МВФ предупреждава, че стейбълкойните може да имат риск за финансовата система

МВФ предупреждава, че стейбълкойните може да имат риск за финансовата система
Купи и продай криптовалути

Добавяме и Международния валутен фонд (МВФ) към списъка на институциите, говорещи за нарастващото влияние на стейбълкойните.

В своя доклад за Глобалната финансова стабилност за 2021 г. МВФ казва, че криптовалутите все още не представляват системна заплаха за международната система, но че „рисковете трябва да бъдат внимателно наблюдавани предвид глобалните последици и неадекватните оперативни и регулаторни рамки в повечето юрисдикции“.

За да се отстранят тези недостатъци, Фондът призовава за „глобални стандарти за крипто активи“. Той вярва, че с това би могло да помогне за намаляване на “риск от заразяване” на други пазари.

Купи и продай криптовалути

МВФ има огромно влияние. Той е междуправителствен орган от 190 държави – членки, който насърчава световната търговия, намаляване на бедността и стабилна парична политика. Той използва вноски от своите членове, за да предоставя заеми на други членове, които са съгласни с неговите условия. 

Подзаглавието на тазгодишния доклад – „COVID-19, крипто и климат: навигация в предизвикателни преходи“ – показва гледната точка на МВФ, като обединява дигиталните активи с пандемия и потенциална катастрофа. Но самият доклад

се позовава „както възможности, така и предизвикателства“, произтичащи от растежа на дигиталните активи.

„Бързият растеж на екосистемата е придружен от навлизането на нови компании, някои от които имат лоши оперативни рамки, рамки за управление на кибернетичния риск и управление“.

МВФ също говори и за стейбълкойните, като казва: „Рискът от заразяване може да бъде много по-висок, когато резервните активи (за обезпечаване) са концентрирани в конкретни емитенти или сектори. Въпреки че този риск може да е специфичен за Tether засега, предвид неговия размер и видове притежания, този вид риск от заразяване може да се развие за други стабилни монети в бъдеще. “

Що се отнася до това, МВФ не предлага забрана или ограничаване. А каза: „Бихме призовали регулаторите да разгледат по-отблизо стабилните монети и да въведат регулация, така че инвеститорите да знаят какви резерви подкрепят претенциите за стабилност“.

Автор: Милица Димитрова – събскайбни се към моя CRYPTO Седмичник с най-важните новини от седмицата

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група