Норвегия търси метод за дигитални разплащания

Norway is looking for a method for digital payments
Купи и продай криптовалути

Норвегия е страната в света, която използва най-малко кеш. Северната държава е толкова напред в разплащанията без банкноти, че само 4% от транзакциите са свързани с физически пари. С нарастването на този безконтактен метод, Централната банка на страната има нужда от по-добра дигитална система.

Присъединете се към нашият Telegram канал за още крипто новини 

Купи и продай криптовалути

пасивни доходи от криптовалути

Въпреки факта, че през последните месеци Биткойн стана силно нерисков, според представител на Банката – Oystein Olsen, криптовалутата е “твърде рискова, твърде скъпа и най-важното – не е достатъчно стабилна”. 

 

“Основното свойство и задача на централната банка и валутата на централната банка е да осигури стабилност в стойността на парите и в системата, а това не се наблюдава при Биткойн” – каза той.

 

Въпреки, че засега Биткойн няма да бъде използван от банката, то тя определено проявява интерес към технологията. Централната банка на Норвегия работи над проект за издаване на собствена дигитална валута (CBDC). 

 

Очаква се Изпълнителният директор на монетарната политика на Централната банка – Wolden Bache – да публикува доклад относно идеята през април. В същото време други страни също обсъждат идеята за дигитален модел на валутата си. FED има идеи да издаде дигитален долар, а Китай вече създаде дигитален юан и го разпространява.

 

Бизнесите в Норвегия проявяват апетит към най-голямата дигитална валута. В писмото си до акционерите милиардерът Kjell Inge Røkke (Aker ASA) казва, че Биткойн “е по-скоро решение, отколкото проблем”.

Автор: Милица Димитрова

 

 

Присъединете се към нашият Telegram канал за още полезно съдържание

пасивни доходи от криптовалути

Последвайте ни тук

Telegram канал

Telegram чат

Instagram

Facebook група

Facebook страница