, че през 2017 компанията има само $61М кеш, а циркулират 442М Тетър. Това означава, че всички клиенти на Тетър са били поставени под риск и валутата не е била покрита напълно.

Кълбото обаче има още възли – Главният прокурор заявява, че Тетър не е имал банка през периода Май – Септември 2017. Банката Wells Fargo, която обслужва компанията, отказва да оперира с тях. Впоследствие Tетър оперира с канадската банка Bank of Montreal, като Прокурорът казва, че акаунтът им “никога не е имал над $61,5М на депозит”.

Разкритията спират до тук и според експерти компанията се е отървала по най-лекия начин, предвид нарушенията, които е извършила. Тетър си взе поука, което би трябвало да предотврати бъдещи проблеми. Ако изходът от делото бе по-строг, това щеше да се отрази на цялата индустрия негативно.

След като в началото на последната седмица на Февруари цената на Биткойн тръгна надолу и претърпя най-големия си дневен спад в историята – 10 000, тя започна да се възстановява. Вълната краткосрочно изтри близо $13.6В от актива на компании, държащи голямо количество от актива. Това обаче не ги накара да продадат, а някои се възползваха от намалението, за да купят още.

Интересни новини за кратък период от време! Какво ли ще ни поднесе следващия месец?

Автор: Милица Димитрова

 

пасивни доходи от криптовалути

Реклама: Нашето ново инвестиционно предложение за пасивни доходи от крипто инвестиции.

Кратки характеристики, за повече информация относно инвестиционният проект, моля,  кликнете на този текст.

  • Pre launch период: Началото на Октомври 2020г. 
  • Официално представяне на компанията: Февруари 2021г.
  • Регистър на домейни: до 2024-05-11
  • Платежни системи:  BTC, ETH , LTC
  • Минимална инвестиция:  50 $
  • Минимално изтегляне  50 $ по всяко време
  • Теглене на печалба:  Ръчно – До 72ч
  • Натрупване на печалба:  7 дни / седмица
  • Месечна доходност: 10/12/15% според закупеният пакет

Последвайте ни тук👇

📲Telegram канал

📲 Telegram чат

⚡Instagram

📖Обучителна система

📢Facebook група

📈Инвестиционни програми