Litecoin (Лайткойн) една от най-старите криптовалути

litecoin
Купи и продай криптовалути

Повече за Лайткойн

Litecoin Лайткойн (LTC) е една от най-старите криптовалути , създаден през октомври 2011 г. като hard fork на Bitcoin. Той споделя много от същите характеристики като Bitcoin, но се стреми да бъде по-лек и по-бърз и в резултат на това показва по-кратко време за генериране на блокове от приблизително 2,5 минути. Това позволява както по-бързо изчистване на транзакции, така и по-ниски такси  от Bitcoin.

 

Купи и продай криптовалути

Екипът, който стои зад Litecoin, го описва като парична интернет единица, която позволява незабавни транзакции и почти нулеви разходи за плащане при обмен. Litecoin е отворена, математически сигурна глобална платежна мрежа, която също е напълно децентрализирана. Екипът на Litecoin също така се стреми да внедри технология, която подобрява ключовите функции на монетата и в резултат Litecoin се радва на значителна подкрепа от страна на индустрията, обем на търговията и ликвидност, доказано средство за обмен и една от най-утвърдените цифрови валути по отношение на търговията в интернет . Litecoin има за цел да улесни увеличаването на ежедневните цифрови транзакции и също така има за цел да работи в допълнение към Bitcoin.

Кой стои зад него?

Litecoin е разработен от Чарли Лий, бивш служител на Coinbase, който напусна работата си в  борсата през лятото на 2017 г., за да се съсредоточи изцяло върху Litecoin. Лий предвижда създаването на валута, която да допълва Bitcoin и да работи като “цифрово сребро” на статута на Bitcoin , подобен на златото. Лий действа като вокален и прозрачен фронт на проекта и често може да се окаже, че споделя мислите си по редица теми, засягащи  общността на крипто валутите.

Докато е отговорен за всички ежедневни операции, свързани с управлението на Litecoin, Лий е и член на Litecoin Foundation , организация с нестопанска цел, регистрирана в Сингапур, която се стреми да развие Litecoin за благото на обществото, като развива и популяризира държавно- с най-съвременните технологии . Фондацията се състои от:

  • Съвет на директорите: Чарли Лий (САЩ), Синси Уанг (SG) и Франклин Ричардс (Великобритания)
  • Изпълнителен директор: Чарли Лий
  • Оперативен директор: Кийт Йонг (SG)
  • Спонсорирани програмисти на пълно работно време: Adrian Gallagher (thrasher, AU)
  • Непълно работно време Разработчици: Лошан Т. (Великобритания), Фен Янг (КН)

Litecoin се състои от екипа за разработка на Litecoin Core,  който включва всички разработчици на проекта  Litecoin и фондацията Litecoin и екипът на Core работят в тясно сътрудничество и споделят техническа и финансова подкрепа.

Характеристики

Той е софтуер с отворен код , отворен за независима проверка на двоични файлове и техния съответстващ изходен код. Litecoin също се стреми да осъществи технологичния напредък, който му позволява да запази позицията си на водеща крипто валута.

Blockchain – блокът на Litecoin е насочен към обработка на голям обем транзакции в сравнение с Bitcoin. Чрез въвеждането на често генериране на блокове, намаляване и изолиране (сегрегиране) на участниците (SegWit), мрежата Litecoin поддържа транзакции с голям обем, без да е необходимо да се променя софтуера в бъдеще. Това прави Litecoin по-ефективна крипто валута за търговците и клиентите, които се възползват от по-бързото време за потвърждение и по-ниските такси.

Mining  Litecoin използва алгоритъм, наречен Scrypt, който определя процеса на добив на нови монети, а Scrypt позволява по-висока степен на паралелна обработка и обикновено е по-достъпен за новите миньори, отколкото традиционните алгоритми Използването на Scrypt помага да се улесни извличането на Litecoin, без да се използва базовият хардуер, базиран на ASIC, необходим за монети, използващи алгоритъма SHA-256. Миньорите понастоящем получават 25 нови Litecoin на блок, сума, която се намалява наполовина на всеки 4 години или приблизително на всеки 840 000 блока. Мрежата Litecoin планира да произведе 84 милиона Litecoin, което е точно 4 пъти по-голямо от максималното предлагане на Bitcoin.

Индустриална интеграция – Litecoin първоначално беше Hard Fork на Bitcoin и в резултат на това двете валути все още споделят много от същите характеристики. Поради това Litecoin е една от най-добре интегрираните крипто валути в сектора и се радва на широка гама от подкрепа в цялата индустрия. Litecoin се поддържа добре от борси, банкомати, онлайн и офлайн търговци, уеб казина и разработчици. Също така е подкрепена от лоялна и страстна общност.

Litecoin срещу Bitcoin

Bitcoin и Litecoin обикновено се разглеждат като допълващи се и Litecoin често действа  с въвеждането на промени и ъпгрейди, които също могат да облагодетелстват Bitcoin мрежата.

Litecoin се фокусира върху това, че е по-бърз и по-ефективен от Bitcoin и целенасочено се приема от търговци и търговци. В допълнение към въвеждането на често генериране на блокове, Litecoin също така използва мрежата за олекотяване и сегрегирания на свидетел (SegWit), за да гарантира, че потребителите ще могат да разчитат на мрежата да може да обработва голям обем сделки с висока скорост и ниска себестойност. Litecoin е наскоро използван за извършване на  cross chain atomic swap ( кръстосана верижна атомна размяна), която позволява на потребителите да разменят крипто валути директно чрез използването на интелигентен договор и без да е необходима трета страна като обмен.

Тези подобрения дават на Litecoin най-доброто отношение към цялостната ефективност. Според нас все пак е почти неизбежно, тези функции да не бъдат включени в системата на Bitcoin.

Понастоящем LiteCoin се търгува за $194,47 USD с пазарна капитализация от $10 661 469 799 USD . 

Максималното количество предназначено за пазара от крипто валутата е 84,000,000 LTC .

Litecoin Портфейли

Има няколко различни портфейла, които можете да използвате за съхранение на вашия Litecoin, можете да ги съхранявате в хардуерния портфейл: както Lorecoin, така и Trezor и Ledger . Можете да изтеглите и няколко портфейла от официалния сайт за Windows, Mac, Linux, Android, iOS и така нататък.

Litecoin Портфейли

Как да купя Litecoin

Litecoin е една от само три крипто валути, които можете да купите понастоящем с фиатна валута от Coinbase , което го прави една от най-лесните покупки в момента и затова е толкова привлекателна за новодошлите .

Регистрирайте се в Coinbase

За първи път купувачите на крипто валута препоръчваме да използвате Coinbase, за да направите първата си покупка. Напълно регулирана от американското правителство, така че да знаете, че това е едно от най-сигурните и най-реномираните места за закупуване на крипто валута. Coinbase предлага възможността да закупите Bitcoin, Litecoin и Ethereum с кредитна , или дебитна карта както и с банков превод. Таксите са по-високи за картите, но веднага ще получите валутата си.

Ще трябва да извършите проверка на самоличността, когато се регистрирате, тъй като те трябва да спазват стриктни финансови насоки. Уверете се, че използвате нашата връзка, за да се регистрирате , ще получите кредит от $ 10 безплатно, когато направите първата си покупка от $ 100.

Уебсайт на Coinbase

За да започнете, кликнете върху бутона “Регистриране”, където ще бъдете отведени до регистрационен формуляр, в който ще трябва да въведете вашето име, имейл и да изберете парола.

След това Coinbase ще Ви изпрати връзка по имейл, за да потвърдите имейл адреса си, след като кликнете върху връзката в имейла ще бъдете отведени до страница за потвърждение. След това трябва да добавите телефонния си номер и да качите снимка на Вашия идентификационен номер – това може да бъде паспорт, шофьорска книжка и др. Освен това трябва да добавите данните си за плащане( банкова сметка / дебитна / кредитна карта) . След кратък период сметката ви ще бъде потвърдена и след това можете да направите първата си покупка.

Проверка на монета

Купете Litecoin

В Coinbase посетете раздела “Купи / Продай” в горната част, изберете “Litecoin”, изберете начина си на плащане и въведете сумата, която искате да купите – можете да въведете сума в щатски долари или брой LTC.

Купете етер

След това ще бъдете помолени да потвърдите транзакцията си, ако плащате с карта, може да се наложи да извършите проверка във вашата банка. След като това бъде извършено, вашият Litecoin ще бъде добавен към акаунта ви . Също така ви препоръчваме да преместите новозакупените крипто валути във ваш портфейл (хардуерен ,или софтуерен).